Gedogen versus legalisatie van wiet

Gedogen versus legalisatie van wiet

Wegens onvoorziene omstandigheden konden Ruud en Wil Oomen deze keer geen column aanleveren. Geen probleem, we plaatsen een van hun eerdere afleveringen om daarmee meteen te vieren dat ze inmiddels alweer vijf jaar voor Highlife schrijven. Ruud en Wil, bedankt. En met volle kracht door naar het 10-jarig jubileum.

Nederland was ooit het meest liberale land ter wereld wat betreft de softdrugswetgeving. Geldt dit nog steeds?

Nederland is buiten Europa al geruime tijd ingehaald qua drugsbeleid. Zelfs het conservatieve Amerika, heeft wiet in enkele staten volledig gelegaliseerd. Van het planten tot aan de verkoop wordt cannabis door steeds meer Amerikaanse staten geaccepteerd, en de verwachting is dat velen nog zullen volgen. Amerikanen denken logischer na; hoe kun je iets verbieden te telen als het wel verkocht mag worden? Echter ook binnen Europa verliest Nederland terrein, en zijn er tekenen zichtbaar dat andere landen hun softdrugsbeleid heroverwegen.

Wat zijn de voordelen van volledige legalisatie van wiet?

Het gedoogbeleid ziet erop toe dat de verkoop van wiet wel wordt toegestaan, maar dat de teelt en inkoop strafbaar zijn. Het gedoogbeleid leidt tot onduidelijkheden en de coffeeshophouder is hoe dan ook strafbaar. Bovendien is de coffeeshophouder gebonden aan onnodige strenge administratieve eisen. Sterker nog, omdat een coffeeshop geen inkoopfacturen kan laten zien en geen grotere voorraad mag hebben dan 500 gram, mede in relatie met de 5 gram norm buiten de coffeeshop, is de exploitatie en de administratieve procesvoering onmogelijk.
Gedogen versus legalisatie van wiet

Schatkist

Een belangrijk voordeel voor de staat is dat het de schatkist spekt. Legalisering leidt tot een groot belastingvoordeel. Een bijkomend voordeel is dat er geen sprake meer is van een crimineel circuit. Diverse studies tonen aan dat de criminaliteit hierdoor sterk zal dalen. Indien alcoholhoudende dranken, of zelfs een dagelijks product als suiker, strafbaar worden gesteld zal dit de criminaliteit ook laten stijgen.
Hier tegenover staat dat men bang is dat legalisering een toename van verkoop van softdrugs zal bevorderen. Tegenstanders verwachten dat men massaal naar de coffeeshop zal gaan en dat dit op de lange termijn negatieve consequenties zou kunnen hebben voor de samenleving en de volksgezondheid. Dit is nog maar te bezien; in Europa is de Nederlandse bevolking op dit moment bij lange na geen koploper in het percentage dat ooit softdrugs heeft gebruikt.
Kortom: legalisering heeft alleen maar voordelen. De criminaliteit zal afnemen, het gebruik zal niet toenemen, maar de belastingopbrengsten voor de staat wel. Bovendien behoudt Nederland een stukje cultuur en verliest het hierdoor geen terrein op opkomende landen. Na legalisering kan een coffeeshop op een gewone wijze legaal inkopen, waardoor de heksenjacht door de belastingdienst op de coffeeshophouder zal afnemen. Indien er namelijk inkoopfacturen zijn, zullen er minder redenen zijn een administratie te verwerpen.
Weten is één, bewijzen is twee. Een belastingambtenaar en ook een rechter zijn niet eenvoudig te overtuigen.
Oomen fiscaal onderzoek en advies
Mr. Wil Oomen
www.oomenfiscaalonderzoek.nl
OAK – Oomen Administratiekantoor
Ing. Ruud Oomen
www.oomenadministratiekantoor.nl

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht