Brengt corona legalisering van cannabis?

André Beckers
De economische gevolgen van de corona besmettingen zijn desastreus. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de wereldeconomie bijna 5% krimpt. De verwachtingen voor Nederland zijn nog somberder. Onze nationale economie zou zelfs 7,7% kleiner worden. Wereldwijd praten we over gigantische geldbedragen. Economen en beleidsmakers zijn druk op zoek naar groeimarkten. Welke producten zijn geschikt om de economische markt aan te jagen?

In de jaren dertig was sprake van een vergelijkbare economische situatie. Door de beurskrach van 1929 stortte wereldwijd de economie in. In de Verenigde Staten was alcohol op dat moment verboden. Steeds meer werd ingezien dat het vrijgeven van alcohol de economie een stevige boost zou kunnen geven. In 1993 ging president Franklin D. Roosevelt over tot afschaffing van het verbod. Vanaf dat moment vervoerden goederentreinen massa’s alcoholhoudende drank richting Verenigde Staten. Hotels en cafébedrijven gingen zich toeleggen op de verkoop. Ook ontstonden er winkelketens, stokerijen en brouwerijen. De vraag naar alcohol was stevig. De bedrijfstak groeide en bloeide en bracht de overheid veel directe en indirecte belastingen in het laatje.

Brengt corona legalisering van cannabis?

Werkgelegenheid

De in geschiedenisboeken beschreven Amerikaanse aanpak trekt vandaag de dag weer aandacht. In landen zoals Spanje en Frankrijk wordt in de media hardop gespeculeerd over het legaliseren van cannabis. Wat zou het de staten opleveren als de hennepplant legaal zou kunnen worden geteeld door bedrijven en het eindproduct via verschillende kanalen aan de man kan worden gebracht? Er is weinig fantasie voor nodig om te berekenen dat we hier praten over een gigantische markt. Cannabis is na alcohol het meest gebruikte genotmiddel in Europa. Als er ook maar één land binnen de Europese Unie cannabis legaliseert is de heffing van btw mogelijk. Stel je voor dat 21% van de aankoopprijs van ieder zakje legale cannabis bij de Staat terecht komt. Naast die btw zou de sector aanzienlijke sommen aan winstbelasting opleveren. Wat te denken van de werkgelegenheid? Een legale cannabismarkt is een aanwinst voor de werkgelegenheid. Dat levert niet alleen minder uitkeringen, maar ook meer loonheffing op.

Grote druk

In tijden van crisis is sprake van grote druk. Onder grote druk wordt alles vloeibaar. Ik hoop dat het aanstaande experiment aan de achterdeur van de Nederlandse coffeeshops andere Europese lidstaten sneller doet schakelen. De economisch armere zuidelijke lidstaten hebben het klimaat mee. Dat biedt mogelijkheden voor milieu- en energievriendelijke cannabisteelt. Marokko zou de productie van hasjiesj en de export ervan kunnen legaliseren. Dat levert dan onmiddellijk ook werkgelegenheid op voor Afrikaanse vluchtelingen. Ook daar wordt hierover hardop nagedacht. Legalisering van cannabis voorkomt geen corona, maar kan de economische nadelen ervan wel dempen.

 

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht