Highlife Cup 2021 jurering: de start en aanpak

HighLife Cup Update
Nu is het dan tijd om de juryleden zelf aan het woord te laten.  Lees hier het verslag van jurylid Mauro, bekend van o.a. de succesvolle Cannabis Bevrijdings Dag evenementen. Mauro doet dit jaar voor het eerst mee als volwaardig jurylid en je leest hier zijn verslag.

De Highlife Cup 2021 is van start gegaan en iedere zaterdag doet Mauro Picavet een update van het proces van jureren.

Deze maand is de Highlife Cup 2021 van start gegaan nadat eerder dit jaar de voorbereidingen waren aangekondigd. Omdat ik kersvers (volledig) jurylid ben geworden, leek het me leuk om wekelijks op zaterdag een inkijkje te geven in hoe de jurering vanuit mijn perspectief verloopt.

Oudste cannabis cup van Nederland voor coffeeshops en zadenbanken

De Highlife Cup is de oudste cannabis cup van Nederland voor coffeeshops en zadenbanken. En dit is alweer de 27e editie. In dit eerste deel neem ik je mee in hoe ik deze megaklus aanpak. In bijna alles wat ik doe ga ik vrij systematisch te werk, zo ook nu.

Bij thuiskomst ben ik dan ook gestart met per categorie alle toppen alvast te onderwerpen aan de geurtest om te kijken of ik de top 3 er al uit kan pikken.

Als ik ze gevonden had, jureerde ik ze ook al alleen op het punt geur. Het was al donker namelijk en pas de volgende dag zou ik grote stappen kunnen maken.

Ik had namelijk mezelf voorgenomen om te beginnen met alle samples per categorie te jureren op uiterlijk en smaak. Dat doe je overigens met een cijfer van 1-10 (een 1 en een 10 worden eigenlijk nooit gegeven, half punt mag ook). Ook jureer je op smaak en uitwerking, waarvan de laatste dubbel telt. Het jureren gaat van thuis en je hebt twee maanden de tijd voor, wat neerkomt op zo’n 3 samples per dag. In de jury zitten ongeveer 10 mensen.

Highlife Cup 2021: 15 categorieën om te jureren

De categorieën van de 2021 editie zijn als volgt:

 • A Hybriden algemeen Hydro
 • B Hybriden algemeen Aarde/Bio
 • C Automatische soorten
 • D Haze op Hydro
 • E Haze op Bio/Aarde
 • F Kush soorten
 • G Skunk soorten
 • H Sativa
 • I Indica
 • J USA soorten (Amerikaanse genetica)
 • K Outdoor soorten
 • L CBD soorten
 • M Hasj import
 • N Nederhasj
 • O Extracties

Jureren op uiterlijk en geur

Ik was er dan ook wel een ruime middag zoet mee deze week, ondanks dat ik vrij snel en accuraat op uiterlijk en geur kan jureren. Maar het zorgde er wel al voor dat er een flinke start is gemaakt. Nu jureer ik ook overdag, maar vooral in de avond is dit handig omdat het licht dan niet net zo mooi is als overdag, waarmee ik wil voorkomen dat ik op uiterlijk moet jureren terwijl dat ik het niet goed meer kan zien. Wel kan het voorkomen dat er later bij nader inzien toch een iets hogere uiterlijk of geur score aan wordt gegeven na een correctie.

Waar ik bij kijk voor uiterlijk is naar of in het geval van een top, of het er gezond uitziet en eventueel trichomen zichtbaar zijn. Geur is heel subjectief: wat vind ik namelijk zelf lekker? Maar wanneer je de best ruikende samples bij elkaar zoekt, weet je toch wel al vrij snel welke de nummer 1, 2 en 3 zijn. De scores geef ik ook daar naar. In feite is het best beoordeelde soortje de benchmark voor de rest van de categorie. Ik heb dan op dit moment vooral de samples getest die als beste uit de uiterlijk- en geurtest kwamen, waar ik de rest van de samples daarna mee kan vergelijken.

En er zitten zeker weten pareltjes tussen. Zoals bij wel meer cannabis cups is de top 3, soms top 5, toch echt een stuk beter dan de rest. In veel van de grote categorieën verwacht ik dan ook dat het spannend gaat worden.

Extracties categorie klaar

Met 9 samples was die categorie dan ook niet zo groot. Er zouden er nog wel een paar verlaat bijkomen zo heb ik me laten vertellen. Extracties is een erg breed begrip, het was dan ook een erg uiteenlopende categorie met hele zuivere hasj gemaakt met een dry-freezer, tot moonrocks en vooralsnog een shatter entry gemaakt met BHO. Verder waren er ondanks de aparte Nederhasj categorie, hierin ook een aantal Nederhasj drysift samples te vinden evenals twee mooie tradtionele ice-o-lators.

3 van de samples uit de Highlife Cup 2021 extracties categorie (O)

Jureren als joint, Dynavap vaporizer en Focus V Carta om te dabben

Alle entries heb ik behalve de shatter overigens met mijn favoriete American Spirit tabak gerookt overigens. Net zoals de meeste coffeeshopklanten deze samples roken met tabak. Wel komt het voor dat ik een sample ook probeer ik een Dynavap vaporizer, waar we overigens met dank aan Greenlane een van hadden gekregen bij het jurypakket. Helemaal nieuw was ik er ook niet mee, ik had er namelijk al een paar. Maar het komt zeker goed van pas tijdens het jureren.
Mijn dynavap vaporizer.

Met de Dynavap kan je namelijk makkelijk en snel een sample testen met een kleine hoeveelheid wiet die benodigd is.

De andere categorie die bijna klaar is is de Nederhasj categorie (N) voor mij. Meest imponerende samples tot dusver komen uit de Hybriden Algemeen Hydro (A) en Hybriden Algemeen Aarde/Bio (B). Ahoewel ik ook al meerdere keren de uiterlijk (minder vaak) en de geur (vaker) nog heb aangepast toen ik de sample daadwerkelijk ging roken. Vaak is het zo dat in het plastic gripzakje de geur totaal is verdwenen, terwijl wanneer je de sample in een grinder verpulverd je wel de geur die blijkbaar van binnen zat goed los krijgt.

Om te dabben gebruik ik mijn Focus V Carta overigens. Ik heb ook een VapeXhale waarmee ik kan dabben en traditionele bong ‘dabrigs’, maar deze blijft toch wel erg gemakkelijk in gebruik.

Mijn Focus V Carta.

Punten geven voor smaak en uitwerking

Als ik kijk naar de categorie waar de sample in zit en de geur voldoet aan de verwachtingen, krijgt het een 7. Komt het bijna niet door maar is het wel aanwezig, krijgt het een 6. Alles minder dan dat krijgt punten onder een 6. Mijn hoogste punt is een 9 (zo hoort het!), maar ook een 8 (beter dan gemiddeld) komt ook vaak voor.

En eigenlijk komt die simpele logica ook om de hoek kijken bij de uitwerking, die in de Highlife Cup dubbelt telt.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht