De wonderen van het Wick Systeem

In mijn stuk in het vorige nummer beschreef ik het proces hoe je een groeikast inricht, met klonen of zaadjes. We begonnen met zaden. Ik koos voor het Wick systeem, de ultiem eenvoudige methode die ook ideaal is als je spaarzaam met water moet wezen. Nu naderen we de dagen om de planten te laten groeien, bloeien en te verpotten tot de de laatste dagen.

In mijn stuk in het vorige nummer beschreef ik het proces hoe je een groeikast inricht, met klonen of zaadjes. We begonnen met zaden. Ik koos voor het Wick systeem, de ultiem eenvoudige methode die ook ideaal is als je spaarzaam met water moet wezen. Nu naderen we de dagen om de planten te laten groeien, bloeien en te verpotten tot de de laatste dagen.

DEEL 1 VERPOTTEN

Ik had 10-cm potten beplant meet daarin elk twee Fruity Seeds. De meesten ontkiemden zodat er in elke pot twee planten groeiden. Ik wist dat het om niet gefeminiseerde zaden ging en dat sommige planten dus mannen waren. Het planten van twee stuks per pot verdubbelde de kans dat er in elke pot een vrouwtje groeide.

Ik was van plant om de zaailingen op zondag te verpotten maar het schema dwong om dat idee een week uit te stellen. Tegen de tijd dat ze werden verpot raakten de zaailingen ietwat gestressed. Maar ik besefte dat ze zich snel zouden herstellen als ze zouden worden overgebracht naar een grotere, lichtere ruimte.

Eerst prepareerde ik de 16 potten. Omdat de planten op zouden groeien ineen wick systeem maakte ik twee lengtes van 45 cm lange gevlochten nylon kabel van 1 cm dikte voor elke elke pot. In totaal 32. Eenmaal op lengte plakte ik ductape vlak bij de uiteinden om uiteen rafelen te voorkomen. 

Elk stuk liep door de tegenover elkaar liggende gaten in de boden van de emmer zodat ze elkaar in het midden kruisten. De wicks werden met tape op hun plaats gehouden. Daarna vulde ik de pot met plantenmix. Deze stap herhaalde ik 16 keer.

Elk 2 kubieke cm pakket met aarde vulde twee potten. Dus had ik 8 zakken met aarde nodig. Om ze te kunnen planten haalde ik er wat aarde uit om een kuil in het midden van elke zak te maken. Daarna haalde ik de zaailingen deels uit de potten en plaatste de wortel top op de bodem lijn. Daarna drukte ik de aarde om de plant aan zodat er goed contact werd gemaakt. 

Nadat de stekken allemaal geplaatst waren zette ik de zakken bovenop een pallet die ik in een tray van 120 x 120 cm had gezet. Ik verzekerde me ervan dat de wicks van de potten naar de tray liepen zodat ze water zouden opzuigen naar de aarde. Daarna besproeide ik de planten met niks anders dan puur pH afgesteld water. Er lekte water uit de gaten in de potten en zo wist ik dat voldoende vocht door lieten. 

Tijdens het plant seizoen had ik geen tijds om de trays te vullen. Dus was het wick systeem niet operationeel. Inplaats daarvan gaf ik water met de hand. Twee weken later vulde ik de tray mat zo’n 12 cm water en een 5-2.5-5 voeding mix plus compost thee, zee wier extract en zuur. Op hetzelfde moment  installeerde ik een kleine pomp om het water in de tray te laten circuleren en een luchtpomp om het water van zuurstof te voorzien, want wortels, hebben zuurstof nodig.

De planten zouden van dit reservoir tijdens de groene fase gebruik maken en die duurde ongeveer een mand. Omdat de wicks het watrer opzogen vanuit het reservoir tot de aarde hoefde ik de individuele potten niet te irrigeren. Ik hoefde alleen maar een oogje op het niveau in het reservoir te houden een het zo nu en dan bij te vullen met water van zo’n 6.0 pH.

Vervolgens legde ik een stuk zwart plastic over het systeem en bracht gaten aan waardoor de stengels groeiden. Dit heeft enkele doelen: en eerste voorkomt het licht in het reservoir wat preventief werkt tegen algengroei. Vervolgens remt het de verdamping. En ten derde: duisternis is goed voor de wortelvorming in de van de potten naar het reservoir zodat er een directe verbinding met het water is.

DEEL TWEE: GROEI EN BLOEI.

Eerder beschreef ik het overzetten van zaailingen naar potten die deel uitmaakten vaan een wick systeem. Daarvoor worden nylon wicks gebruikt die water opzuigen naar de potten door middel van capillaire actie. Water met de hand geven is er niet mee bij. Als de planten zijn verpot beginnen ze bijzonder snel te groeien.

Ongeveer vier weken na het verpotten vormden de planten een koepel. Dus switchte ik het licht naar 12 / 12 met behulp van een timer. Dit licht regime forceert de plant naar bloei.

Het verhaal hier achter is dat er tijdens de donkere fase een chemische stof in de plant wordt aangemaakt die fhytochrome heet. Wanneer die een krities niveau bereikt heeft gaat de plant over van groei naar bloei. 

De volgende week maakten de planten een groeispurt. Hun lengte nam toe met meer dan 30 cm. De planten groeiden dicht op elkaar maar ik anticipeerde erop dat sommigen mannen zouden zijn en zodra ze geïndiceerd waren verwijderd worden. Na ongeveer vijf dagen was het makkelijk om de mannen te herkennen. Ze hadden kleine balletjes die, als je zou laten rijpen, zouden veranderen in bloemen die sensemilla vernietigende pollen bevatten. De 1/3 cm bloemen hebben vijf witte tot licht gele blaadjes als ze opengaan. De vrouwtjes laten de eerste stampers zien, de witte of room kleurige organen die als haren naar buiten groeien. 

Deze ‘haren’ zijn holle buizen  meet ‘borstels’ die de lucht filteren op zoek naar pollen om de bpoem te bevruchten. Bereikt de pollen een buis wordt het sperma getransporteerd naar het eitje onderin de bloem. Hopelijk gaat dat niet door en zal de bloem rijpen tot een vette zaadloze top. 

Slechts ongeveer een derde van de planten bleken mannen en verschillende waren single of waren veel langer dan hun collega’s. Toe ze waren verwijderd lieten ze gaten achter in de koepel , maar ik zorgde dat de buur planten die gaten opvulden. De kleinere planten, nu uit de schaduw, deden het prima en lieten zelfs nog een spurt zien toen ze bloeiden. 

Voor het cleanen van de mannen hield de dichtheid van de koepel de planten omhoog. Maar tijdens het weghalen van de mannen, waarbij gaten in de koepel achterbleven, begonnen de planten te hangen. Ik heb stokken gebruikt en touw om de platen op te binden en daarbij de balderen gebruikt om de ruimtes op te vullen. Nu begon de bloeispurt pas echt. Ik  rekende nog op zes a zeven weken tot de oogst.

DEEL DRIE. BLOEIEN EN RIJPEN

Op dit moment is het zes weken geleden sinds de lampen op 12 /12 dagelijks werden gezet om de planten tot bloei te forceren. De planten reageerden al binnen vijf dagen en het geslacht werd zichtbaar. Mannen werden  onmiddellijk uit de tuin verwijderd. Op hetzelfde momenvan een werden de planten tijdens een groeispurt van een week 30 cm hoger. Nadien volgde er een explosie van bloei. Nu worden de takken met toppen bedekt met stampers die zich voortdurend ontwikkelen. 

Toen het licht regime naar 12 / 12 werd gezet werd het reservoir gevuld met water waaraan voeding van een andere formule was toegevoegd. Nitrogeen werd verwijderd tijdens deze fase en het aan het water werd aangevuld met fosfor en calcium. Dit versnelt de bloei en minimaliseert de groene fase. Sinds de verandering van de samenstelling van het water werd er geen enkele andere voeding toegediend. Er werd allen regenwater gebruikt om het reservoir bij te vullen. Vervolgens werd het reservoir geleegd, alle voeding verwijderd en hervuld met regenwater. Zodat de planten meer dan tien dagen werden gespoeld – wat wil zeggen dat ze opgroeiden met een minimum aan voeding- dit om een chemische smaak te te voorkomen. 

Om de toppen te ondersteunen en ze binnen hun plek in de koepel te houden zijn er twee netten met gaten van 15 cm gespannen. Maar de meeste planten maken gebruik van het onderste net. 

Op dit moment rijpten de toppen weelderig en werden ze robuuster. Ze hadden de riojke typische geur van Fruity Juice, maar niet al te intens. Ik verwachtte dat in de twee weken tot rijping ze bijzonder geurig zouden worden.

Er was niet veel te doen in de tuin. De planten werden automatisch gevoed door het wick systeem. Ook het lichtregime, temperatuur en CO 2 ging automatisch. Sommigen waren binnen vijf dagen rijp, terwijl anderen daar 15 voor nodig hadden.

DEEL VIER: DE LAATSTE DAGEN

Van de 16 potten waarmee we zijn begonnen hebben we maar zes toppen geleverd. En twee planten deden niks. Tegen het einde hadden acht potten mannen die we hebben verwijderd. In alle potten met twee planten werd er één dominant en , met verlies van koepelruimte, stierf de andere af. Twee potten hadden planten die deden gewoonweg niks deden. Zo bleven er zes planten over in de bloei modus met slechts twee weken over om volwassen te worden.

De planten gebruiken nog steeds het wick systeem. Ze haalden water uit het reservoir beneden. Dat water is net veranderd van bloei voeding tot regenwater met een zuur graad van 6pH. Met dit systeem gebruikte elke plant precies de hoeveelheid water die nodig was.

Terwijl de tijd verstreek begonnen de toppen aan de uiteindelijke rijping. De stampers, de kleine witte haartjes die zo;n 2 / 3 cm uit de bloem springen, zijn holle buizen omringd door kleine penseeltjes. Ze filteren de lucht. Proberen de pollen  uit de wind te vangen. Als de bloemen rijpen drogen ze en worden  ze rood getint. Soms met paarse overtonen.

De trichomen bestaan uit topjes met dikke omhulsels. Het is binnen de muren van deze klieren waar de cannaboiden en terpenen zich vormen. Wanneer de olie zich opbouwt beginnen de membranen zich te strekken. Tegen de oogst zien ze eruit als ballonnen die gaan barsten. 

Sommige varianten hebben bloemen met stampers die opzwellen en eruit gaan zien of er een soort erwt als zaad in zit. 

Een ander teken van rijping is de geur. Tijdens de laatste week neemt die enorm toe. 

Aan het begin van de dag, acht weken na geforceerde bloei hadden alle zes planten toppen die helemaal af waren. Ik prefereerde het oogsten boven de rijping van de lagere toppen. Alle planten werden vanaf de bodem van de stengel  geknipt en daarna in een tent gelegd om te drogen. Ze werden drie weken rondom kamer temperatuur bewaard en daarna geknipt. 

De toppen wogen ongeveer 112 gram De tweede generatie ongeveer 35 gram en het blad afval zo’n 73 gram. Dit was een slechte oogst voor 600 watt aan energie. Ik denk dat het lag aan het feit dat de koepel niet helemaal was gevuld omdat er planten zoals de mannen waren verwijderd. Bovendien waren de LED’s van een verouderd type. Ze hadden twee maal zoveel licht moeten leveren. Dat doen de nieuwe modellen wel.

De Fruity Juice toppen hadden een excellent fruiten fris aroma en krachtige high die ertoe aanzette om er meer van te roken. Ondanks het feit dat dat de smaak middelmatig was vanwege het vele spoelen met allen water.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht