Logboek VOC

Logboek VOC COVER

VOC-voorzitter gekozen tot ’Legalizer 2019’ en een nieuw bidbook

Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod sluit het jubileumjaar 2019 af met een splinternieuw bidbook en de verkiezing van VOC-voorzitter Derrick Bergman tot ‘Legalizer 2019’ op de Cannabis Capital Convention in Amsterdam.

De gruwelijke moord op advocaat Derk Wiersum, op 18 september, leidde in Den Haag en in veel media tot een soort War on Drugs koorts. Voor het eerst stak ook premier Rutte de beschuldigende vinger uit naar consumenten van drugs. Alsof die verantwoordelijk zijn voor de criminaliteit die ontstaat door de hopeloze drugsoorlog en het achterhaalde cannabisbeleid van zijn eigen kabinetten. Rutte zei letterlijk: “Als jij denkt: ach, ik mag in Nederland als ik op school zit, 15, 16 jaar ben, ga ik naar de coffeeshop, ga ik mijn eerste jointje roken, realiseer je dan alsjeblieft dat daar achter een fijnmazig crimineel systeem zit”.

Bespottelijk

Een gotspe van jewelste. Lezers van Highlife weten wel dat je echt geen coffeeshop binnen komt als je 15, 16 of 17 jaar oud bent. Maar hoeveel van de miljoenen tv-kijkers die het fragment met Rutte hebben gezien weten dit? Na het bespottelijke frame van de ‘yogasnuiver’ wordt nu ook de argeloze cannabisconsument en coffeeshopbezoeker verantwoordelijk gehouden voor de excessen van het repressieve beleid van de overheid. Het voornemen van de VOC lobbywerkgroep om een brief over Rutte’s uitspraken te sturen naar de drugswoordvoerders in de Tweede Kamer, veranderde al snel in een ambitieuzer plan: een nieuw bidbook, nog voor het kerstreces.

Logboek VOC

Oproep tot bezinning

Nog niet eerder hebben we binnen een jaar twee keer een VOC bidbook uitgegeven, maar de War on Drugs retoriek die losbarstte na de dood van Derk Wiersum dwong ons om dat dit jaar wel te doen. Een oproep tot bezinning, zowel aan de politiek als aan de media. De titels van de vijf hoofdstukken spreken voor zich.

Hoofdstuk 1: Nee, meneer Rutte, scholieren kómen niet in coffeeshops.
Hoofdstuk 2: Cannabis, alcohol en de blinde vlek.
Hoofdstuk 3: Oorlog tegen drugs?
Hoofdstuk 4: De wietproef: een tussenevaluatie.
Hoofdstuk 5: Eén jaar legale cannabis in Canada: lessen voor Nederland.

Logboek VOC

Bonus

Als bonus hebben we de allereerste tekst van het VOC achterin het nieuwe bidbook afgedrukt: 18 negatieve effecten van het cannabisverbod. Helaas nog altijd actueel. Op de cover staat Johan Rudolph Thorbecke, grondlegger van ons parlementaire systeem en stamvader van het liberalisme in Nederland. Want het is natuurlijk absurd dat de VVD, zogenaamd dé liberale partij van ons land, legalisering van cannabis nog steeds tegenhoudt. In het VVD beginselprogramma staat nota bene dat de partij “de individuele vrijheid, zowel in geestelijk als in materieel opzicht, als het hoogste goed beschouwt”. En alsof dat nog niet duidelijk genoeg is: “Ieder mens heeft recht op vrijheid van meningsuiting en op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, integriteit van het eigen lichaam en zelfbeschikking.” Omdat de VVD voortdurend zijn reet afveegt met deze tekst, hebben we het citaat op de cover gezet, meteen onder de strenge kop van Thorbecke. Gedrukte exemplaren van het bidbook zijn in november verstuurd naar de fractievoorzitters en drugswoordvoerders van alle partijen in de Eerste en Tweede Kamer, de burgemeesters van o.a. de wietproefgemeenten en een aantal invloedrijke media en journalisten. Op de VOC website staat de PDF versie, gedrukte exemplaren zijn (zolang de voorraad strekt) beschikbaar voor €7,50 per stuk. Mail hiervoor naar info@voc-nederland.org.

Logboek VOC

Podcast

Elders in deze Highlife lees je meer over de tweede editie van de Cannabis Capital Convention, die op 30 oktober plaatsvond in Amsterdam. VOC-voorzitter Derrick Bergman kreeg daar uit handen van organisator Michael Kraland de ‘Legalizer 2019’ award. Kraland noemde Derrick de beste cannabis journalist van Nederland en prees het werk van het VOC in de afgelopen tien jaar. Sinds kort presenteert Derrick samen met Rens Hoppenbrouwers een 2-wekelijkse podcast over cannabis: ‘High Tea met Derrick & Rens’. Te beluisteren via Soundcloud, YouTube en Spotify en te volgen op Instagram: @highteapotcast.

OVER HET VOC
Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC)
is een onafhankelijke, niet-commerciële stichting, die sinds
2009 strijdt voor fatsoenlijk cannabisbeleid inclusief het recht op thuisteelt. 

MEER INFORMATIE  
www.voc-nederland.org 
Twitter: @vocnederland

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht