Oude strijder Jeff Sessions hernieuwt War on Weed – Amerikaanse clash over cannabis

Highlife Flash 01-18

Met het besluit van de minister van Justitie Jeff Sessions om de War on Weed in de Verenigde Staten nieuw leven in te blazen, dreigt een grote clash tussen staten als Californië en de federale regering in Washington. Beleidsmakers en politici hebben aangegeven gewoon door te gaan op het pad van de legalisering van cannabis.     Author: Rob Tuinstra

Donald Trump doet niets liever dan beslissingen van zijn voorganger Barack Obama terug te draaien. Dus is er nu ook een einde gekomen aan de redelijk welwillende blik waarmee de federale overheid in Washington DC naar de legalisering van cannabis in verschillende Amerikaanse staten keek. Misschien was de legalisering in Californië, de meest bevolkte en invloedrijke staat in de VS, wel de trigger. Want Donald Trump haat het vooruitstrevende en liberale karakter van de staat. Misschien dat hij daarom zijn verkiezingsbelofte om niets aan de federale cannabiswetgeving te doen verloochende en de anti-wiet retoriek van Sessions plotseling ondersteunde. Of zit er meer achter? Jeff Sessions is immers ook door een justitiële commissie gedaagd inzake het onderzoek naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen en mogelijke Russische steun aan Trump. Met deze regering aan het roer in Washington is alles mogelijk.

Einde federale gedoogbeleid

Nadat de staten Colorado en Washington in 2013 recreatieve cannabis legaliseerden, vaardigde de regering Obama het zogenaamde Cole memorandum uit. Daar werd gemeld dat de federale overheid niet op zou treden wanneer afzonderlijke staten cannabis legaliseerden. Het was een soort federaal gedoogbeleid, zou je kunnen zeggen. Handel, teelt en bezit bleven federaal gezien strafbaar, maar de federale regering zou niet optreden wanneer afzonderlijke staten cannabis voor medicinaal of recreatief gebruik zouden legaliseren. Daar hebben Trump en Sessions nu een einde aan gemaakt.

Hardliner

Jeff Sessions is al decennia lang een hardliner. De uiterst conservatieve politicus uit Alabama is niet alleen tegen het gebruik van cannabis, hij is ook een fanatieke tegenstander van abortus, het homohuwelijk of illegale immigratie. De opwarming van de aarde is slechts een verzinsel en kernenergie is prima, om het profiel van Sessions even af te ronden. In zijn tijd als procureur-generaal in Alabame lag hij regelmatig onder vuur van burgerrechtenorganisaties. In een overleg zei hij eens dat de Ku Klux Klan een prima club was, tot hij er achter kwam dat sommige leden wiet rookten. Later meldde hij dat dit als een grapje opgevat moest worden.

Heksenjacht

Niet alleen de Democraten zijn fel tegen een herstart van de Amerikaanse War on Weed, ook een fiks aantal Republikeinse partijgenoten van Sessions zien het niet zitten. “Het is een heksenjacht,”zei Carlos Curbelo, een Republikeins Congreslid uit Florida: “Dit gaat alleen de drugsdealers en de drugskartels helpen.” De Republikeinse senator Cory Gardner uit Colorado: “Sessions negeert de wil van de kiezer in Colorado en andere staten.” Gavin Newsom, luitenant-gouverneur van Californië: “De meerderheid van onze bevolking heeft voor legale cannabis gekozen. Daar kan Jeff Sessions geen einde aan maken.” Hoe de strijd verder zal gaan blijft afwachten. Het zal vooral een juridisch gevecht worden. Het ligt in de VS erg gevoel wanneer de federale regering in gaat tegen beleid van afzonderlijke staten, want in de grondwet is vastgelegd dat de staten dit recht op eigen beleid hebben. Ook veel Republikeinen menen dat Trump en Sessions zich beter kunnen concentreren op de epidemie van opiaten, heroïne en met, die het land teisteren. In 2016 overleden 63.632 Amerikanen als gevolg van een overdosis. Het aantal cannabisdoden? Je raadt het al: nul.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht