Recht op thuisteelt moet basis zijn van cannabisbeleid

Recht op thuisteelt moet basis zijn van cannabisbeleid

Zowel in de wietwet van Vera Bergkamp als bij het experiment met gereguleerde teelt ontbreekt de thuisteler volledig. De politie maakt onverminderd jacht op kleine kwekers, zelfs voor medicinale telers kennen politie, burgemeesters en woningbouwverenigingen geen genade. Een duidelijke regulering van de thuisteelt, te beginnen met het ondubbelzinnig toestaan van vijf bloeiende planten per volwassen burger, is dringend nodig.

Als je alle Nederlanders die denken dat je maximaal vijf cannabisplanten mag kweken bij elkaar zou zetten, dan is de provincie Utrecht waarschijnlijk niet groot genoeg. Journalisten, cannabisconsumenten, politici, zelfs sommige politieagenten denken dat maximaal vijf planten geen enkel probleem oplevert. Hoe anders is de realiteit. Vrijwel elke woningbouwvereniging heeft contracten waarbij de huurder zelf tekent voor zijn of haar uitzetting bij elke vorm van cannabisteelt, ongeacht het aantal planten.

Indicatoren lijst

De politie hanteert sinds 2013 een lijst met indicatoren voor “bedrijfsmatig handelen met betrekking tot de teelt van cannabis”, die zonder pardon wordt toegepast op kleine thuistelers. Bij de elf indicatoren staan alledaagse zaken als “speciaal verrijkte aarde en potgrond”, kunstlicht en “stekken en klonen van eigen planten of extern gekocht”. Zeker als je geen balkon of tuin hebt en je planten dus binnen staan, scoor je vrijwel altijd twee of meer indicatoren. En daarmee ben je in de ogen van justitie een professionele, bedrijfsmatige wietteler. Ook al heb je vier planten of zelfs maar twee. En sinds 2006 staat er op “het bedrijfs- en beroepsmatig telen van hennep” maximaal zes jaar (!) celstraf.

Recht op thuisteelt moet basis zijn van cannabisbeleid

Gesprek

Waar D66 eerder al weigerde om thuisteelt op te nemen in haar wietwet, ontbreekt ook in het wietexperiment van het kabinet Rutte III de thuisteelt. Sterker: sommige bestuurders lijken regulering van de achterdeur als kans te zien om alle andere teelt nóg harder aan te pakken dan nu al gebeurt. Voor wie denkt dat het zo’n vaart niet loopt, heb ik een gesprek uitgeschreven dat op 21 juni live te horen was bij het Radio 1 programma Spraakmakers. In de studio zit Rob van Gijzel, voormalig burgemeester van Eindhoven en drijvende kracht achter het Joint Regulation manifest uit 2014. Onderwerp van gesprek is het advies van de commissie Knottnerus over het wietexperiment. Via de telefoon mag ik commentaar geven op dat advies en het ontbreken van de thuisteelt.

Absurd

Ik: “Er worden per jaar duizend mensen uit hun huis gezet omdat ze planten kweken. Dat gebeurt niet als jij iemand verkracht, berooft of vermoordt, dat gebeurt in Nederland alleen als je met wietplantjes bezig bent. Wij vinden dat zo absurd dat we tegen de commissie hebben gezegd bij de rondetafelgesprekken: neem dat aspect mee. Zorg dat mensen in ieder geval zelf hun plantjes voor eigen persoonlijk gebruik kunnen telen.”

Presentatrice: “Rob van Gijzel zit hard nee te schudden…”

Van Gijzel: “Ik ben het daar helemáál niet mee eens. Kijk, dat thuiskweken, dat was natuurlijk een beetje in het kader van het gedoogbeleid en dat je zelf vijf plantjes mocht hebben. Maar het levert ook allerlei risico op, iedereen weet wel hoe je die plantjes moet maken en vaak is het ook veel meer dan die vijf plantjes, met risico voor de buren et cetera. En het is ook niet meer nodig. Als wij dadelijk gewoon geregu..”

Ik: “Risico voor de buren? Vijf planten op je balkon? Hoe kan dat een risico zijn voor de buren?”

Van Gijzel: “Ja, dan heeft u het keurig netjes geregeld, maar heel vaak komt het voor en dat weet u zelf ook wel…”

Ik: “Maar ik kreeg wél een inval van uw politie met vier gewapende agenten met kogelvrije vesten die mijn tuinplantjes kwamen vernietigen.”

Van Gijzel: “Ja, maar dan moet u mij ook uitleggen, al die mensen die brand hebben gehad bij de buren er naast, die met kinderen in bed liggen…”

Ik: “Dat zijn er niet zoveel, meneer Van Gijzel. Frietpannen veroorzaken veel meer branden dan wietplanten en de frietpannen worden niet verboden en er wordt ook geen regulering voor frietpannen gemaakt. In Canada is thuisteelt onderdeel van de regulering, in Uruguay, in veel Amerikaanse staten. Wij hebben het al gedoogd, waarom kunnen wij dit niet doen?”

Van Gijzel: “Omdat het niet nodig is. U mag thuis ook geen alcohol maken.”

Ik: “Jawel, hoor, ik mag gewoon bier brouwen, als ik het maar niet verkoop.”

Van Gijzel: “Ja, da’s waar. Maar sterke drank mag u niet maken. En de vraag is wat…”

Presentatrice: “Je mag toch een paar planten wel thuis hebben?”

Van Gijzel: “Ja, nu. Maar de commissie zegt: daar moeten we eigenlijk vanaf.”

Ik: “Nee, dat is niet waar. Je wordt gewoon uit je huis gezet.”

Presentatrice: “Een of twee plantjes mag je toch thuis hebben?”

Ik: “Er zijn heel veel mensen die dénken dat ze vijf planten mogen hebben en daarom is dit experiment een perfecte aanleiding om dat aspect mee te nemen, die onduidelijkheid weg te halen en te zeggen: volwassen Nederlanders mogen vijf planten kweken. Niet vijftig of vijfhonderd, nee, vijf, waarvan ze al denken dat het mag. Daarmee kunnen we een hele hoop ellende van mensen die met kinderen en al op straat worden gezet en op de zwarte lijst van de woningbouwvereniging terecht komen, voor een paar planten, meneer Van Gijzel… Dat is niet te verkopen.”

Van Gijzel: “Ja, maar u kunt straks gewoon bij de coffeeshop wiet kopen, gereguleerd, en dan hoeft u helemaal niet meer zelf vijf plantjes te hebben en dan hoeft u ook niet meer op straat gezet te worden omdat u illegaal eventueel die plantjes thuis zou hebben, hoeft u ook uw kinderen niet in gevaar te brengen, kunt u het gewoon kopen in een winkel.”

Ik: “Dus de overheid dwingt mij om naar de coffeeshop te gaan? En ik heb niet de zelfbeschikking als volwassen, belasting betalende staatsburger om te zeggen: het is mijn huis, het is mijn tuin en als ik daar vijf planten in wil zetten, dan is dat mijn goed recht? Ik vind het ongelofelijk dat u daar tegen bent.”

Recht op thuisteelt moet basis zijn van cannabisbeleid

Conclusie

Conclusie: een “progressieve” bestuurder als Rob van Gijzel (PvdA) wil de thuisteelt volledig uit faseren en iedereen verplicht naar de coffeeshop laten gaan. Commerciële bedrijven mogen straks wat burgers niet mogen, op straffe van huisuitzetting en torenhoge ontnemingsvorderingen. De Hollandse Hennepoorlog blijft gewoon doorgaan, maar een paar grote spelers krijgen een witte vlag, zodat er op hen niet meer wordt geschoten. Als regulering er zo uit gaat zien, is het niets anders dan prohibitie 2.0.

Het kan en het moet anders

Het kan en het moet anders: thuisteelt moet de basis zijn van het cannabisbeleid. Te beginnen met een simpele aanpassing van de OM richtlijn, zodat elke volwassen Nederlander vijf vrouwelijke planten mag bezitten en telen. Alles begint bij de vrijheid en zelfbeschikking van de burger: baas in eigen brein, in eigen tuin en op eigen balkon!

Drie leugens van Rob van Gijzel

1: In het advies van de commissie Knottnerus wordt met geen woord gerept over thuisteelt. Dat Knottnerus zegt dat we er vanaf moeten, is een leugen.
2: Van Gijzel claimt dat 30% van alle huisbranden door wietteelt wordt veroorzaakt. Volgens het Verbond van Verzekeraars gaat het om 2%.
3: Elke Nederlander mag zelf bier en wijn produceren. Sterke drank maken mag ook, maar voor de benodigde distilleerketel heb je een vergunning van de douane nodig.

Tekst & fotografie: Derrick Bergman / G0NZ0 Media

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht