De Girona CBD-golf: het eerste decennium: (2004 – 2014)

De CBD-golf heeft ervoor gezorgd dat onze opvattingen over zowel het medicinale als recreatieve gebruik van marihuana zijn veranderd. De cannabinoïde die nog maar enkele decennia geleden zo’n beetje in de ban werd gedaan, heeft opnieuw een plek in de spotlights opgeëist – en ditmaal voorgoed. In feite is CBD nooit echt verdwenen; de cannabinoïde lag simpelweg te sluimeren tot deskundige fijnproevers haar op waarde zouden weten te schatten. 

De CBD-golf heeft ervoor gezorgd dat onze opvattingen over zowel het medicinale als recreatieve gebruik van marihuana zijn veranderd. De cannabinoïde die nog maar enkele decennia geleden zo’n beetje in de ban werd gedaan, heeft opnieuw een plek in de spotlights opgeëist – en ditmaal voorgoed. In feite is CBD nooit echt verdwenen; de cannabinoïde lag simpelweg te sluimeren tot deskundige fijnproevers haar op waarde zouden weten te schatten.

Terwijl de geruchtenmachine over de herkomst van deze genetica al op volle toeren draaide, publiceerde Soft Secrets in 2011 een exclusief verslag van een ontmoeting tussen de twee belangrijkste veredelaars uit de Spaanse CBD-golf, Jimi (Reggae Seeds) en Jaime (Resin Seeds/CBD Crew).

De CBD-golf ontstond in de Catalaanse stad Girona en bleef de eerste jaren lokaal. Langzaam maar zeker werd de golf steeds sterker en nu, enkele jaren later, weet de hele wereld er vanaf. Hoogste tijd voor een update van de eerste historische artikelen uit 2011. Hoewel dit de meest complete artikelen zijn die tot nog toe over het onderwerp verschenen, is het noodzakelijk bepaalde fouten recht te zetten en sommige aspecten nogmaals op een rijtje te zetten. Hieronder vind je mijn bescheiden aantekeningen over wat er volgens mij is gebeurd; ik heb alles naar eer en geweten opgeschreven, maar sta altijd open voor op- en aanmerkingen. Naast Jaime en Jimi zijn er meer veredelaars en kwekers die met de waarheid naar buiten zijn gekomen. Als je informatie hebt om aan het verhaal toe te voegen, is dit het moment om je verantwoordelijkheid te nemen! 

Winnende soorten voor fijnproevers

Deze soorten werden niet in een laboratorium gecreëerd, en evenmin zijn ze alleen maar geschikt voor zieke mensen. Het helpt wel wanneer je als recreatief gebruiker over een afgewogen oordeel en goed ontwikkelde smaakpapillen beschikt om deze soorten zonder vooroordelen – zoals ‘hier wordt je niet goed high van’ – op waarde te schatten.

De beste manier om te genieten van CBD-rijke soorten is om ‘s morgens te beginnen met roken, zonder daarvoor een THC-rijke soort te hebben gerookt, en vervolgens de hele dag door CBD te blijven roken. Wanneer je het een hele dag door proeft realiseer je je dat het een subtieler effect heeft; het maakt je stoned, maar zonder een intens verdovend fysiek effect, terwijl je hoofd helder blijft. Vergeleken met soorten die alleen THC bevatten zijn CBD-rijke soorten uitgebalanceerder en beter geschikt om je op je dagelijkse leven te kunnen concentreren. 

Een andere mogelijke toepassing bestaat uit gebruikers die uit zijn op een evenwichtig recreatief gebruik, zoals de vele mensen die kunnen genieten van enkele glazen bier of wijn na het werk, maar niet stoned naar huis willen. 

Veel mensen die beweren dat ze een ‘echte trip’ krijgen van cannabis en een voorkeur hebben voor commerciële hashish, missen de CBD; ze zouden deze soorten eens moeten proberen in plaats van THC-rijke soorten.

Ik zeg het nogmaals: hoewel CBD belangrijke medische toepassingen heeft, hoef je niet ziek te zijn om ervan te genieten. Het werd niet voor niets uitgekozen door twee ervaren kwekers met een gezond beoordelingsvermogen – Jimi en Jaime. Vanaf het moment dat ze voor het eerst verschenen worden CBD-planten zeer gewaardeerd door de meer ervaren fijnproevers. Sindsdien hebben we ze vrijwel ieder jaar in de prijzen zien vallen bij de meest prestigieuze cannabiscompetities, zoals de High Times Cannabis Cup, Cannabis Champions Cup, Copa Catalunya de Grows, Alacannabis, Copa de Cultivadores de la Asociación de Internautas del Cannabiscafe, Copa del Garraf en de Copa de Girona. Jimi en Jaime hebben goed werk geleverd, en hun inspanningen hebben zich uitbetaald. In dit stadium hoeft er niets meer bewezen te worden; we hebben het over een prijswinnende standaard, een kampioen die zijn sporen heeft verdiend. 

CBD heeft medicinale eigenschappen

De medicinale kant van CBD is wetenschappelijk goed gedocumenteerd. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw publiceerden Raphael Mechoulam en andere onderzoekers Chronic Administration of Cannabidiol to Healthy Volunteers and Epileptic Patients. Dit onderzoek stelt dat CBD epileptici kan helpen; het heeft geen toxische effecten of belangrijke contra-indicaties. Deze publicatie citeert de bijdragen van andere 19e eeuwse voorlopers, zoals O’Shaughnessy (1842), Shaw (1843) en Reynolds (1890). Inmiddels, in de 21e eeuw, zijn er tientallen onderzoeken over de medische eigenschappen van CBD geschreven.

Bedrocan is kort geleden begonnen met de verkoop van Bediol, een op marihuana gebaseerd medicijn met een CBD:THC verhouding van 8:6. Het eindproduct wordt verpakt in 5 grams verpakkingen. De Bediol variëteit, met een verhouding van ongeveer 1:1, is na wettelijke toelating al geregistreerd als medicinaal product. Als je niet aan Bediol kunt komen, kun je zelf soorten met een 1:1 verhouding vinden bij bepaalde genotypes van alle soorten die in dit artikel worden genoemd.

Natuurlijk moet er nog veel onderzoek plaatsvinden, maar we kunnen nu al vaststellen dat CBD medicinale kwaliteiten heeft. Eeuwen van wetenschappelijk onderzoek ondersteunen deze vaststelling. 

Samenvatting van het artikel uit 2011

Tijdens de eerste Spannabis beurs in 2004 kocht Jimi (Reggae Seeds) een pakje New York City Diesel van Soma Seeds’ Soma zelf. Er bevonden zich drie mannetjes onder de selectie, waarvan eentje een heel speciale Diesel geur bleek te hebben. Hij gebruikte dit mannetje om Juanita la Lagrimosa (Reina Madre x New York City Diesel) en Kalijah (Blue Heaven x New York City Diesel) te maken. Een vriend van Jimi op Mallorca selecteerde op basis van zaden van de kruising tussen Reina Madre x New York City Diesel de originele kloon van Juanita la Lagrimosa. Tijdens het selecteren van Kalijah viel het Jimi op dat een van de mannetjes in 18 uur niet gebloeid had. “Hij was super harsrijk en rook fantastisch‚” herinnert hij zich. Dit mannetje zou de hoeksteen van Reggae Seeds worden, met hybrides als Dancehall (Juanita la Lagrimosa x Kalijah), Session (New York City Diesel x Kalijah) en Dub (Critical Mass x Kalijah). Alles wijst erop dat deze Diesel CBD bij een deel van z’n latere nakomelingen introduceerde, waaronder Juanita la Lagrimosa en de mannelijke Kalijah. 

Alex, Soma’s schoonzoon, bezocht Jimi in 2008 en kocht een partij zaden van hem, waarvoor hij tot op heden nooit betaald heeft. Vervolgens verkocht hij deze zaden aan Jaime als een MK Ultra x G13Haze hybride. Jaime zaaide zo’n 100 van deze zaden, waaruit hij Cannatonic en Cannatonic II selecteerde. Freeman, een vriend die in die tijd met Reggae Seeds samenwerkte, plantte meer dan 500 zaden en selecteerde Canna en Picatona, tegenwoordig bekend als Dieseltonic.

In 2008 nam Jaime in Amsterdam met Cannatonic deel aan de High Times Cannabis Cup, en behaalde daarmee een derde plaats in de categorie Sativa – de eerste keer dat een Spaanse zaadbank een prijs won op een High Times Cannabis Cup. Tijdens Spannabis 2009 liet Jaime Cannatonic, Dulce Canna en Picantona testen, waarbij hij hun hoge CBD-gehaltes ontdekte, wat op dat moment als een verrassing kwam. In 2009 en 2010 investeerde Jaime al zijn geld om wereldwijd publiciteit te maken voor zijn fortuinlijke ontdekking, de allereerste marketingcampagne voor een CBD-rijke soort.

Tijdens Spannabis 2010 liet Jimi Juanita la Lagrimosa testen, waarbij zijn intuïtie dat Reggae Seeds soorten CBD bevatten werd bevestigd. Bij de Cannabis Champions Cup van zowel 2010 als 2011 behaalde Dancehall de eerste prijs in de categorie Indoor Bio. Alle belangrijkste spelers van de CBD-golf woonden tijdens de ontstaansgeschiedenis ervan in Girona; alle reden dus om Girona de  geboorteplaats van de CBD-golf te noemen.

Anna, CBD matriarch

De beste manier om ons onderzoek te vervolgen is door terug te keren naar de oorsprong van de CBD-golf – Jimi’s woning, waar hij samen met zijn partner Anna en hun drie kinderen leeft. Ik heb er een hele dag doorgebracht om alle informatie over me te laten komen, temidden van CBD-rijke samples. 

Anna, hoewel de minder bekende partner van Reggae Seeds, is in feite de steunpilaar van de zaadbank. Tijdens mijn bezoek vertelde ze dat ze op een dag tijdens het ordenen van paperassen hun kwitantieboekje uit 2008 was tegengekomen, waarin duidelijk de soorten zijn gespecificeerd die Alex heeft gekregen. Opgewonden door het nieuws vroeg ik of ik het mocht inzien. Nadat ze door haar documenten had gerommeld dook Anna op met het kwitantieboekje. De kwitantie is simpel maar duidelijk: medio 2008 nam Alex 5000 Dub zaden en 2000 Dancehall zaden mee. Deel van het mysterie opgelost. 

Net zoals Jimi en Jamie als de vaders van de huidige CBD-golf kunnen worden beschouwd, is Anna de moeder die altijd liefdevol voor haar spruiten heeft gezorgd, en alles heeft gedaan voor hun overleving. 

Reggae Seeds hybrides, 2004-2014

Tijdens latere gesprekken met Jimi kwam er meer informatie boven water over de stamboom van de CBD-golf. In 2004 produceerde een indoor kweek een serie kruisingen met de mannelijke Diesel die CBD introduceerde. De bekendste soorten zijn tot dusver Juanita la Lagrimosa (behouden als elitekloon) en Kalijah (zowel het mannetje dat als de hoeksteen van Reggae Seeds reguliere zaden fungeert, als een vrouwtje zijn behouden). Minder bekend is Naranj (Morning Glory x Diesel), een stek die behouden is als basis voor Naranchup (Naranj x Tropimango), en wordt verkocht door Philosopher Seeds. Ook twee andere kruisingen uit 2004 zijn behouden, hoewel ze nog niet op de markt zijn verschenen: Funky Diesel en North Diesel. Funky Diesel is een [(Leda x Leda) x Blue Heaven] x Diesel hybride. North Diesel is een kruising van de oorspronkelijke mannelijke Diesel met Mandarina Diesel, een naar mandarijn geurende vrouwelijke Diesel die Jimi vond in hetzelfde pakje waaruit ook het mannetje kwam.

In 2006 gebruikte hij in de buitenlucht een mannelijke Kalijah voor het maken van een serie hybrides, zoals Dance Hall, Dub en Session. Jimi bewaarde de zaden in een koelkast en verkocht ze in de beginjaren van Reggae Seeds, aangezien kiemproeven hadden bevestigd dat ze het perfect deden. Volgens Jimi ‘had de oogst van dat jaar een heel speciale energie’.  

Tot nog toe is CBD opgedoken in enkele genotypes van Reggae Seeds soorten, maar niet bij allemaal. In 2010 begonnen Jimi en zijn vrienden van Elite Seeds een project om een gefeminiseerde versie van Juanita la Lagrimosa te ontwikkelen, met CBD in al z’n nakomelingen. Hiervoor was een Juanita genotype nodig dat als zuivere CBD-soort kon worden beschouwd – met andere woorden, een hoog CBD-gehalte en een laag THC-gehalte. Bij het opkweken van batches met zichzelf gekruiste Juanita zaden ontdekte het Elite Seeds team een genotype dat aan de eisen voor een pure CBD-soort voldeed. Onlangs ontdekte Jimi nog twee genotypes; een is een Session #22 x Juanita la Lagrimosa hybride,  de andere een Dancehall #11 x Juanita la Lagrimosa hybride. Jimi werkt al jaren met North Diesel genetica in de hoop een mannetje te vinden waarmee hij een reguliere versie van Juanita la Lagrimosa met een 1:1 verhouding kan aanbieden. Momenteel werkt Jimi samen met Elite Seeds, Philosopher Seeds, Royal Queen Seeds en Pepita Seeds.

Dancehall en Dub 

In 2008 bestelde Alex zaden van Jimi, zogenaamd om naar Canada te worden verstuurd, en ontving een partij Dancehall en Dub. Alex heeft Jimi nog steeds niet betaald voor deze zaden; wel verkocht hij ze in datzelfde jaar snel aan Resin Seeds’ Jaime. Het Resin Seeds team selecteerde Cannatonic, Dieseltonic en Dulce Canna.

Jimi’s uitleg en mijn rondleiding door zijn bloeiruimte hielpen me de verschillen tussen de twee soorten te begrijpen. Dancehall is een kruising van een Juanita la Lagrimosa kloon met een mannelijke Kalijah, waarvan de voorouders de twee beroemdste selecties zijn die resulteren uit Jimi’s werk met de mannelijke Diesel in 2004. Dus Dancehall is een typische Dieselsoort, met lange dunne toppen. Dub aan de andere kant is een kruising van Critical Bilbo en Kalija, waarbij grootvader Diesels invloed beperkt blijft tot de ouderlijn, terwijl moeder Critical haar een lager profiel en dichtere toppen heeft doorgegeven.

Resin Seeds’ selecties: Cannatonic, Dieseltonic en Dulce Canna

Volgens Jaime lijken Cannatonic en Dieseltonic meer op elkaar; beide vertonen een sterke Diesel invloed, een sativaprofiel en dunne toppen. Dulce Canna aan de andere kant is robuuster, met dikke toppen die haar indica-invloed verraden. Deze informatie leidt tot de huidige theorie die zegt dat Cannatonic en Dieseltonic Dancehall genotypes zijn en Dulce Canna een Dub genotype.

Deze drie eliteklonen vormen de basis van zijn werk met CBD. Bij Resin Seeds gebruikt Jaime Picantona aka Dieseltonic om Cannatonic (Cannatonic x Dieseltonic) en Dieseltonic (Dieseltonic x Dieseltonic) te creëren. Dankzij deze genetica is Jaime de enige Spanjaard die tweemaal een High Times Cup (2008 en 2013) heeft gewonnen. CBD Crew gebruikt momenteel Dulce Canna als hun belangrijkste bestuiver.

CBD Crew bestijgt de CBD-ladder (2009–2014)

In 2009, tijdens dezelfde Spannabis waar hij het hoge CBD-gehalte ontdekte, beschreef Jaime zijn nieuwtje tijdens een etentje aan Shantibaba. Zo begonnen de gesprekken over het starten van CBD Crew, een samenwerkingsverband tussen Resin Seeds en Mr. Nice Seedbank met als doel CBD-rijke zaden voor medicinaal gebruik te ontwikkelen; het project was er op gericht om zieke mensen te helpen. Tot nog toe hebben ze maar nauwelijks hun onkosten terugverdiend, omdat alles gelijk in onderzoek en ontwikkeling werd gestoken. Tot dusver heeft CBD Crew vier stadia doorlopen, die in de volgende tijdlijn worden opgesomd. 

2009. Kruising tussen Cannatonic en Shantibaba’s mannelijke Afghaan/Skunk, met andere woorden een 1:1 CBD:THC verhouding. Er werd een genotype geselecteerd waarin de indicakant zich vertoonde (Z6) en een ander genotype dat de sativakant vertoonde (Z7). De reguliere versie was een nieuwe Z6 en Z7 kruising met de Afghaan/Skunk man, terwijl de gefeminiseerde versie een Z6 en Z7 kruising was met een geslachtsomgekeerde Cannatonic als man. Testresultaten lieten zien dat niet in alle nakomelingen CBD aanwezig was, wat aanleiding was om met deze lijn te stoppen. 

2010. Kruising tussen Cannatonic en Dulce Canna, met andere woorden een 1:1 CBD:THC verhouding. Dit leverde betere resultaten op dan de voorgaande hybride, en sommige planten  vertoonden zeer hoge CBD-gehaltes, maar er was geen garantie dat CBD in alle nakomelingen aanwezig was, dus ook deze lijn werd opgegeven. 

2011-2012. Na een diepgaande studie van de wetenschappelijke literatuur kwamen ze tot de conclusie dat de enige manier om hun doel te bereiken een kruising was van een genotype met THC met een ander genotype dat bijna uitsluitend CBD bevatte. Ze begonnen te kruisen met soorten die alleen THC bevatten en bereikten uiteindelijk de gewenste resultaten. CBD Crew creëerde z’n eigen huidige collectie, en gebruikte daarvoor Dulce Canna als bestuiver: CBD Critical Mass, CBD Shark Shock, CBD Mango Haze, CBD Nordle, CBD Skunk Haze, CBD Yummy, CBD Sweet and Sour Widow en CBD Medihaze. Voor het eerst in de geschiedenis presenteerde een zaadbank een collectie waarvan alle planten een CBD-percentage van 4 procent of hoger (en meer CBD dan THC) bevatten, wat er op neerkomt dat 100% van hun planten als CBD-rijk kan worden beschouwd. 

2013–2014. Nu er een product van stabiele kwaliteit op tafel lag, begonnen andere zaadbanken geïnteresseerd te raken in deze genetica. Gebaseerd op hun missie om de CBD-golf over de rest van de wereld te verspreiden, staat CBD Crew open voor samenwerking met eersteklas zaadbanken zoals Dutch Passion, Positronics, Medical Seeds, Royal Queen Seeds, Grass-O-Matic, Dinafem, Paradise Seeds, Eva Seeds en Barney’s Farm. Jaime lokaliseerde een ander genotype dat alleen CBD bevatte in een CBD Medihaze hybride (Psychohaze x Dulce Canna); deze plant zou worden gebruikt om CBD bij sativasoorten in te kruisen, zodat CBD ook in combinatie met de terpenenprofielen van een sativa beschikbaar zou komen. 

De CBD-golf overspoelt de wereld

Hoewel Jaime altijd meer een veredelaar was dan een doorgewinterd marketing-man, slaagde hij er in om de CBD-golf de push te geven die nodig was voor een internationale doorbraak dankzij een effectieve advertentiecampagne en de bereidheid zijn genetica te delen met patiëntenverenigingen en andere medische projecten. 

In het artikel uit 2011 vertelde Jaime hoe dankzij vrienden verschillende pakjes Cannatonic zaden bij medische cannabisclubs in Canada, de VS en Israël terecht kwamen. Jaime bevestigde die uitspraak nogmaals toen ik hem in de Resin Club sprak; heel wat van degenen die in Israël, de VS of Canada nieuwe CBD-rijke soorten hebben aangekondigd kwamen voordien in het bezit van Cattatonic zaden (of die van een van de hybriden daarvan).  

Wereldwijde marketing in 2012

In 2012 verschenen overal ter wereld talloze nieuwsberichten waarin werd beweerd dat de wetenschappers van het Israëlische Tikun Olam een type medicinale marihuana hadden ontwikkeld, waarbij CBD-rijke planten als een internationale sensatie werden gepresenteerd. Tikun Olam gaf deze soorten namen als Avi-Dekel (16,3% CBD), Midnight (16,3% CBD), El-Na (6,5% CBD) en Rafael (18,6% CBD). 

Jaime vertelde me dat Tikun Olam via een wederzijdse vriend zo’n 300 gefeminiseerde Z6 en Z7 zaden in handen had gekregen – in andere woorden, CBD Crews eerste prototypes (waar later niets meer mee werd gedaan). Jaime reisde zelf in 2012 naar Israël en bezocht zowel de Tikun Olam dispensary als hun kwekerij. Tijdens zijn bezoek waren de enige CBD-rijke planten die Jaime zag geselecteerde Z6 en Z7 fenotypes, hetgeen door medewerkers van Tikun Olam werd bevestigd. Jaime zag geen laboratorium of wetenschappelijke installaties, noch vond hij mannetjes, vrouwtjes, geslachtsomgekeerde planten, vrouwelijke planten vol met zaad of enig ander teken dat er op wees dat Tikun Olam als veredelaar werkte.   

Ik probeerde in contact te komen met Tikun Olam om ze de kans te geven hun kant van het verhaal te vertellen en uitleg te geven over het werk dat ze met de gekregen Z6 en Z7 zaden hadden verricht. Ik sprak tweemaal met Tikun Olams PR manager Ma’ayan. Volgen haar vallen de nieuwsberichten over  de ontdekking van CBD-soorten door wetenschappers bij Tikun Olam onder ‘journalistieke overdrijving’. Ze gaf geen informatie over de oorsprong van de genetica die in de media zo enorm werd geprezen, noch over het veredelingsproces. Ik verzekerde haar dat ik, waar andere journalisten wellicht op niets gebaseerde overdrijvingen hadden opgeschreven, wel was geïnteresseerd in het publiceren van de feiten. Ze vroeg me om een mail die kon worden doorgestuurd naar de technische afdeling, die mijn vragen beter kon beantwoorden. Ik stuurde een bericht waarin ik het hele verhaal uit de doeken deed, maar er gingen weken voorbij zonder dat er een antwoord kwam. 

Een andere bron vertelde me te hebben gevraagd hoe Tikun Olam kon beweren deze soorten te hebben ontwikkeld als ze nooit als veredelaars hadden gewerkt. Het antwoord was dezelfde nogal vage reactie die ik kreeg: ‘journalistieke overdrijving’. Tikun Olams speech tijdens de Expogro 2013 was beknopt en bevatte geen enkele informatie over de ontwikkeling van deze genetica.

Geconfronteerd met Tikun Olams gebrek aan medewerking moest ik andere bronnen aanboren om de feiten te checken. Ik sprak verschillende mensen die op Tikun Olams bedrijfslokatie zijn geweest of met hen hebben samengewerkt. Alles wat ik hoorde stemde overeen met Jaime’s claims – niemand heeft op de Tikun Olam bedrijfslokatie ook maar iets gezien van veredelingswerk, zoals koelkasten om zaden op te slaan, mannetjes of geslachtsomgekeerde vrouwtjes. 

Volgens de mediaberichten kostte het Tikun Olam drie jaar om deze soorten te ontwikkelen. Mijn bronnen beweren dat Tikun Olam in 2009 op basisniveau kweekte. Verder is, anders dan in Spanje, de verkoop van cannabiszaden in Israël verboden, en werd me verteld dat er bij Tikun Olam nooit genetica-experts zijn geweest.

De wetenschappelijke methode

Wanneer een wetenschappelijke ontdekking wordt gedaan, volgt de publicatie van het onderzoek een vaste procedure. Een veelgebruikte tekst over CBD-veredeling is bijvoorbeeld The  Inheritance of Chemical Phenotype in Cannabis sativa L.  Dit artikel, het resultaat van de samenwerking tussen HorthaPharm BV en het Istituto Sperimentale per le Colture Industriali, werd geschreven door Etienne P. M. de Meijer, Manuela Bagatta, Andrea Carboni, Paola Crucitti, V. M. Cristiana Moliterni, Paolo Ranalli en Giuseppe Mandolino. Met behulp van een groot aantal grafieken en details verklaren de auteurs welke soorten voor het onderzoek werden gebruikt, waar ze vandaan kwamen en wat de resultaten waren. Ook is een literatuurlijst voor referentiedoeleinden in het artikel opgenomen. Het onderzoek werd op 23 april 2002 naar de Genetics Society of America gestuurd en op 16 oktober 2002 geaccepteerd voor publicatie. 

Volgens de Spaanse Wikipedia pagina is een ‘wetenschappelijke tekst, oftewel een wetenschappelijke publicatie, een van de laatste stadia van ieder onderzoek voordat het extern wordt besproken… De wetenschap onderscheidt zich van andere niet-wetenschappelijke disciplines (zoals bijvoorbeeld alchemie) doordat onderzoekers verplicht zijn hun werk te publiceren wanneer dat klaar is. Pseudo-wetenschap aan de andere kant is voornamelijk gebaseerd op publiciteit zonder wetenschappelijke controle voor- of achteraf ‘.

Er bestaat geen wetenschappelijk onderzoek dat de ontwikkeling van CBD-rijke soorten door Tikun Olam documenteert, noch bestaat er enige wetenschappelijke controle voor- of achteraf. Alleen duizenden mediaberichten die dezelfde magere claims herhalen. Er is geen gedetailleerde vermelding van de voor de ontwikkeling gebruikte soorten, noch van hun oorsprong, zelfs geen vermelding van de namen van de verantwoordelijke onderzoekers, de geraadpleegde literatuur of referenties.

Underground CBD-veredelaars zoals Jimi en Jaime kunnen geen wetenschappelijke onderzoeken publiceren, maar iedereen weet wie ze zijn en hun claims zijn opgebouwd uit bewijs na bewijs: de cups die ze wonnen, de mensen die hun selecties hebben gezien, foto’s van hun kweekruimtes en honderden analyses die met dunnelaagchromatografie en gaschromatografie werden uitgevoerd. Tikun Olam daarentegen heeft niet het geringste bewijs aangevoerd om z’n claims te ondersteunen.

Daarom dus een oproep aan alle journalisten: laat je niet gebruiken voor marketingcampagnes, en maak jezelf niet kwetsbaar voor de beschuldiging van ‘overdrijving’. Nu is het moment om de feiten te controleren. Het is ook tijd dat wetenschappers verklaringen eisen. Tenslotte verwacht Tikun Olam zich te kunnen verschuilen onder de mantel der wetenschap, maar toont het geen enkele bereidheid z’n methodes of ethische principes openbaar te maken. Buitengewone claims vragen om buitengewoon bewijs. 

Patiënten hebben recht op de waarheid

Op Tikun Olams Facebook pagina schrijft een wanhopige vader: “Ik woon in Spanje en zou graag aan Avidekel of iets dergelijks komen voor mijn dochter. Ik heb een soort nodig met een hoog CBD-gehalte. Hoe kan ik er aan komen? Moet ik helemaal naar u toe reizen?” Een andere geïnteresseerde protesteert: “Tikun Olam schijnt de enige op deze planeet te zijn die de rest van de wereld van Avidekel kan voorzien, en ze reageren niet op vragen. Ik begrijp hun handelswijze niet.” Tikun Olam rechtvaardigt z’n situatie als volgt: “Helaas verbiedt onze regering ons welk deel van de plant dan ook maar te versturen. We hopen dat dit ooit zal veranderen; we willen oprecht Avidekel met de wereld delen.”

De vader van het meisje antwoordde hoopvol: “Oké, maar vertel me alstublieft of ik aan Avidekel kan komen als ik naar Israël kom?” Tikun Olam reageert: “Alleen wanneer u als toerist wordt behandeld bij een lokaal ziekenhuis. Dat zijn de regels hier.”

Een andere Spanjaard herhaalt een al eerder gestelde vraag: “Maar kun je zaden kopen in Israël?” Tot nog toe geen reactie. Een andere patiënt uit Spanje vraagt: “Kunt u me vertellen waar ik deze zaden in Spanje kan kopen… Alstublieft, ik heb ze nodig.” Veel meer zieke mensen uit andere landen, zoals Frankrijk, UK, Brazilië of de VS, vragen om deze zaden.

Als blijkt dat Tikun Olam alleen maar enkele Z6 en Z7 genotypes heeft maar geen zaden, is het gevolg dat patiënten in nood kostbare tijd verspillen. Deze mensen moeten weten dat ze in growshops overal ter wereld tientallen CBD-rijke soorten kunnen vinden. Het is helemaal niet nodig naar Israël te reizen voor een Z6 of Z7 copie omdat CBD Crew, de oorspronkelijke veredelaar van beide soorten, verder is gegaan met z’n werk en nu vele CBD-rijke soorten in al hun genotypes aanbiedt. Patiënten hebben het recht op informatie; hen dat ontzeggen heeft bijzonder ernstige consequenties.        

Volgende halte: Verenigde Staten 

In september 2013 verklaarde Dr. Allen Frank online: “Charlotte’s Web = ACDC in Californië = Andere 24:1 CBD-rijke soorten waar dan ook ter wereld”. Volgens Frankel ‘heeft Charlotte’s Web dezelfde 24:1 CBD:THC verhouding als veel andere soorten, waaronder Avidekel uit Israël. Dit zijn NIET door veredeling ontwikkelde soorten. Naar mijn beste weten vertegenwoordigen deze soorten dezelfde genetica en komen die willekeurig voor in de natuur. Al deze soorten zijn oorspronkelijk afkomstig van Resin Seeds in Amsterdam en worden CANNATONIC SOORTEN genoemd. Volgens mij zouden ze allemaal Cannatonic 1:1, 2:1, 24:1, etc… moeten worden genoemd.”

Jaime stuurde zaden naar de VS en ook bezocht hij het land, en nu verschijnen er in de VS verschillende eliteklonen met hoge CBD-gehaltes. Zijn de beweringen van Frankel waar? We zullen het ontdekken in het volgende hoofdstuk van de CBD kroniek.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht