Hans verhagen (1939 – 2020) trefwoord: emotie

hans verhagen
De onlangs overleden dichter, journalist, schilder en televisiemaker Hans Verhagen (Vlissingen 3 maart 1939 - Amsterdam 10 april 2020) had een bijzondere plek in het Nederlandse culturele leven, en dan vooral in de jaren 60/70.

Hans Verhagen was van vele markten thuis: invloedrijk dichter van de nieuwe zakelijkheid, manager van de psychedelische rockband Dragon Fly, televisie- en documentairemaker, tijdschriftenredacteur, winnaar van de P.C. Hooftprijs en kunstschilder, en daarnaast ook nog eens heroïne- en speedjunk en alcoholist. De joints zijn wel het langst gebleven, tot op hoge leeftijd.

Slechte invloed

Zijn zoon Norman en ik werden vrienden in de brugklas, tot schrik van mijn ouders. Hij zou mij vast en zeker verpesten, en dat heeft-ie vervolgens ook gedaan. Zijn slechte invloed ging via de platenkast van zijn vader, met Deep Purple (Made In Japan), de Rolling Stones en nog zo wat harde rock die ik niet echt van huis uit had meegekregen. Voorgoed verloren ja, het zaadje van de rock ’n roll werd hier gezaaid, of beter: de prille hersentjes ingebeukt. Hans Verhagen lag niet overal in Vlissingen even goed, hij zou met zijn vriendin met blote voeten over de boulevard hebben gelopen, en zijn kind zou geboren zijn op het biljart van een café – om maar wat schandalige dingen te noemen, naast dat lange haar van hem. Roddels en achterklap ja, maar het laat ook zien dat hij met dingen bezig was die er nog niet waren, en spraakmakend. Hans was daar nooit, in het appartement in Vlissingen, want hij was gescheiden van zijn eerste vrouw Conny Tavernier die van Amsterdam naar Vlissingen was terugverhuisd. Het rook er vreemd, maar geheimzinnig en lekker; niet iedereen wist toen al van het bestaan van wierook – of was het wiet.

Sterren Cirkels Bellen

Norman en ik gingen al snel andere klassen in en andere kanten op, later werd hij een hardrock drummer terwijl ik meer in punk en new wave zat. Op de middelbare school werd Hans Verhagen bij de les Nederlands nooit genoemd, maar toen ik wat dichtbundels van hem in handen kreeg sloegen zijn woorden in als een bom. Kale, zakelijke en ongefilterde regels, en toch vol van liefde, leven, humor, en de magie tussen alles door. Zijn officiële poëziedebuut Rozen & Motoren maar ook de opvolger Sterren Cirkels Bellen luidden een nieuwe periode in de Nederlandse dichtkunst in. Al snel sloop er meer romantiek tussen de regels door, waarna andere zaken voorrang kregen tot zijn wederopstanding als poëet in 2004.

Superstoned

Voor televisie was hij betrokken bij vernieuwende programma’s als Hoepla en Het Gat Van Nederland. Bij de eerste uitzendingen van Hoepla kwam Phil Bloom naakt in beeld, onder meer lezend in het christelijke dagblad Trouw. De golf van verontwaardiging die vervolgens Nederland overspoelde kon haast niet groter zijn. Legendarisch waren ook de vijf uitzendingen van de talkshow Verhagen-Cadabra. Zo gaf hij uit pure interesse ruim baan aan de weduwe van Rost van Tonningen, een kopstuk van de Nederlandse nazi partij NSB. Evengoed stond ook Herman Brood in de schijnwerpers, in een uitzending die nogal overheerst werd door drugs. Een decorstuk lazerde middenin de show naar beneden, maar de host en zijn gast waren allebei al te ver heen om daar al te veel aandacht aan te besteden. Ik dacht altijd dat ze superstoned waren, maar het zal eerder aan een combinatie van joints, heroïne en alcohol gelegen hebben. Van televisie schakelde hij over naar documentaires, waarbij wederom zijn unieke benadering van het onderwerp en zijn vrije hand van interviewen alom bewondering oogstten. Daarmee, maar ook met zijn andere werk, heeft Hans Verhagen een niet te onderschatten invloed gehad op de media in naoorlogs Nederland.

Tekst: Arjan van Sorge | Foto: Nationaal Archief

Tekst: Arjan van Sorge | Foto: Nationaal Archief

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht