Corona crisis

corona-crisis

Waarom geen bezorgservice van cannabis mogelijk maken?

Cannabis consumenten hebben lage prioriteit bij kabinet

Het corona-virus en de maatregelen om besmetting tegen te gaan hebben grote gevolgen voor de Nederlandse coffeeshopwereld. Gelukkig mochten de coffeeshops na een rampzalige sluiting van 1 dag al snel weer open, maar nu zij tot in ieder geval 1 september tot afhaalfunctie beperkt blijven wordt er natuurlijk wel een flink deel van de omzet gemist.

Restaurants en kroegen mogen per 1 juni weer open, mits ze voldoen aan allerlei maatregelen om besmetting te voorkomen. Veel horeca staat op omvallen en de extra eisen die aan de openstelling worden gegeven vallen niet overal even goed. Coffeeshops, een onmisbaar deel van de Nederlandse horeca, trekken echter aan het kortste eind. Zij mogen pas op 1 september weer open. Afhalen blijft natuurlijk wel mogelijk. Een echte reden voor dat verschil heb ik niet kunnen vinden in de persconferentie van Mark Rutte. Maar we wisten al dat cannabis consumenten bij hem geen hoge prioriteit hebben. Het is immers “rotzooi” wat wij roken. Coffeeshops hebben, net als buurtkroegen of eethuisjes, een sociale functie. Het is jammer dat dit niet erkend is.

Bezorgfunctie

Een andere gemiste kans is het toelaten van een bezorgfunctie van coffeeshops. Afhalen is prima en het is fijn dat het zo geregeld is. Maar het zou nog veel mooier zijn als coffeeshops mogen bezorgen. Immers, de meeste coffeeshops in Nederland zijn gevestigd in grotere steden. Op het platteland vind je er weinig, omdat die gemeenten veelal een nuloptie hebben. Denk eens aan al die blowers in kleinere steden en dorpen, die afhankelijk zijn van een coffeeshop die soms wel 25 kilometer of verder is. Het openbaar vervoer is in deze tijden geen echte optie. Dus zijn ze aangewezen op dealers of illegale bezorgdiensten. Waarom zouden coffeeshops die klanten niet mogen bezorgen?

Mediwietpatiēnten

Dat geldt nog sterker voor patiënten die hun cannabis bij coffeeshops halen. Er zijn duizenden patiënten die niet tevreden zijn over de legale Bedrocan cannabis die ze via een apotheek kunnen krijgen. Thuis kweken is risicovol, omdat lokale politiekorpsen nog steeds een War on Cannabis voeren. Alleen in Tilburg en omstreken mogen patiënten met een PGMCG-pas en na navolging van allerlei eisen ‘gedoogd’ kweken. In de rest van Nederland zijn deze mensen die cannabis van een coffeeshop als medicijn gebruiken afhankelijk van goedwillende buren of vrienden, die de mediwiet voor hun halen. Het kabinet zou een bezorgservice voor deze mediwietpatiënten onmiddellijk moeten toestaan. Immers, zij kunnen nog moeilijker van het openbaar vervoer gebruik maken, of zijn vanwege gezondheidsproblemen nóg meer aan huis gekluisterd of niet eens in staat om naar een coffeeshop te gaan. In de VS of Canada zijn bezorgdiensten van cannabis 100% legaal. Dat zou hier echt moeten gebeuren. Zeker in deze corona-tijden.

Wietexperiment

Vanwege corona ligt het wietexperiment ook op zijn gat. Een selectie van kandidaat kwekers is uitgesteld en nader overleg tussen het kabinet en de tien experimentgemeenten is uitgesteld. Paul Depla, burgemeester van Breda, denkt dat het onmogelijk is dat nog in deze kabinetsperiode aan het wietexperiment wordt begonnen. Hoe dit gaat aflopen? Dat blijft koffiedik kijken. Het is wel extra wrang dat de initiatiefwet van D66-kamerlid Vera Bergkamp voor legalisering van cannabis, al aangenomen door de Tweede Kamer, nu nog meer in de vergetelheid dreigt te raken. Want cannabis consumenten hebben in Den Haag geen enige prioriteit. We trekken, zoals gebruikelijk, aan het kortste eind.

Door: Rob Tuinstra

Door: Rob Tuinstra

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht