Gaan de vier Grass Company coffeeshops in Den Bosch en Tilburg dicht?

Vendetta Openbaar Ministerie tegen Johan van Laarhoven gaat nieuwe fase in
Bericht laatst bijgewerkt op

Vendetta Openbaar Ministerie tegen Johan van Laarhoven gaat nieuwe fase in

Na ruim vijf jaar in de hel van Bangkok zit coffeeshoppionier Johan van Laarhoven sinds januari opgesloten in Vught. Na een dotteroperatie in het AMC krijgt hij geen toestemming voor verdere behandeling in een ziekenhuis, noch om zijn 88-jarige moeder te bezoeken. Het OM zet zijn vendetta tegen Van Laarhoven onverminderd voort en voor de vier coffeeshops van The Grass Company dreigt sluiting.

Officieel heerst er mediastilte in het Van Laarhoven kamp. De situatie is precair en de druk is hoog. Bijvoorbeeld omdat Johan’s vrouw Tukta nog steeds onder barbaarse omstandigheden vastzit in Thailand. Omdat Tukta geen Nederlands staatsburger is, komt ze niet in aanmerking voor de zogenaamde WOTS regeling (Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen). Haar lot hangt dus af van diplomatie en politieke druk.

‘Geheime side letter’

En dan was er de Quote van april. Het maandblad publiceerde een groot verhaal van Jos Slats over Johan van Laarhoven en The Grass Company. Slats deed eerder onderzoek voor de documentaireserie over cannabis van regisseur Robert Oey, die naar verwachting in september zal worden uitgezonden. Slats schrijft over een “geheime side letter, waaruit blijkt dat Johan van Laarhoven nog steeds een belang heeft in de coffeeshops van The Grass Company.” Johan zou bij de verkoop van zijn coffeeshops een optierecht hebben bedongen: hij kan op elk moment de helft terug kopen voor één euro.

Gejuich

Bij het Openbaar Ministerie zal het elf pagina’s lange Quote verhaal met gejuich zijn ontvangen. Slats schrijft dat een fiscaal adviseur en een boekhouder van The Grass Company een schikking met justitie hebben getroffen, om vervolging als leden van een criminele organisatie te ontlopen. Een woordvoerster van justitie in Breda bevestigde dit tegen het Brabants Dagblad. De mannen kregen boetes en werkstraffen van respectievelijk 180 en 120 uur.

Tilburg

Nog meer slecht nieuws: de burgemeesters van Tilburg en Den Bosch hebben laten weten dat zij de coffeeshops van The Grass Company in hun steden willen sluiten. Theo Weterings (VVD, Tilburg) deed dit al op 3 maart. Hij zei zijn besluit te baseren op een advies van het Landelijke Bureau Bibob. Volgens dit advies zou er een risico bestaan dat de Tilburgse shops van The Grass Company “worden gebruikt om crimineel vermogen te benutten en om strafbare feiten te plegen”.

Den Bosch

De burgemeester van Den Bosch, Jack Mikkers (VVD) volgde op 22 april, een week na het Quote artikel. De gemeente verklaarde dat enig Bibob advies níet de reden is om de vergunningen van de twee Bossche Grass Company shops in te trekken. Wat dan wel de reden is, wil de gemeente “om redenen van privacy” niet zeggen. Je zou het zo gek niet kunnen bedenken. Aan de andere kant: sinds de zelf verzonnen doodsbedreiging van officier van justitie Lucas van Delft weten we dat in de zaak Van Laarhoven alles mogelijk is.

Gaan-de-vier-Grass-Company-coffeeshops-in-Den-Bosch-en-Tilburg-dicht?

Toekomst?

Voor de toekomst zijn een paar dingen duidelijk. Volgens de WOTS regeling, waarbij zijn straf is omgezet van 75 jaar naar tien jaar en acht maanden, zou Van Laarhoven op 28 augustus 2021 vrij man kunnen zijn. Tegelijk vervolgt het OM Johan, zijn broer Frans en Marco de Jong, huidig directeur van The Grass Company, voor belastingfraude, witwassen van twintig miljoen euro en lidmaatschap van een criminele organisatie. Eerdere rechtszaken tegen The Grass Company liepen met een sisser af; de rechter constateerde dat het bedrijf zich keurig aan de regels hield.

Johan’s broer Frans van Laarhoven verwijst journalisten dezer dagen door naar advocaat Geert-Jan Knoops, maar voor Highlife wil hij wel een paar vragen beantwoorden.

Wat is er voor jou veranderd sinds Johan terug is in Nederland?

Frans: “Eigenlijk niet zoveel. Ik kan hem door het Corona virus nog niet bezoeken. Wel heb ik haast dagelijks telefonisch contact met Johan, als de bewaarders het hem toestaan. Vandaag staat er een artikel in het Brabants Dagblad. Daar lees je de actuele stand van zaken en lees je ook een klein stukje commentaar van Johan.” In het artikel (Brabants Dagblad, 30 april) zegt advocaat Knoops dat Johan “ernstig teleurgesteld is in zijn eigen overheid”. Niet alleen vanwege zijn eigen behandeling, maar ook omdat de overheid te weinig doet om zijn vrouw Tukta naar ons land te halen. Van Laarhoven heeft een nieuwe klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman. Een eerder rapport van de Ombudsman zorgde voor de doorbraak en het bezoek van justitieminister Grapperhaus aan Thailand, in de zomer van 2019.

Teleurgesteld

Ook Frans is teleurgesteld, zegt hij tegen Highlife: “Ik vind dat de Nederlandse overheid mijn broer nog steeds slecht behandeld. Het rapport van de Ombudsman laat toch niets aan de verbeelding over? Alleen al op basis hiervan zou je een andere houding van Justitie verwachten.”

Kloppen de berichten in Quote dat de boekhouder en belastingadviseur van The Grass Company een schikking met justitie hebben getroffen?

Frans: “Ik heb hier inhoudelijk geen kennis over. Ik las het ook in Quote. Ik hoorde wel van de betrokkenen dat er veel onwaarheden in het artikel staan.”

De burgemeesters van Den Bosch en Tilburg willen de Grass Company coffeeshops sluiten; denk je dat het echt zover zal komen?

Frans: “Ik hoop van niet. De gemeenten schieten bij een sluiting ook zich zelf in de voet.”

Terughoudend

Het is duidelijk dat Frans van Laarhoven zijn woorden op een goudschaaltje moet wegen. Het is zoals in Amerikaanse films: alles wat hij zegt kan tegen hem worden gebruikt in de rechtszaal. Dat is ook de reden dat cannabisactivist Bart Hissink, die zich als geen ander voor Johan inzet en al jaren met hem correspondeert, terughoudend is met media. Hij wil voor alles voorkomen dat zijn uitspraken Johan’s belangen op wat voor manier dan ook schaden. Eén ding wil Hissink wel on the record bevestigen: Johan heeft veel respect voor justitieminister Ferd Grapperhaus. Op Johan’s verzoek zal Bart alleen nog in besloten kring citeren uit hun correspondentie, bijvoorbeeld bij de maandelijkse VOC vergaderingen. Hij kijkt reikhalzend uit naar de documentaire serie van Robert Oey. Hissink: “Misschien gaat de deksel eindelijk van de beerput bij het Openbaar Ministerie.”

Tekst & fotografie: Derrick Bergman / Gonzo Media

Tekst & fotografie: Derrick Bergman / Gonzo Media

Heb je hulp nodig bij een drugsgerelateerd probleem? Neem zo snel mogelijk contact op met je lokale hulplijn. In geval van onmiddellijke levensbedreigende omstandigheden, bel nu 112!

Geef een reactie

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.