Voedingsvat aanmaken

Voedingsvat aanmaken

Een win-win situatie voor jou, je planten en je apparatuur

Je kent het wel. Wanneer je een voedingsvat aan wil maken, vul je een vat met water en voorziet deze van een waterpomp. Je zet de pomp aan en voegt de voedingsstoffen toe.Vervolgens zuur je af met PH min of PH plus om aansluitend meteen de planten water te geven.Want zeg nou zelf; dit klusje wil je toch zo snel mogelijk geklaard hebben? Toch ben ik ervan overtuigd dat het gezegde ‘haastige spoed is zelden goed’ hier bij uitstek bij past. Maar waarom moeten wij hier nu meer tijd voor nemen?

Probeer het eens op de volgende manier

Vul een vat met water en voorzie deze van een verwarmingselement (20 graden) en laat deze 24 uur onafgedekt staan. Plaats na 24 uur een waterpomp in het vat en zet deze aan. Voeg vervolgens A meststof toe en mix 5 minuten. Voeg hierna dezelfde hoeveelheid B meststof toe en mix dit ook 5 minuten. Daarna zijn de additieven aan de beurt. Mix deze elk 5 minuten. Ben je het mixen al een beetje moe? We zijn er bijna. Tot slot dient het vat afgezuurd te worden met PH min of PH plus en moet het water weer 10 minuten gemixt worden. Laat het vat nu 20 minuten rusten. Controleer na de verstreken tijd de PH-waarde nog eens en corrigeer deze zo nodig met PH min of PH plus door voor de allerlaatste keer 5 minuten te mixen. Nu heb je een voedingsvat waar je planten U tegen zeggen.

Waarom is het een goed idee om het vat 24 uur onafgedekt te laten staan?

Er zit doorgaans geen chloride in het leidingwater. Echter, chloride wordt dikwijls toegepast wanneer er spoedreparaties worden gedaan aan het waterleidingnetwerk. Bijvoorbeeld bij een lekkage, vervanging van oude leidingen of wanneer er nieuwe leidingen worden aangelegd in je straat. Men voegt dan chloride toe om verspreiding van legionella en e.coli -bacterien tegen te gaan. Een teveel aan chloride is echter schadelijk voor planten. Laat daarom een voedingsvat na het vullen, 24 uur onafgedekt staan. Zodoende kan de chloride uit het water verdampen. Daar hoef je verder niets voor te doen, dit verdampen gaat helemaal vanzelf! Overigens geven waterzuiveringsmaatschappijen ook steeds vaker aan dat ze het moelijker krijgen met het zuiveren van drinkwater. Er worden voortdurend hogere concentraties pesticiden en insecticiden in het grondwater gevonden. Maar ook zwaardere chemicaliën uit de industrie, zoals poly-en perfluoralkylstoffen (GenX, PFOS, PFOA etc). Dit zijn door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. Ook deze stoffen verdampen uit het verwarmde water na verloop van de 24 uur.

Is al dat mixen nu echt nodig?

De meeste kwekers gebruiken een 2 componenten voeding. In de ‘volksmond’ ook wel een A en B meststof genoemd. Sommige kwekers gebruiken ook een 1 component voeding. Een plant heeft altijd 12 elementen (N,P,K,Ca,Mg,S,Bo,Co,Mn,Fe,Zn en Mo) nodig om optimaal te kunnen groeien en bloeien. Ontbreekt 1 van deze 12 elementen? Dan zal je plant vroeg of laat gebreken gaan vertonen. Een A en B meststof bestaat uit 12 elementen en een 1 Component meststof bestaat uit 10 elementen. Een 1 component meststof wordt vaker gebruikt op aarde substraten. Deze aarde substraten (light mix, full mix, pro mix etc) zijn al vaker voorgemixt met meststoffen (in poedervorm) waardoor bij het gebruik van 1 component voedingen de gebreken langer uitblijven.

Enfin. Terug naar het voedingsvat. De meest ideale watertemperatuur om meststoffen toe te voegen is tussen de 16 en 20 graden Celcius. Dit is tevens ook de ideale temperatuur om nauwkeurig je PH te kunnen meten. Zet je waterpomp aan en zorg ervoor dat je pomp op de bodem staat en het water naar boven pompt. Zet je A en B meststofflessen en een maatkan klaar en hang, voordat je de meststoffen in je vat gaat doseren, je EC-meter in je vat. De voorkeur gaat uit naar een EC-meter met een lange kabel met aan het uiteinde een electrode. Ga nu niet lopen pingelen met een kleine handmeter. Deze zullen vroeg of laat als een boei in het water ronddrijven. En drie keer verzuipen is jankend naar de winkel kruipen.

Voedingsvat aanmaken

Investeer in een goede EC-meter! Al dan niet met een geïntegreerde PH-meter.

Gebruik bij het doseren van de A en B meststoffen altijd dezelfde verhouding. Gebruik je 100 ml A meststof, dan gebruik je ook 100 ml B meststof. Zo blijven de meststofverhoudingen in balans.

Waarom kan ik nu niet gewoon de A en B meststof tegelijk in mijn vat mieteren?

Nou,bij gelijktijdige toevoeging van de meststoffen zijn er enkele meststofelementen die met elkaar reageren. Dit is ook meteen de reden waarom de elementen zijn gescheiden in een A en een B fles. Het gaat dan voornamelijk om het element calcium. Deze laat zich niet goed combineren met de elementen zwavel (sulfaat) en fosfor (fosfaat) in hoge concentraties. Deze slaan dan neer in het voedingsvat en worden daardoor slecht opneembaar voor de plant. Calcium is echter een belangrijk hoofdelelement voor de plant, die van grote invloed is op uw eindopbrengst alsmede het drooggewicht. En hier hebben we meteen ook dé reden te pakken waarom er echt 5 minuten gemixt dient te worden voordat er een nieuwe meststof mag worden toegevoegd. Op deze manier wordt de hoge concentratie meststof goed vermengd met het water en ontstaat er geen neerslag. Voor alle additieven (PK boosters, bloeistimulatoren, enzymen, wortelstimulatoren etc) die nog worden toegevoegd geldt hetzelfde. Voeg na het mixen van de A en B mestsoffen één voor één uw additieven toe met daartussen 5 minuten mix tijd.

Zijn uiteindelijk alle veelbelovende wondermeststoffen en additieven toegevoegd?

Dan wordt het nu tijd om het watervat af te zuren. Tip van de week: Wanneer er tijdens het toevoegen van de meststof en additieven een EC-meter wordt gebruikt (aanrader!), hang dan de electrode zo ver mogelijk van de plek vanwaar de meststoffen in het water terechtkomen.Op deze manier komen er geen hoge concentraties meststoffen rakelings langs de meter. De electrode kan hier zeer slecht tegen en kan hier zelfs door naar de knoppen gaan.

Voedingsvat aanmaken

PH-waarde afstellen

Het afzuren van een voedingsvat is doorgaans niet zo moeilijk. Na het mixen van alle meststoffen en additieven laat je de waterpomp vollop doorgaan met pompen en mixen. Neem de fles PH min of PH plus en een goed gecalibreerde PH-meter met voldoende batterijvermogen. Hang aan de overzijde van het vat de PH-meter in het water en begin druppelsgewijjs de PH min of PH plus toe te voegen totdat de juiste PH-waarde is bereikt. Uiteraard is het ook bij deze stap van belang de stoffen niet rakelings langs de PH-meter af te laten gaan. Anders kun je weer met hangende pootjes naar de winkel om een nieuwe meter aan te schaffen. Zelfs de duurdere exemplaren zijn hier niet tegen bestand!

Het is nu tijd voor een welverdiende rustpauze van 20 minuten. Je hebt al hard gewerkt, het eindpunt is bijna in zicht.

Voor een optimale inhoud van het voedingsvat meet je na je pauze nog een keer de PH-waarde. Corrigeer deze zo nodig op bovenstaande wijze.

Waarom die pauze? Alle aanwezige en toegevoegde stoffen in het water, zoals de meststoffen, additieven, PH-verhoger of -verlager en zuurstof zullen met elkaar reageren. Er vinden nog steeds chemische verbindingen plaats na de eerste keer meten van de PH-waarde,waardoor deze kan fluctueren. Advies: Callibreer de gebruikte PH-meter 1 maal per week. Reinig de PH-electrode na elk gebruik door te spoelen met gedemineraliseerd water. Blaas de electrode vervolgens schoon, doop de electrode in KCL vloeistof en plaats het afdekdopje weer op de electrode.Klaar voor het volgende gebruik! Je voedingsvat is nu tip top in orde. De dorstige planten kunnen nu eindelijk bewaterd worden. Het lijkt allemaal veel werk, maar dit is een win-win situatie voor jou, je planten en je apparatuur.

Foto’s: TWC The Water Company

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht