De riolen van de pulpcinema

De riolen van de pulpcinema
In de wonderlijke jaren zeventig, waar beha-verbrandingen, flowerpower en de seksuele revolutie centraal stonden, gingen alle remmen los. Ook in de bioscoop werden grenzen verkend, uitgehold en verlegd. In ‘Alle remmen los!’ toont filmkenner Jan Verheyen zich een vrolijke gids door de riolen van pulpcinema, dwars door de roerige filmjaren zeventig heen.

Het rijkelijk geïllustreerde boek leidt de lezers door de krochten van de exploitatiefilms. Tiroler sekskluchten, vrouwengevangenisfilms, sadistische nazista’s, zombies, kannibalen en vele andere onderwerpen komen voorbij. Het opmerkelijke is dat het overgrote deel van de besproken films in de jaren zeventig het witte doek haalden waar dit heden ten dage ondenkbaar is. Als filmnerd par excellence heeft Jan Verheyen een ongezonde kennis van B- tot Z-films. Hij deelt, samen met Jan ‘Mr. Horror’ Doense, zijn filmkennis met enthousiaste bezoekers van het spektakel ‘De Nacht van de Wansmaak’, dat jaarlijks door Nederland toert. Bij onze zuiderburen maakte hij tevens naam en faam met zijn cultprogramma’s Film Night Special en Cult Night. Naast Jan Verheyen geven onder andere regisseur en die hard filmfreak Martin Koolhoven en andere filmprominenten hun guilty pleasures prijs.

De riolen van de pulpcinema

Fascinatie

Jan Verheyen: “Er zijn veel en dikke boeken geschreven over de Jean-Luc Godards en Wim Wendersen van deze wereld, maar niemand heeft zich eerder gebogen over de wonderlijke ‘foute’ films van de jaren ’70, het enige decennium waarin cinema écht vrij was, ongebonden, zeg maar: losgeslagen. Ik heb die periode als tiener mogen meemaken, en het is mijn missie om de pulpcinema uit die jaren te proberen (her)waarderen, of toch minstens in zijn context te plaatsen. En dat doe ik weliswaar kritisch, maar met liefde en nostalgie, en met empathie voor al die filmmakers wiens dromen en ambities veel groter waren dan hun talent of budgetten.”

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht