Buitenwiet kweken goed voor de geest of absoluut niet normaal?

André Beckers
De in 2015 overleden Britse hoogleraar neurologie Oliver Sacks werd bekend door zijn vele boeken waarin hij in begrijpelijke taal vertelt over neurologische afwijkingen. Hij was als schrijver in staat ook voor niet artsen haarfijn uit te leggen dat ons brein een enorme invloed op ons leven heeft.

Als liefhebber van de boeken van Sacks las ik zijn autobiografie. In veertig jaar medische praktijk was hij slechts twee soorten ‘niet-farmaceutische therapieën’ tegengekomen, die van vitaal belang zijn voor patiënten met een chronische neurologische aandoening. Muziek maken en tuinieren.

‘Tuinieren voor de geest’

Sacks is niet de enige arts die aan tuinieren een helende werking toedicht. In het boek ‘Tuinieren voor de geest’ legt de Britse psychiater Sue Stuart-Smith haarfijn uit hoe tuinieren onze innerlijke wereld beïnvloedt. Tuinieren is meer dan het verzorgen van bloemen en planten. Het kan helend werken. Je kunt er inspiratie en creativiteit van krijgen. Je vermogen tot zelfreflectie kan verbeteren. Als je ziet dat je in staat bent van een zaadje een prachtige plant te maken, kan daardoor je eigenwaarde toenemen.

Buitenwiet kweken goed voor de geest of absoluut niet normaal?

Medicinale telers

Ik las dat Britse artsen hun patiënten tuinieren mogen voorschrijven om uiteenlopende psychische problemen aan te pakken. Dit om bijvoorbeeld verslaving, depressie, eenzaamheid of PTSS te behandelen. In gedachten dwaalde ik af naar al die kleine thuiskwekers die een paar hennepplanten in hun tuin telen voor eigen gebruik. Een deel daarvan gebruikt de opbrengst voor medicinale redenen. Ik herken dat. Als mijn hernia opspeelt, werkt cannabis als beste pijnstiller tegen zenuwpijnen.

Tijd en aandacht

Sommige medicinale telers gaan volledig op in hun teeltbezigheden. Waarom zweren deze telers bij hun eigen teeltproduct? Ik vermoed dat de artsen die ik hiervoor aanhaalde gelijk hebben. Het hele teeltproces heeft een helende werking op lichaam en geest. Ik geniet er ieder jaar weer van dat ik in staat ben een zaadje te laten ontkiemen en dat ik daaruit een prachtige hennepplant kan laten groeien en bloeien. Dit proces kost tijd en vergt aandacht. In het begin moet je een mini plantje beschermen tegen slakken, schadelijke insecten en stortbuien. Daarna moet je ervoor zorgen dat de plant voldoende zon, water en voeding krijgt om te groeien. Voortdurend moet je alert blijven op plantenziekten.

Buitenwiet kweken goed voor de geest of absoluut niet normaal?

Zorg en geduld

Tijdens het teeltproces leer je dat terugsnoeien en onkruid verwijderen een vorm van zorg is waarbij je iets opzettelijk kapot maakt om groei te bevorderen. Soms moet je iets opofferen om vooruit te komen. Als de plant volop in bloei staat moet je wachten op het juiste oogstmoment. Een oefening in geduld. Na het knippen van de bloemtoppen volgt een droogproces. Ook dan moet je omwille van de kwaliteit niet gehaast te werk gaan. Soms is de natuur onverbiddelijk. Dan mislukt (een deel van) je oogst. Daar kun je boos of gefrustreerd door raken, maar daarmee verander je de zaken niet. Je zult moeten berusten. Telen vergt zo beschouwd eigenschappen die we in ons dagelijks leven goed kunnen gebruiken.

Roerdalen

Gelukkig ‘mogen’ wij in ons liberale Nederland een paar hennepplantjes in onze tuinen kweken. Toch? Nou neen. De wet verbiedt deze teelt. Ja, dat kan formeel wel zo zijn, maar de overheid gaat toch zeker niet actief op zoek naar een paar plantjes in je tuin? Toch wel. De burgemeester van Roerdalen haalde de Telegraaf van 9 juli 2020 met ‘spectaculair nieuws’. Burgemeester Monique de Boer-Beerta (VVD) heeft politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) opdracht gegeven handhavend op te treden bij het vinden van wietplanten in tuinen, liet ze weten. Wie zelfs maar één hennepplant in de tuin heeft staan, is al in overtreding, zei een woordvoerster van de gemeente. De plant zal dan worden vernietigd. De burgemeester maakte haar drijfveer duidelijk. „Het kweken van hennep lijkt vandaag de dag normaal te zijn. Dit is absoluut niet normaal. Het is strafbaar”, aldus De Boer-Beerta.

Buitenwiet kweken goed voor de geest of absoluut niet normaal?

Recht op thuisteelt

Ik kon mijn ogen bij het lezen van deze woorden niet geloven. In Roerdalen is geen coffeeshop gevestigd. Cannabisconsumenten die hun blowtje eerlijk willen kopen zullen een coffeeshop in een andere gemeente moeten bezoeken. Een alternatief is een niet gedoogde (internet)dealer of thuisbezorger. Wie profiteert van al deze aankopen? Juist, de grootschalige en professionele wietkweker die de overheid zegt te willen uitroeien. Als dat werkelijk zo is, waarom regelt diezelfde overheid dan niet per direct dat iedere volwassen burger het recht krijgt om niet alleen ongestraft, maar vooral ook ongehinderd maximaal 5 hennepplanten voor uitsluitend eigen gebruik te telen? Dan hoeven al die mensen met een paar wietplantjes in hun tuin niet te vrezen dat hun mooie plant in een container verdwijnt. Iedere gram die thuistelers in hun eigen tuintje kweken zorgt bovendien voor een dunnere portemonnee van illegale telers. Door thuisteelt te reguleren snijdt het mes aan twee kanten. Laten we snel erkennen dat ook de teelt van een paar hennepplanten goed kan zijn voor de geest en bovendien wel degelijk vandaag de dag doodnormaal is. 

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht