Ganja Yoga – Gezond bewegen en blowen

Ganja Yoga - Gezond bewegen en blowen

Goed nieuws voor iedereen in Nederland die de spannende gebeurtenissen rondom wiet in de Verenigde Staten volgt. Sinds kort wordt er ook hier Ganja Yoga gegeven, net zoals het daar al gebeurt. Gezond bewegen en blowen, kan het beter?

Het was ook iemand uit de VS die Ganja Yoga in Nederland een duwtje in de rug gaf. Lisa Bancroft werkte eerder bij een biologische bakker en bij Club Lite in Amsterdam. En nu organiseert ze sinds kort Ganja Yoga lessen op kleine schaal. “Ik heb contact gehad met Dee Dussault in San Francisco, zij begon ermee in 2009. Er kwam niemand op af, het duurde eventjes om mensen ervan te overtuigen dat het de moeite waard was. Nu is het waanzinnig populair en heeft ze verschillende yoga-avonden staan. Zij is de leraar en de organisator. Het breidt zich steeds meer uit, zeker in de States.”

Ganja Yoga - Gezond bewegen en blowen

Minder gestroomlijnd

Met het lidmaatschap van OneFit kan je naar alle sportscholen en studio’s van Amsterdam, dus het afgelopen jaar is Lisa naar honderden yogaklassen geweest. “Niet met de bedoeling om Ganja Yoga op te starten, maar gewoon, om yoga te doen, als een beginneling. Er is een hoop structuur, een hoop routine, maar het kwam bij me op dat je yoga ook op een minder gestroomlijnde manier zou kunnen geven. En met marihuana erbij, zodat de ruimte zich opent.”

Mentale ruimte

“Ik kende Ilma, een vrouw die al meer dan dertig jaar yogales geeft, en heb haar gevraagd om dit te doen. Ze blowt en ze kan een ruimte heel mooi houden, ze begeleidt ceremonies en geeft yogales. Begin april 2018 was de eerste keer. Het is steeds heel verschillend, qua muziek, atmosfeer en vibe; soms is het heel grappig, dan lijkt het wel lachyoga. Vervolgens wordt het weer rustig en gaan we in diepe meditatie. Ilma geeft richting aan, ze doet de lichaamshoudingen, ze neemt ons mee in een mentale ruimte.”

Ontdoen van stress

“De deelnemers komen aan en dan gaan de joints rond, of een bong, iedereen wordt high en we gaan de ruimte binnen. We nemen plaats op een mat, opgesteld in een starburst patroon. Een keer hadden we alleen kaarsen aan, in een cirkel, en tegen het einde is de ruimte dan zo goed als donker. Die twee uur werken prima op deze manier. Laatst begonnen we met ietwat meer actieve muziek, even met het lichaam schudden om je van stress – die iedereen in meer of mindere mate in zich heeft – te ontdoen.”

Opbouwen

“Dan zet Ilma ons in een van de yogahoudingen. Wij doen een vorm van yoga waar je die poses net iets langer vasthoudt, zodat je je lichaam goed voelt en de muziek goed hoort. Het is ook om mensen bij elkaar te brengen die graag een joint roken, maar zonder dat ze naar een coffeeshop, bar of club hoeven te gaan. Het is een andere manier van een gemeenschap bouwen. Dus niet bij elkaar komen en ergens hangen en stoned worden, zonder enige activiteit.”

Underground

“Het is toch wel iets nieuws. Ik denk dat we hier de eersten zijn, ik ben in ieder geval nog niet zoiets tegengekomen. Misschien zijn er mensen op een meer rituele manier mee bezig, maar niet als onderdeel van een yogales. En zoiets is dan meer underground, dat doe je met je vrienden, met genodigden, terwijl het bij ons openbaar is. We krijgen trouwens veel toeristen, die doen Amsterdam en willen dan ook een Ganja Yoga klas meemaken. Het zijn vooral Europeanen, en een paar Amerikanen.”

Ganja Yoga - Gezond bewegen en blowen

Simpel houden

“Het is te vinden op internationale groepen op Facebook, zoals I Love Weed. Ik heb er geen event van gemaakt, het bestaat alleen als page. Er worden ook geen foto’s geschoten voor Instagram of zo. Ik houd van flyers, dan heb je de informatie zo in je hand. We hebben geen lampen aan, alles bij elkaar zijn we wat verwijderd van wifi en elektriciteit – het is meer afdalen in het lichaam, kaarslicht en muziek, heel simpel allemaal. Dat spreekt mensen aan denk ik. Vriendelijke oefeningen, niet je lichaam tot het uiterste inspannen, dat soort klassen zijn er al genoeg.”

Sneller toegang

Lisa doet sowieso mee met de klas, dus ze weet hoe het voelt. “Ik kom beter in mijn lichaam. Iedereen heeft natuurlijk een andere ervaring, maar ik zet de hele wereld even aan de kant. Ik ben he-le-maal op mijn mat. Luisterend naar de muziek, naar wat Ilma zegt, terwijl ik voel waar mijn stress zit, waar in mijn lichaam de emoties zitten. Als ik high ben, heb ik daartoe sneller toegang. Het is als een inwaartse meditatie. Maar dan is er ook het sociale aspect, als we buiten in de cirkel staan en de joint rondgaat. Zo leer je mensen kennen. En als je daarna de ruimte binnengaat, stap je meer in jezelf.”

Iets anders doen

“Ik was nog nooit naar yoga geweest met een joint op. Ik blow wel eens, maar… Het is tof om mensen bij elkaar te brengen, om die vrijheid te hebben. Bij meer traditionele yogalessen is het soms zo gestructureerd dat het al vervelend voelt om je neus te snuiten. Of dat je naar het toilet wilt, van dat soort eenvoudige zaken. Je kunt er niet even uitstappen want je verstoort de klas. Terwijl, bij Ganja Yoga is iedereen stoned, dus iedereen begrijpt elkaar. Als je wilt opstaan en bewegen, dan doe je dat. Of als je er even uit wilt, maakt dat niemand wat uit. Je verstoort niets, je vormt geen spektakel omdat je iets anders doet.”

Gelijkgestemd

Er is met yoga al van alles geprobeerd, tot bieryoga aan toe. Is Ganja Yoga een hype? “In de States is het heel hip omdat de vrijheid om te blowen nu zo populair is. Het is echt nieuw voor Amerikanen. Terwijl het in Nederland al vijftig jaar kan… Het lijkt er soms op dat het hier niet meer zo spannend is om bij elkaar te komen en te smoken. Daar kijken ze nu in de States heel anders tegenaan. Hier is Ganja Yoga waarschijnlijk meer een andere ervaring, het is nieuwsgierigheid. En om samen te zijn, want dat is nog niet zo makkelijk in Amsterdam. Dit is een manier waarop gelijkgestemde zielen zich op hun gemak voelen bij elkaar, dat is echt een voordeel.”

Een mooie mix

Lisa blowt vanaf haar 20e, ze is nu dubbel zo oud. “Best wel lang dus. In de States blowde ik niet zo vaak, in Nederland wat meer, maar niet elke dag. En ik rook puur, dus ik heb alleen maar af en toe een klein beetje nodig. Ik ken mezelf en mijn grenzen. Dat is ook zo bij de mensen die op Ganja Yoga afkomen, dat zijn geen types die dan heftig gaan smoken omdat het gratis is. De wiet die we aanbieden is trouwens biologisch, dat is belangrijk. Het bestaat uit 65% indica en 35% sativa, een mooie mix. En dat voelt goed. Alleen puur, maar als iemand dat wil kan die ook tabak roken, het is alleen nog niet voorgekomen. Ganja Yoga is ook een eerbewijs aan deze miraculeuze plant.”

Ganja Yoga - Gezond bewegen en blowen
Lisa Bancroft

Meemaken

“Alles in het leven komt goed. De dingen zijn best wel prima. We creëren onze eigen chaos, we creëren onze eigen gekte. Maar als je naar die binnenste plek kan gaan waar alles OK is, dan komt dat naar buiten. Ganja Yoga is moeilijk uit te leggen, je moet het echt meemaken. Het gaat over mensen accepteren hoe ze zijn, er wordt niet beoordeeld. Het is een ruimte met beschouwing, aanvaarding, verbinding, vrede – het voelt goed, het koestert je. Het voelt goed om jou te zijn.”

www.ganjayoga.nl

Door: Arjan van Sorge

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht