Nitrohasj!

Thuis geteelde buitenwiet

We beschrijven hier een methode voor het maken van hashish met vloeibare stikstof, waarmee het mogelijk is alle kwaliteiten van de trichomen te behouden. Deze zgn. Nitrohasj werd in Spanje ontwikkeld, maar de methoden zijn inmiddels sterk verbeterd.

In een artikel uit 2010 in de Spaanse Soft Secrets hebben we de nitrohasjtechniek geïntroduceerd die werd ondekt door de grote hasjman Juanito Manoverde, een onbetwiste harsexpert die over de hele wereld heeft rondgereisd om alle mogelijke de technieken te leren, zowel traditionele als moderne. Toendertijd stond de nitrohasjtechniek nog in de kindershoenen, maar nu kunnen we een veel geavanceerder systeem laten zien, hoewel de basisprincipes hetzelfde zijn gebleven.

Juanito Manoverdes fascinatie voor nitrohasj begon in de keuken met vloeibare stikstof. Het belangrijkste voordeel van stikstof-vriezen is dat voedsel al z’n eigenschappen behoudt – smaak, geur en vitamines – beter dan bij enige andere methode het geval is. In een oplopende schaal van slecht naar goed is de volgorde: traditioneel invriezen in de diepvriezer thuis, professioneeel ultravriezen zoals gebeurt op grote vissersschepen en tenslotte nitrovriezen, een systeem dat zo snel en effectief werkt dat de ingevroren specimens er nauwelijks door worden aangetast. Om die reden wordt nitrovriezen in verschillende sectoren veel gebruikt, van het opslaan van eicellen of bloedmonsters tot haute cuisine.

Stikstof aanschaffen en opslaan

Zorg dat je voordat je vloeibare stikstof aanschaft over een daarvoor geschikte container beschikt, want stikstof bevriest zo snel dat het materialen die daar niet tegen bestand zijn kan ruïneren en serieuze ongelukken kan veroorzaken. Het vinden van de juiste contaner is zelfs lastiger dan het aanschaffen en vervoeren van stikstof; de beste optie is om op de tweedehandsmarkt uit te kijken naar flessen. De ideale container voor ons doel is er een met een brede hals, zoals de types die worden gebruikt voor de opslag van het sperma van vee of laboratoriummonsters. Deze tanks hebben een eigen verdampingssysteem, dat noodzakelijk is om de tank stabiel te houden en explosies te voorkomen. Is de tank eenmaal gevuld, dan moet de stikstof zo snel mogelijk worden gebruikt omdat het zichzelf met steeds grotere snelheid verteert. Als je eenmaal in het bezit van je tank bent hoef je die alleen maar te laten vullen bij een van de verkooppunten die in elke grotere stad zijn te vinden.

Als je niets permanent wilt houden, is het niet nodig je tank steeds weer te laten vullen, zolang je hem maar hebt klaarstaan op de dag dat je van plan bent nitrohasj te maken. Natuurlijk gaat dit niet op voor andere toepassingen binnen de cannabiscultuur; navullen kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor zaadbanken, die vruchtbaar en kiemkrachtig stuifmeel langdurig willen opslaan. In dat geval heb je twee tanks nodig: een voor het door stikstof bevroren stuifmeel en een tweede fles om nieuwe stikstof aan te voeren als de eerste fles moet worden hervuld. Wanneer de eerste fles alleen op bepaalde momenten moet worden gebruikt, kun je die ook gebruiken om nitrohasj van knipresten te maken nadat je de zaden daarvan hebt gescheiden. Wellicht heeft een growshop interesse om een stikstoffles over te nemen om die aan klanten te verhuren die er voor korte tijd een nodig hebben.

Nitrohasj!

Gezond verstand is noodzakelijk als je werkt met vloeibaar stikstof. Zolang je een aantal minimale veiligheidsmaatregelen in acht neemt is vloeibaar stikstof totaal niet gevaarlijk, maar je moet het wel uiterst serieus nemen omdat, als je er onverantwoordelijk mee omspringt, vloeibaar stikstof brandwonden en andere ernstige ongelukken kan veroorzaken. Voorkomen moet worden dat je in fysiek contact komt met vloeibaar stikstof vanwege het verbrandingsgevaar; draag altijd handschoenen als je een fles verplaatst of plantmateriaal in of uit de stikstof fles brengt. Kies een goede kwaliteit handschoenen, want standaard werkhandschoenen bieden onvoldoende bescherming tegen verbranding. Gebruik motorhandschoenen of een andere soort dikke handschoenen. Het is al gevaarlijk als je met je handen stikstof aanraakt, laat staan wanneer gevoelig weefsel zoals ogen er mee in aanraking komt.

Stikstofflessen van het soort dat we voor dit artikel hebben gebruikt beschikken over een binnenkooi waarin de monsters worden gelegd, zodat ze boven de stikstof hangen. Zorg om te voorkomen dat je in contact komt met vloeibaar stikstof ervoor dat je handen nooit voorbij de lijn komen die de bovenrand van de kooi markeert. Ga er in geen geval mee spelen of vloeibaar stikstof op de grond gooien, hoe leuk het ook is om te zien als er rook komt. Er zijn genoeg gevallen bekend van mensen die schade hebben opgelopen door het inademen van vloeibaar stikstof. Vergeet ook niet dat door het verdampen van stikstof de beschikbare hoeveelheid zuurstof afneemt. Daarom adviseren we niet met vloeibaar stikstof te werken in kleine of slecht geventileerde ruimtes.

Als je door onvoorzichtigheid of domme pech een ongeluk met ernstige brandwonden veroorzaakt, moet je het betreffende lichaamsdeel onmiddellijk spoelen met water en medische hulp zoeken. Het beste is natuurlijk een dergelijke situatie te voorkomen.

Basistechniek

In ons vorige artikel hebben we het gehad over de basistechniek voor het maken van nitrohasj. Het gaat als volgt: breng een kleine cylinder zoals een Hashmaker in een container met stikstof, wacht twee minuten tot het plantmateriaal bevroren is, haal de cylinder er uit, schud, en voilà! Eerste kwaliteit nitrohasj. Deze methode is verbazend eenvoudig en effectief; de trichomen kunnen vrijwel direct worden geëxtraheerd.

Het probleem met deze methode is dat de Hashmaker niet voor dit gebruik is ontworpen en het plastic na verloop van tijd breekt; een ander nadeel is dat je er per keer maar een kleine hoeveelheid mee kunt verwerken.

Knipafval

Om deze beperkingen te omzeilen experimenteerde Juan Manoverde lange tijd met diverse moderne methodes voor harsextractie, en koos vanwege hun kwaliteit uiteindelijk voor de Work Table en de Superfilterzeef methodes. Ook had hij zelf een speciale opvangbak gemaakt om het plantmateriaal te nitrovriezen.

De 00 Work Table is een over een houten frame gespannen filterzeef, die werd bedacht voor bijvoorbeeld fijn knipwerk en het selecteren van toppen, omdat de zeef voorkomt dat de trichomen die van het plantmateriaal afvallen verloren gaan; de trichomen vallen op een lagere tray waarvan je, als de klus er op zit, topkwaliteit hasj kunt verzamelen.

De 00 Work Table wordt door verschillende Nederlanse coffeeshops al gebruikt om wat extra hasj te krijgen uit samples die op de Work Table hebben gelegen. De tafel kan ook worden gebruikt om met droge extractie hasj te maken; je hoeft de Work Table met daarop het plantmateriaal alleen maar met plastic af te dekken en vervolgens licht te schudden om fantastische hasj te krijgen. Als je toppen hebt hoeft er niet te worden geslagen, het is al voldoende ze voorzichtig heen en weer te laten rollen over de zeef zodat de beste trichomen loslaten zonder beschadigd te raken. Toppen die op deze manier worden behandeld zien er meestal eerder grondig schoongemaakt uit dan geslagen. De nitrohasjmethode lijkt op droge exractie, al zullen de nitrobevroren plantdelen uit zichzelf loslaten en door de zeef vallen; pas daarna moet je het materiaal in beweging brengen of, nog liever, met plastic afdekken en lichtjes slaan.

De Superfilterzeef bestaat uit een serie metalen zeven die voor elke soort extractie kunnen worden gebruikt: ijswaterextractie, droge extractie of nitrovriezen – de snelste en meest effectieve methode van allemaal. Het gebruik van de Superfilterzeef voor ijswaterextractie maakt de methode een stuk eenvoudiger omdat de metalen zeven heel makkelijk over de ijsklontjes passen, zonder dat je die aan je pols hoeft vast te binden zoals met andere soorten zeven. Ook droge extractie is erg simpel: je hoeft alleen maar het bevroren plantmateriaal op de geselecteerde zeef te leggen, de onderste metalen sluiting eronder in positie te brengen en vervolgens het deksel te sluiten. Als je het materiaal schudt, laat de hars makkelijk los, en levert een excellente droge extractie op. Het nitrovriezen van plantmateriaal bij droge extractie zorgt voor merkbaar betere resultaten: een grotere opbrengst hoeveelheid in minder tijd.

De Superfilterzeef is verkrijgbaar in verschillende maten, van het type met drie zeven tot het topmodel met drie filterzeven en negen werkzeven. In ons geval werd het experiment uitgevoerd met het bovenste deel dat bestaat uit 9 filterzeven; er werden met verschillende maten meerdere tests uitgevoerd, met als conclusie dat de beste zeven voor nitrohasj maat 75 en maat 120 zijn. Met deze maten worden snellere en zowel kwalitatief en kwantitatief betere resultaten behaald.

Lopende band

Je kunt met een aantal vrienden die allemaal knipafval hebben samen aan de slag gaan en alle bovengenoemde methodes combineren in een soort lopende bandsysteem. Om te beginnen moet het plantmateriaal worden voorbereid. Zorg dat het volledig droog is voor je begint, en leg het niet in de diepvriezer om onnodige vochtigheid te voorkomen. Als de toppen erg dik zijn haal dan de takjes eraf en trek ze lichtjes uit elkaar; als je alleen maar knipaval en kleine topjes hebt, kun je gelijk beginnen met het verwerken. Als je van plan bent met verschillende kwaliteiten te werken heb je verschillende bakken nodig om die apart te op te vangen. Hoewel deze methode nog in een experimenteel stadium is, lijkt de beste manier om van slecht naar goed te werken – dat wil zeggen, test knipafval en gebruik dan de toppen met de zeef of scheidingsmethode die de beste resultaten opleveren in verhouding tot de aanwezige omstandigheden en materialen.

Deponeer het plantmateriaal in de cylindervormige metalen buis, en laat het daar twee minuten zitten. De buis moet een simpele sluiting hebben die het openen niet onnodig lastig maakt, en moet ook over een handgreep bovenin beschikken, waardoor hij makkelijker in de stikstoffles kan worden gezet.. Het is heel belangrijk dat de buis maar iets kleiner is dan de binnenruimte van de stikstoffles, zodat het geen probleem is die te sluiten; het is een goed idee om eerst met een kartonnen prototype te oefenen voordat je een definitief model maakt.

Als je de buis er uit haalt is die al bevroren. Leeg de buis boven de 75 zeef, gebruik een stokje o.i.d. om het materiaal te verwijderen. Bedek het materiaal en schud het voor de beste kwaliteit resultaten stevig (je kunt het zelfs een paar keer tegen de grond slaan). Voor de volgende stap wordt het materiaal nogmaals bevroren, waarna de procedure wordt herhaald met een 120 zeef. Breng daarna het plantmateriaal over naar de 00 Work Table, en beweeg het met je handen van de ene kant naar de andere, en gebruik wat er nog over is voor ijswaterextractie in de Superfilterzeef. Op deze manier krijg je drie verschillende kwaliteiten nitrobevroren materiaal, plus wat de laatste ijswaterextrcatie nog oplevert.

Hoewel het materiaal al langs de 75 en 120 Superfilterzeef is gegaan, bevat het nog steeds veel bruikbaar materiaal als het op de 00 Work Table klaar ligt om te worden geschud, hoewel de kwaliteit daarvan ongeveer het midden houdt tussen de kwaliteit van nitrovries en droge extractie omdat de temperatuur door het overbrengen van de 120 zeef naar de Work Table is gestegen. Zorg ervoor dat je het goed schudt voor het op kamertemperatuur is.

Als je de metalen buis een tijdje hebt gebruikt en een aantal keren in en uit de stikstoffles hebt gebracht, wordt die steeds kouder waardoor er een dikke laag ijs op ontstaat. Dit is perfect omdat hierdoor de resultaten van het bevriezen van het plantmateriaal beter worden.

Drogen en bewaren

Het proces van zowel het nitrovriezen als het ontdooien verloopt snel, en van vocht is geen sprake, dus is het nauwelijks nodig om het materiaal te drogen. Drogen zorgt er echter wel voor dat de laatste restjes achtergebleven vocht worden verdreven.

Het poederformaat is perfect om te bewaren. Om een stuk te maken hoef je alleen maar de hars gelijkmatig met enige warmte aan te drukken. Wikkel je stuk in een paar stukken plastic en papier, oefen dan een bescheiden druk en warmte uit, bijvoorbeeld met behulp van een fles heet water of een strijkijzer op de laagste stand.

Voordelen

Nitrohasj wordt gekenmerkt door een olie-achtige structuur, en smelt bijna vanzelf samen, de smaak is puur en smakelijk en het effect is intens. Bovendien blijft bij nitrovriezen geen giftige residuen achter, dus is er geen kans dat smaak of aroma worden aangetast door toxische restanten, wat wel kan gebeuren als je met gas olie maakt. Met droge extractie gemaakte hasj moet het afleggen tegen met nitrovriezen gemaakte hasj, waarvan in een oogopslag duidelijk is dat die ‘vetter’ is.

Het produceren van hars met nitrovriezen levert in vergelijking met de tot nu toe gebruikte methodes een veel betere kwaliteit op. Vergeleken met droge extractie zijn er minder onzuiverheden, aangezien het plantmateriaal nauwelijks wordt geslagen. Het voordeel ten opzichte van ijswaterextractie is dat de trichomen niet nat worden en dus ook niet gedroogd hoeven te worden – wat betekent dat de trichomen veel beter behouden blijven. Ook de terpenen blijven veel beter bewaard. Van terpenen wordt aangenomen dat ze verantwoordelijk zijn voor smaak en aroma, en hebben, zo vermoeden experts de laatste tijd, ook met het effect te maken.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht