De coffeeshop dodenlijst van de gemeente Amsterdam

In de kaders kun je lezen welke coffeeshops in Amsterdam tussen 1 juli 2014 en 1 januari 2016 gesloten worden. Staat jouw shop er niet bij? Prijs je gelukkig. Dan ligt hij niet vlakbij of in een straal van maximaal 250 meter rond een school voor voortgezet of middelbaar onderwijs.

In de kaders kun je lezen welke coffeeshops in Amsterdam tussen 1 juli 2014 en 1 januari 2016 gesloten worden. Staat jouw shop er niet bij? Prijs je gelukkig. Dan ligt hij niet vlakbij of in een straal van maximaal 250 meter rond een school voor voortgezet of middelbaar onderwijs.

De coffeeshops die fysiek het dichtst bij een school liggen, worden het eerste gesloten. De bedoeling van de maatregel is om te voorkomen dat jongeren wiet gebruiken. Maar zouden die scholieren nu werkelijk stoppen met blowen omdat ze een paar straten verder moeten fietsen? Het gaat toch niet om krakkemikkige ouderen achter een rollator voor wie elke straat extra een obstakel is? Welke gezonde Amsterdamse jongere wil niet een straatje verder lopen of fietsen om aan zijn joint te komen? Maar of hij die zou krijgen is nog maar helemaal de vraag. We hadden toch al een strenge regelgeving? En hoeveel ontslagen gaat dit niet verzoorzaken? Allemaal mensen die nu een baan hebben en straks aan een uitkering moeten. Goed renderende bedrijven die moeten worden opgeheven. Een treurige zaak. Wat hebben we er weer een politiek monsterhoofd bij.

De sluiting gaat gefaseerd gebeuren. De gemeente Amsterdam wil niet alle coffeeshops in één keer opheffen. Dat zou maar overlast geven bij de overblijvende shops, en bovendien moeten de eigenaren de tijd krijgen naar een andere vorm van levensonderhoud om te zien. Ze mogen dus nog even openblijven, maar dan wel op heel beperkte uren. Op de tijden dat de leerlingen op school zijn, moeten de shops dicht. Bedrijven die normaal om 7.00 uur hun deuren opendeden, mogen dat nu pas om 18.00 uur. Dat geeft natuurlijk een aanzienlijk omzetverlies. ,,Het is een hele rare regeling”, vindt Ferry de Boer van de Bond voor Cannabisdetaillisten. ,,Aan scholieren wordt toch niet verkocht als zij in een coffeeshop komen? De controle is zo streng. Er zijn toegangspoortjes, sommigen hebben speciale bewakers en ook is er vaak fingerprintcontrole. Laat er ooit eens een enkele scholier doorheen glippen die er een stuk ouder uitziet, maar dat is echt een uitzondering. En waarom moeten de coffeeshops dicht zijn als de jongeren op school zitten? Dat is toch helemaal niet logisch? 

Uit protest tegen deze maatregel zijn 11 shops naar de rechtbank gestapt. Ze zagen hun inkomsten met de helft teruglopen en vrezen voor ontslagen. ,,Straks zijn de bedrijven failliet, voor ze ook maar tijd gehad hebben om te verhuizen” betoogde een van de advocaten. Het hielp echter niet. De voorzieningenrechter heeft uitgesproken dat de gemeente in haar gelijk staat. Ze zou al voldoende rekening houden met de bedrijven door ze nog zo lang open te laten. ,,Daar is het laatste woord nog niet over gezegd”, volgens De Boer. ,,Morgen is er een uitspraak op bezwaarschriften, dat kan dus wel anders uitvallen, we kunnen bovendien in hoger beroep een bodemprocedure volgen. Wij leggen het hoofd nog niet in de schoot.” 

,,Volgens ons is er sprake van een politieke uitruil. Van der Laan wilde geen ingezetenen-criterium handhaven, omdat Amsterdam een toeristenstad is. Toen heeft hij de veer gelaten om van 220 naar 150 coffeeshops te gaan. Want deze tendens is al langer zichtbaar. In het postcodegebied 1012 is een bouwproject gaande, De Rode Loper, en daar moeten ook nog eens 26 coffeeshops verdwijnen. Daarvan zijn er in de afgelopen tijd al 11 gesloten. Als die andere dichtzijn, blijven er nog een stuk of 14 over. Nou die zullen ze dan wel om een andere reden gaan sluiten, bijvoorbeeld overlast of criminele banden of zoiets. Ze kunnen beter de bestaande coffeeshops toetsen aan integriteitscriteria. Dan weet je dat je betrouwbare bedrijven overhoudt. Toch gebeuren er ook wel goeie dingen. Denk aan het manifest van burgemeesters van 23 steden om de achterdeur goed te regelen. Daar heeft Van der Laan zijn handtekening toch wel onder gezet. 

Het zou goed zijn als een aantal shops zou verhuizen, maar tot nu toe gebeurt dat weinig. In de Baarsjes heb je bijvoorbeeld 8 coffeeshops, terwijl er in Slotervaart overlast is van jongeren op straat. Als je daar een paar coffeeshops had, kreeg je meer rust in je wijk. De branche zou er professioneler van worden als dergelijke dingen behoorlijk werden geregeld.” 

,,Ik zou het een goede zaak vinden als meer coffeeshops zich bij ons aan zouden sluiten. Het is heel belangrijk om samen te strijden. Alleen lukt het niet. Ik vraag me af of mensen het bestaan van de Bond voor Cannabisdetaillisten niet kennen, of dat ze de moeite niet nemen om zich aan te melden. Daarom zou ik ze wel willen oproepen om contact met ons op te nemen.” 

,,Intussen is dit helemaal niet in het belang van de jongeren. Het schrijnende is dat het juist omgekeerd werkt. Je ziet nu al dat er veel meer staathandel is. Scholieren kunnen allerlei harddrugs en rare middelen op straat kopen. Toeristen worden lastig gevallen. En het is in deze tijd van moderne media ook zo makkelijk om even via je smartphone iets bij een scootertje te bestellen. Coffeeshophouders moeten nu de straatdealers al wegjagen als ze hun zaak openen. Onze grootste angst is dat de handel zich weer helemaal naar de straat verplaatst. Dit soort dingen wilden we juist niet meer. We waren trots op ons beleid en een voorbeeld voor andere landen. Nu zijn we weer helemaal op de weg terug.”

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht