Aarde mengen voor verpotten

Het mengen van verschillende commerciële kweekaardes is vaak de beste manier om een kweekaarde te krijgen die goed draineert en ook nog voedingsstoffen vasthoudt. 

 

Voor het kweken van medicinale cannabisplanten prefereer ik organische aarde. Er zijn heel wat verschillende soorten aarde verkrijgbaar. De consistentie van de grond.is het belangrijkste om in de gaten te houden.

Laten we wat grond maken. Ik ben naar een winkel gegaan om een paar soorten kwaliteitsaarde te kopen, Fox Farm, Roots Organic en de goeie ouwe Black Gold. Ook heb ik wat Ancient Forest van General Hydroponics aangeschaft, dat zit bomvol oeroude compost en ook nog eens boordevol leven! Ik ga er ook wat geëxpandeerde kleikorrels doorheen mixen. Dit merk is Hydroton. Er zijn vele verschillende merken kleikorrels. De korrels houden zowel water als lucht vast, bijzonder geschikt dus om door je kweekaarde te mengen. Bovendien breken ze niet af – okee een heel klein beetje maar. Vandaag ga ik paar scheppen vol kleikorrels door de mix

Bekijk deze Roots kweekaarde eens. Hier heb je een handjevol, het valt makkelijk uit elkaar, en er zit plenty – zo’n 30% – witte perliet in de mix. Ook zit er turf in en ook nog andere compost en kokos. Dit is een lichte mix die snel draineert. Daar zorgt al die perliet wel voor. Eerst gooi ik er ongeveer een kwart zak Roots aarde in. We nemen een klein beetje van deze BlackGold, een klassiek oude formule; we gebruikten dit jaren geleden al in Oregon om in te kweken. Het zit vol met spaghnummos, dat soms een beetje de neiging heeft om samen te klonteren.

Je kunt zien dat dit een heel andere aarde is. Laten we de twee eens vergelijken. De ene is Black Gold en deze hier is Roots Organic. Je kunt zien dat de Roots Organic donkerder is en veel meer perliet bevat. Black Gold is heel licht. Het zit vol met mos, spaghnummos, en nog wat andere dingen, maar vooral veel spaghnum.

Black Gold houdt massa’s water vast, dus moet het wat lichter worden gemaakt. Wanneer ik de twee aardes met elkaar meng krijg ik een iets lichtere mix. Er zit veel perliet en turf in het mengsel, dus houdt het wat beter water vast. Dit is al een betere mix, maar ik ben er nog niet mee klaar en ga er nog wat meer dingen door mengen.

Ik gebruik mijn kleine afgezaagde spade om de aarde te mengen. Als je er eenmaal planten in hebt staan kun je de aarde niet weer opgraven om het nog eens te mengen. Vervolgens gooi ik er een kwart zak Ancient Rainforest aarde bij – humus uit Alaska en 100 procent organisch.

De Ancient Rainforest mix bestaat voor ongeveer vijf procent uit humus uit Alaska. Bekijk de humus maar eens. Het ziet eruit en ruikt als de grond die je opgraaft naast een oude boom die al heel lang in de schaduw staat. Het is zwart, aards en zoet.

Aarde mengen voor verpotten

Krijg nou wat. Er zit een stuk steen in dat er uit moet. Ik meng het nog wat meer. Je kunt zien dat ik elk element afzonderlijk meng, zodat als ik bijna klaar ben alles veel beter is gemengd. Perliet lijkt gewoon steeds naar het oppervlak te komen.

Laten we er nog wat meer Fox Farm Ocean Forest Soil bij doen. Dat zit vol met perliet die een beetje is verkruimeld. Hier en daar zitten wat takjes en gemalen boomschors van een compostmix. De boomschors zorgt er voor dat het mengsel zuur wordt, waardoor de pH moet worden bijgesteld.

Hoewel het dus behoorlijk goed spul is, blijft het een tikje grof. Daarom meng ik het met die andere aardes, zodat we wat van dat grove spul kwijtraken of het tenminste wat meer verdunnen. Laten we dus wat van deze grond er in gooien – de grond zoals die is, en we kunnen zien dat de kleur van de grond anders is, donkerder.

In die Black Gold zitten massa’s turf, dat zie je gelijk. Dat zullen we wat lichter moeten zien te krijgen. Deze Fox Farm maakt de grond donkerder en je weet al dat het vol moet zitten met goede organische compost omdat we er wat takjes in zagen zitten.

O boy, deze bak zit behoorlijk vol. Het wordt er niet makkelijker op om de aarde nu te mixen. Het allerbelangrijkste is om het echt goed gemengd te krijgen zodat deze grond er behoorlijk homogeen uitziet en een uniforme kleur en samenstelling heeft.

Laten we ons volgende element er eens bij pakken, Hydroton. Het houdt zowel lucht als water vast en is geweldig voor het luchtig maken van de aarde. Ik gooi er uit de losse pols een paar handen kleikorrels in, zo’n vijf procent, misschien iets minder. Dit is niet echt wetenschappelijk.

Zie je dat stof? Stof kan vervelend zijn. Ik kan er beter wat water overheen sprenkelen om van dat stof af te komen. Een beetje water is al genoeg. Je wilt er niet teveel water bijgooien, gewoon net genoeg om het stof te laten neerslaan. Als je er teveel water bijdoet kom je daar snel achter, want de mix wordt dan heel zwaar.

De volgende stap is het vullen van een emmer met de aarde. Ik gooi de aarde in de emmer zodat ik het makkelijk in de potten kan doen. Het verplaatsen van aarde zonder een grote bak is lastig.

Ik zou de potten in de grote bak kunnen zetten, maar dan worden ze aan de buitenkant vuil en dat zorgt voor meer werk. De aarde eerst in een bak doen en vandaar uit de potten vullen is een stuk makkelijker, precies waar we op uit zijn!

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht