Strijd om behoud van contant geld

Strijd om behoud van contant geld

Cash geld belangrijk voor inkoop cannabis voor coffeeshops

Contant geld heeft volgens banken geen toekomst. Er is steeds minder vraag naar en het levert veiligheidsissues op. Geld opnemen aan een balie of bestellen kan binnenkort bij geen enkele bank meer. En banken reduceren het aantal geldautomaten. Onderzoek wijst echter uit dat contant geld goed bereikbaar en bruikbaar moet blijven.

Dat is goed nieuws voor coffeeshops. Zolang het gedoogbeleid niet verandert, kunnen zij hun producten uitsluitend inkopen met contant geld. Het inkopen van hasj en wiet is immers nog steeds strafbaar. De trend om transacties met contant geld zoveel mogelijk terug te dringen, brengt coffeeshops al langer in de problemen. Vanuit de coffeeshopbonden zijn er brieven geschreven naar de verantwoordelijke ministeries en De Nederlandse Bank (DNB) om de gevolgen voor de coffeeshopbranche aan te kaarten. Ook zijn er coffeeshopondernemers naar de rechter gestapt.

Rechtszaak

Onlangs oordeelde de Amsterdamse rechtbank dat het banken vrij staat om hun dienstverlening te wijzigen en klanten te weigeren. Banken zijn commerciële bedrijven en hebben een vrije keuze. Best Friends BV had een zaak aangespannen tegen de ING omdat zij ineens geen grote geldbedragen meer konden bestellen en ophalen. De coffeeshopondernemer gaf aan per maand ruim 85.000 euro contant geld nodig te hebben om inkopen te kunnen doen. De ING gaf tijdens de rechtszaak aan dat zij het gewijzigde beleid tijdig hebben aangekondigd en dat klanten nog andere opties hebben om contant geld op te nemen: geld bestellen bij een waardetransporteur die op locatie bezorgt of pinnen bij een geldautomaat. Dat eerste is vanwege de overvalgevoeligheid lastig voor coffeeshops. Personeel loopt zo extra risico’s. En het tweede betekent dat je met verschillende passen of op meerdere dagen moet gaan pinnen bij een geldautomaat om het bedrag bij elkaar te krijgen. Ook dat is niet zonder risico.

DNB-studies

Omdat de noodzakelijke infrastructuur om contant geld bereikbaar te houden, dreigt te worden aangetast, liet de DNB een onderzoek uitvoeren. Daaruit volgt de conclusie dat het om allerlei redenen van groot belang is om de mogelijkheid te behouden om met contant geld te betalen. Zonder contant geld kan een burger zijn tegoed bijvoorbeeld niet meer opvragen bij een bank. Het is een manier om onafhankelijk van een bank geld bij je te dragen. Maar het is ook erg handig in geval van een langdurige pinstoring of andere verstoring in het elektronische betalingsverkeer. Ook is het voor veel mensen prettig dat je niet meer kunt uitgeven dan je op zak hebt. Inmiddels heeft de DNB een vervolgonderzoek uitgezet om ervoor te zorgen dat de infrastructuur voor contant geld gehandhaafd blijft. De resultaten worden na de zomer verwacht.

Pinnen

Het bedrijf Geldmaat is alvast een stap in de goede richting. Geldmaat neemt de geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank stapsgewijs over. Het is de bedoeling dat er voor volgend jaar 3850 geldautomaten van Geldmaat actief zijn. Je kunt er per dag 10.000 euro per pas uit de automaat trekken. Nog steeds niet ideaal als je grote sommen nodig hebt voor het inkopen van wiet en hasj, maar goed. Een andere mogelijkheid is het pinnen in de shop afschaffen en klanten contant laten afrekenen. Maar dan krijg je weer het probleem dat veel banken als voorwaarde stellen dat een belangrijk deel van je betalingstransacties via de pin moeten verlopen vanwege de transparantie. Verschillende coffeeshops hebben brieven ontvangen van banken dat hun rekening wordt afgesloten als er onvoldoende pinbetalingen zijn.

Kortom: Een typisch voorbeeld van een Catch-22. Gooi je de pinautomaat eruit, dan loop je het risico dat je bankrekening wordt opgeheven. Maar zonder voldoende cash kun je geen inkopen doen. Het laatste woord in de coffeeshop-banken soap is nog niet gezegd.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht