Delic

Ik teken 's nachts door in mijn dromen

Producer en kunstenaar Delic bracht onlangs de EP Behind The Curtain uit, samen met een oude bekende van Highlife, niemand minder dan een van de beste Nederlandse reggaeartiesten: Ziggi Recado. Take Me High!

Delic zou je kunnen kennen van Opgezwolle, de Zwolse hiphopformatie die na een spetterende start in 2001 zo’n zes jaar later ophield te bestaan. DJ / producer Delic ging op wereldreis en verschoof zijn aandacht naar kunstschilderen. Maar hij is altijd nieuwe muziek blijven maken. En nu heeft hij dus een paar muziekstukken uitgebracht met Ziggi.

Tien jaar quarantaine

Allereerst willen we natuurlijk weten of het goed met hem gaat, en hoe Delic deze moeilijke tijden doorkomt. “Voor mij verandert er niet zo veel met deze crisis. Ik zit technisch gezien al zo’n tien jaar in quarantaine. Tot mijn innige tevredenheid trouwens. Er is weinig, behalve wortelcake en pindarotsjes, wat mij vrolijker stemt dan in de studio zitten en muziek maken en priegelen met tekenspullen.”

Authentiek

Alles gaat dus gewoon best wel lekker z’n gangetje. Dat is ook te horen op de nieuwe EP Behind The Curtain met Ziggi. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen? “Ik heb Ziggi opgezocht en via via benaderd omdat ik een Engelstalige vocalist zocht. Destijds wilde ik het liefst iemand met een Caribische vibe en met een authentiek accent. En Ziggi is een fantastische zanger die is opgegroeid op het Caribische Sint Eustatius, dus dat paste perfect.”

Vocale supermachine

Op Behind The Curtain komen Ziggi’s Caribische stemgeluid en de diepe bassen van een duistere, harde beat samen met een selectie aan Oosterse samples. “Ik vind dat zelf een fantastisch combinatie. Het was me al verteld door derden dat Ziggi een vocale supermachine is, maar ik heb het in de studio zelf kunnen ervaren. Wanneer je hem achter een microfoon zet en ‘m muziek geeft die bij hem resoneert, stroomt er muziek als een waterval uit zijn keel. En het mooie is dat hij dat altijd doet met behoud van zijn eigen authentieke stemgeluid.” 

Reggae en boombap hiphop

“Ik heb een tijdje terug wat reggae geluisterd, dat waren toen artiesten als Capleton, Black Uhuru, Israel Vibration en Fat Freddys Drop. Tegenwoordig luister ik eigenlijk alleen muziek als ik zit te tekenen en de laatste week zit ik allerlei mixtapes te draaien van boombap hiphop uit New York in de 90’s; Wu Tang, Native Tongues, Grouphome, Das EFX, Redman – dat soort dingen.”

De schoorsteen en de maagd

Ook al zitten Delic en Ziggi met wat ze de afgelopen tijd hebben gemaakt muzikaal gezien op een lijn, er zijn verschillen, bijvoorbeeld met blowen. “Ziggi smookt als een schoorsteen. Ikzelf leef als een katholieke maagd.” Maar zo heeft hij er niet altijd in gestaan… “Ik begon met roken en blowen toen ik in groep acht zat en ik was jarenlang een supergemotiveerde roker en blower. Mijn broer en ik ontvingen altijd vrienden ‘s middags en ‘s avonds en rookten orange bud of shiva in joints, tulpen of uit de bong.”

Delic

Duizendpoot van nature

“Later ging ik meer hasj roken – polm vond ik de prettigste hasj van de shop bij mij in de buurt – en toen ik ouder werd ging ik steeds minder blowen. Zo’n twaalf jaar geleden ben ik ook gestopt met roken. Het is eigenlijk vanzelf weggevallen toen ik me ben gaan richten op een gezonde lifestyle. Dit kwam dan weer omdat ik van nature een duizendpoot ben en veel wil ondernemen, en een leefstijl met sporten en slim eten werkt voor mij ‘t beste.”

In de muziek verdwijnen

Producers staan vaak bekend als stevige blowers, omdat ze op die manier lekker diep in de muziek kunnen verdwijnen en de vibe tot in hun vezels kunnen laten doordringen. Was dat ook zo bij Delic? “Hier heb ik toen ik jong was inderdaad mee geëxperimenteerd. Maar ik kwam tot de conclusie dat het voor mij averechts werkt: ik luisterde de volgende dag terug wat ik gedaan had en was dan kilo’s minder enthousiast dan toen ik stoned was.”

Basiskwaliteit roes

Maar geen nood, de muziek wordt er zonder blowen niet minder om, want Delic houdt nog steeds van trippy echo’s en psychedelische geluidseffecten. “Ik denk dat ik datzelfde gevoel op een bepaalde manier ook altijd heb gevoeld als ik een film of een stuk muziek wordt ingezogen. Met wat minder tintelingen in je tenen en je vingertoppen, maar die soort roes heeft zeker eenzelfde soort basiskwaliteit als je het mij vraagt.”

Een andere wereld

Dat is ook een van de redenen dat hij er geen bezwaar tegen heeft om het toch nog eventjes over Opgezwolle te hebben. “Ik ben heel trots op mijn muzikale Opgezwolle erfenis en wat we gedaan en bereikt hebben. Ik had destijds op een gegeven moment het gevoel dat ik tegen een plafond aanzat met Opgezwolle en besloot toen dat het tijd was voor een nieuw hoofdstuk. Wat ik toen deed is in de kern nog steeds hetzelfde als wat ik nu doe, namelijk muziek maken die je uit je alledaagse dag lift en meeneemt naar een andere wereld.”

Vergeet waar je bent

“En tot mijn grote vreugde heb ik – na jarenlang stoeien – de perfecte combinatie gevonden om hier ook mijn liefde voor kunst en verhaal aan te koppelen, namelijk door deze drie dingen samen te brengen in een vinylboek*. Ik ben zelf altijd constant op zoek naar muziek, films en boeken die zo tof zijn dat je wordt meegezogen naar een andere wereld en een moment vergeet waar je bent.”

Delic

Inspirerend

“Het is interessant om te onderzoeken hoever je je kunt ontwikkelen in je tijd op aarde als lid van het menselijk ras. Leonardo Da Vinci was vrij goed op weg bijvoorbeeld. Of Elon Musk. Dat inspireert mij ook weer om goed te willen worden in nieuwe dingen en om dit te gaan doen.” Uiteraard leidt dat weer tot iets nieuws.

Nieuw vinylboek

“Ik ben bezig met een nieuw project waarbij een verhaal, kunstwerken en muziek samenkomen in een nieuw vinylboek. Deze keer schrijft mijn vrouw Huda de nummers en de lyrics van de teksten. Zij was overigens ook te horen op verschillende songs op mijn eerste vinylboek Kidnap At The Noodle Shop en op Wheels Are Turning met mij en Ziggi, waar Huda ook aan meeschreef.”

Orgasmische trip

“Huda is mijn creatieve partner en samen runnen we ons eigen label. Voor het aankomende project werken we samen met videowizard Eboman voor een live experience. Dat wordt dus een orgasmische trip voor al je zintuigen, zonder daar overigens enige geslachtsorganen bij te betrekken.”

Potlood onder kussen

Delic sluit een nieuw project met Ziggi Recado zeker niet uit voor de toekomst. “Maar voor nu is al mijn focus op dit nieuwe project. Ik ben deze week de nieuwe single aan het mixen, het eerste hoofdstuk aan het afschrijven en ‘s nachts slaap ik met een potlood onder mijn kussen om te kunnen doortekenen in mijn dromen.”

* Vinylboeken (beperkte oplage, genummerd en gesigneerd) van het project Kidnap At The Noodle Shop zijn nog verkrijgbaar via de webshop op www.delicmusic.com

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht