Banken moeten wietpioniers bedienen

Wil Oomen COVER
In de vorige column hebben wij u bericht over banken die dienstverlening aan coffeeshops weigeren. Hierop hebben wij contact opgenomen met de Nederlandse Vereniging van Banken en gevraagd om toelichting. Zij geven aan dat iedere bank op basis contractrecht en eigen beleid vrij is om zelf te bepalen met wie zij een relatie aangaan of niet. Klanten waarvan de diensten worden ingetrokken hebben de mogelijkheid om een klachtprocedure te starten of in het uiterste geval naar de rechter stappen.

Recentelijk heeft de rechtbank te Amsterdam uitspraak gedaan t.a.v. initiatiefnemers van het cannabisteeltproject omdat de bank weigerde een betaalrekening te verstrekken. De bank had het verzoek afgewezen omdat zij zich terughoudend opstelden vanwege het “integriteitsgevoelige” karakter van de relatie met de potentiele cannabisondernemers.

De potentiele cannabisondernemer had aangevoerd dat een transparante bedrijfsvoering niet zonder betaalrekening kan. De rechter vindt het begrijpelijk dat een ondernemer niet alleen contante betalingen kan aannemen. Volgens de advocaat van de bank zal de bank de uitspraak waarschijnlijk accepteren. Bij het cannabisteeltproject wordt de gehele keten gereguleerd door de overheid. Dit is een verschil met de gewone coffeeshopondernemer.

 

Wouter Bos

Niet alleen de ABN maar ook andere banken weigerden in het verleden bankfaciliteiten te verstrekken. Dat gold ook voor coffeeshophouders. De toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB) heeft in het verleden aangedrongen op toezicht t.a.v. witwaspraktijken. Vandaar waarschijnlijk dat banken terughoudend zijn in het verstrekken van bankfaciliteiten voor bedrijven die aan softdrugs zijn gerelateerd. In het verleden heeft Wouter Bos  (destijds minister van Financiën) banken opgeroepen om rekeningen te faciliteren aan coffeeshophouders. Het is zelfs voorgekomen dat personeel van coffeeshops geen financiering, bijvoorbeeld een hypothecaire lening, konden krijgen omdat ze werkzaam waren bij een coffeeshop.

 

Problemen en risico’s

Indien een coffeeshop en straks ook een teler geen bankfaciliteiten kan krijgen, kan dit problemen opleveren met de gedoogverklaring en de exploitatievergunning omdat alleen werken met contant geld natuurlijk risico’s met zich brengt, althans dat kan naar voren worden gebracht. Banken zijn terughoudend omdat in het verleden diverse banken grote boeten hebben opgelegd gekregen omdat ze onvoldoende werkzaam waren in het bestrijden en inzichtelijk maken van witwaspraktijken. De Rabo en de ABN hebben grote boetes betaald hiervoor.

Banken moeten wietpioniers bedienen

Banken moeten wietpioniers bedienen

Kop van Jut

De coffeeshophouder en straks de teler van wiet is een Kop van Jut. De banken zijn uit op bloed, althans daar lijkt het op. Ook de Belastingdienst en de gemeenten zijn veelal niet op de hand van bedrijven die werkzaam zijn in de softdrugs. Er zijn al vele coffeeshophouders strafrechtelijk veroordeeld en via de ontnemingswetgeving kaalgeplukt. Ook de Belastingdienst is niet vies van de aanpak van deze beroepsgroep. Mede omdat geen inkoopfacturen te verkrijgen zijn door de illegaliteit van de achterdeur hebben coffeeshophouders het moeilijk. Dat geldt straks ook voor de wiettelers.

 

Met succes aanvechten

Het is niet voor de eerste keer dat overheidsinstanties zijn terechtgewezen door de rechters. Ook gemeenten en belastingdiensten verliezen regelmatig hun procedures, maar jurisprudentie wijst uit dat de gemeente en belastingdienst ook vaak de procedures winnen. De belangen zijn dan vaak erg groot. Ons kantoor heeft dit probleem al meerdere keren met succes aan de kaak gesteld bij de bancaire sector en bij gerechtelijke instellingen en wij zijn voornemens om dit te blijven doen. Wij zullen u op de hoogte houden. Dit geldt ook voor problemen met de Belastingdienst en gemeenten.

Weten is één, bewijzen is twee. Ook een bancaire instelling is niet eenvoudig te overtuigen.

Oomen fiscaal onderzoek en advies. 
Mr. Wil Oomen
www.oomenfiscaalonderzoek.nl

OAK - Oomen Administratiekantoor
Ing. Ruud Oomen
www.oomenadministratiekantoor.nl

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht