I Don’t Mean To Be Blunt

I Don’t Mean To Be Blunt
Voorzichtig tussen wijsvinger en duim je wiet verspreiden. Met de andere hand een vloeitje of bluntwrap recht houden. En dan: draaien maar. Het is een delicaat klusje, dat de allereerste keer meestal volledig mis gaat. Maar oefening baart kunst! Dit alledaagse ritueeltje vereeuwigde de Cubaans-Amerikaanse kunstenaar Sergio Garcia (1978) in een kunstwerk van twee heel realistisch gemaakte onderarmen.

Nadat het op een bekende kunstbeurs in Miami was tentoongesteld, maakte Garcia een paar jaren geleden twee exemplaren speciaal voor het Hash Marihuana & Hemp Museum. Eén hangt in de entree van het museum in Amsterdam en de andere is te zien in het tweede museum in Barcelona.

Een tevreden roker

Garcia noemde deze sculptuur uit 2014 “I Don’t Mean To Be Blunt”: ik wil je niet lastig vallen, niet te direct zijn. Het doet een beetje denken aan het aloude gezegde ‘een tevreden roker is geen onruststoker’. Dat was ooit een slogan van de tabaksindustrie, maar is in de jaren zestig door de provo’s en de hippies populair gemaakt. In die tijd was de drijvende kracht achter provo happenings kunstenaar Robert Jasper Grootveld, die later met Kees Hoekert de Lowland Weed Company oprichtte. Grootveld protesteerde als antirook-magiër tegen de tabaksindustrie en wees de verzamelde menigte op het Spui steeds weer op de tevreden rokers, wat men beantwoorde met ‘Ugge, ugge, ugge’. De slogan is in die tijd overgenomen door de nieuwe generatie wietrokers ter verdediging van hun cannabisconsumptie.

Rimpels en poriën

Als je iets langer kijkt naar de geamputeerde lichaamsdelen, dan valt de tatoeage van een adelaar op de binnenkant van linkerarm op. Dit is de nationale vogel van de Verenigde Staten, een symbool voor kracht, moed en doorzettingsvermogen. Het is een soort voorstelling dat de anders anonieme onderarmen toch een identiteit geeft. Ook de vieze, vettige nagels helpen hierbij. Zou de bluntdraaier net aan een auto hebben gesleuteld? Garcia geeft de kijker zo een paar kleine hints waardoor je je vanzelf een beeld vormt over de persoon die schuilt achter deze onderarmen. Hij heeft daarbij geprobeerd ze zo echt mogelijk weer te geven. Met een fijn penseel schilderde hij de plooitjes in de hand, de poriën en de aders die door de huid heen schijnen.

I Don’t Mean To Be Blunt

Hiphopcultuur

Dit werk is kenmerkend voor Garcia’s kunst en design. Hij laat zich inspireren door pop- en straatcultuur, en levert hier (soms humoristisch) commentaar op. Garcia heeft zich hier duidelijk laten leiden door de hiphopcultuur in de Verenigde Staten. Amerikaanse rappers staan immers bekend om hun voorliefde voor het roken van blunts. De eerste werden gedraaid in New York in de jaren tachtig. Cannabis was toen nog volledig verboden en het consumeren werd breed maatschappelijk veroordeeld. Met name Afro Amerikanen en Latino’s waren het slachtoffer van de War on Drugs, die hen buitensporig raakte (en raakt!) ten opzichte van witte landgenoten. De sigaar gaf de oorspronkelijke joint van de wietrokende onderklasse echter een aristocratische flair, naast dat je er super high van werd natuurlijk. En daar werd over gerapt.

Politiek statement

Een hiphop-grootheid als Redman gaf in 1992 een draai-handleiding in “How To Roll A Blunt” en Notorious B.I.G. rapt in zijn “Niggas” (1999): “Blunt smoke coming out the nose, is all a nigga knows”. Sindsdien is de blunt niet meer weg te denken uit de hiphopcultuur. Rapper Snoop Dogg stak er in november 2018 een op voor het Witte Huis en zei erbij op een Instagram filmpje: “Fuck the president”. Zo maakt de tevreden roker met blunt aan de lippen een politiek statement, op een wijze zoals alleen Snoop Dogg dat kan.

I Don’t Mean To Be Blunt

Redneck

Maar de armen van Garcia’s bluntroker zijn wit. En de adelaar doet eerder denken aan een Redneck in Texas, dan aan een rapper. Verwarrend. Maar het zijn ook verwarrende tijden, aldus Garcia. Steeds minder is vanzelfsprekend of voorspelbaar. Over een ander werk dat ook geïnspireerd is op de plant zei hij: “It’s weird how [cannabis] is legal here, not there, this county yes, maybe that county. It gets to this point where it’s like, is it taboo to smoke out in the open? Where are we on this? Where are we with anything? When I was younger, there was more middle ground. It’s gotten so extreme that common sense went out the window. Especially with Donald Trump, it’s like, what are we doing now?”.

Citaat uit: prohbtd.com/read/blunts-joints-and-lean-the-art-of-sergio-garcia/

Hash Marihuana & Hemp Museum

Het Hash Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam en Barcelona bezit meer dan 8000 voorwerpen gerelateerd aan de cannabisplant. Het is de grootste collectie ter wereld op dit gebied, geheel bijeengebracht door cannabis ondernemer Ben Dronkers. Deze voorwerpen bevatten allerlei verhalen over de geschiedenis en de vele toepassingen van de cannabisplant. In een reeks artikelen gaat museum conservator Gerbrand Korevaar in op een aantal hoogtepunten en verborgen schatten uit de collectie.

www.hashmuseum.com

Oudezijds Achterburgwal 148
1012 DV Amsterdam
Nederland

Carrer Ample 35
Barcelona
Spanje

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht