Wiet is goed voor de sfeer

Wiet is goed voor de sfeer

RAKETKANON

Raketkanon is een groep uit Gent, België waarvan de muziek even vervaarlijk kan overkomen als de bandnaam. Het klinkt in ieder geval energiek, intens, heftig en recht uit het hart. En ja, een jointje op z’n tijd gaat daar goed mee samen.

Zanger Pieter-Paul Devos was het interview met Highlife eventjes vergeten. “Maar het is OK hoor, ik ben gewoon wat verstrooid…” Dat valt verder wel mee trouwens, je hoort hem denken en zijn woorden formuleert hij zorgvuldig – al valt er weleens een zin halverwege weg. De vier mannen van Raketkanon communiceren waarschijnlijk het liefst door middel van hun muziek, maar af en toe een gesprekje op z’n tijd gaat ook prima.

Geen tekort

Gitarist Jef Verbeeck en drummer Pieter de Wilde kenden elkaar van de muziekscène in Gent, Pieter-Paul kwam erbij als gastzanger en als laatste Lode Vlaeminck in 2011. “Het is niet zo’n grote stad maar er zijn wel veel muzikanten, meer ook dan vroeger. Ik heb de indruk dat er hier in elk geval nooit een tekort aan bands is. Kwantiteit is geen kwaliteit per se, maar ik denk wel dat er veel goede muziek hier vandaan komt.”

Wiet is goed voor de sfeer

Vanuit het hart

Over smaak valt te twisten, maar dat wat Raketkanon maakt bijzonder is, staat als een paal boven water. “Ik denk dat onze muziek een organisch gevolg is van de muziek waar we naar luisteren en onze artistieke principes en visie, een combinatie van de bandleden ook. We hebben allemaal een eclectische muzieksmaak, dus het is de som van de delen plus een, zoiets. Jef luistert bijvoorbeeld naar Entombed, Lode naar Radiohead, Pieter naar Mykki Blanco en ik naar Bob Dylan. Dus dat gaat heel veel kanten uit, maar altijd met de gemeenschappelijke deler dat het vanuit het hart moet zijn, en oprecht.”

Niet expres speciaal

Metal is zeker aanwezig, net zo goed als stevige noise, en met album nummer drie zijn er elementen van electro naar boven geborreld. Ook gewoon ouderwetse pop of rock steekt af en toe de kop op. “Niks mis met klassieke muziek, in de beide betekenissen van die term, ik luister graag naar klassieke songs maar voor ons als band is dat iets waar we snel rond mee zijn. Het is niet dat we expres proberen om speciaal te doen, dat is absoluut niet het doel, het is eerder toevallig hoe dat er bij ons uitkomt.”

Vinger in de pap

Pieter-Paul is niet zo’n computerwerker maar sommige bandleden gebruiken wel een muziekprogramma voor hun composities. “Soms komt iemand met een stukje en dan maken we daar samen een nummer van, soms wordt er gejamd – we hebben geen vaste werkwijze. Maar uiteindelijk is het wel zo dat iedereen een vinger in de pap heeft.”

Grenzen aftasten

Op het nieuwe album is meer dan eens niets of weinig te horen. Behoorlijk spannend, kunnen we uit eigen ervaring vertellen. “Stilte in de muziek vind ik even belangrijk als muziek spelen, het is een deel van het geheel. Het resultaat van de derde plaat is voor ons een logisch gevolg van dat wat de eerste en de tweede geweest zijn. We hebben onze grenzen afgetast en met die kennis een derde plaat gemaakt – die nog anders is dan de voorgangers.”

Energie vasthouden

Bij Raketkanon kan het ook live alle kanten op gaan. “We kunnen verschillende soorten sets maken. We kunnen sets spelen die van begin tot einde vol energie zitten, we kunnen er meer dynamiek in steken, we hebben daar geen gefixeerde bedoeling bij. Als we een half uur spelen dan zorgen we dat de energie van begin tot eind vastgehouden wordt, als we wat langer kunnen dan is het leuk om een keer die zachtere nummers er bij te steken. We zien wel.”

Geen rekening houden

“Het is vooral de speelduur. Met alle respect voor het publiek, maar dat krijgt te horen wat wij die avond willen spelen, zonder dat er rekening gehouden moet worden met het soort mensen wat er zou staan. Anders ben je een people pleaser geworden, en dat zijn we niet.”

Wiet is wiet

Als we het toch over plezier hebben… Hebben de bandleden wat met wiet of hasj? “Ik denk dat we affiniteit hebben met de mogelijkheid tot verschillende bewustzijnsniveau’s, dus ja absoluut. Als het in de buurt is, dan gebeurt dat wel eens een keer ja. Ik ken niet veel verschillende soorten, voor mij is wiet vaak gewoon wiet, al weet ik dat het niet zo is. Ik wil maar zeggen: ik weet niet wat Haze of Kush is of wat al die namen zijn, dat is geen oriëntatievlak voor mij.”

De maatschappij

Hoe het met de wiet/hasj beleving in Gent, Vlaanderen of België gesteld is, Pieter-Paul heeft geen idee. “Bedoel je in de maatschappij in het algemeen? Dat weet ik niet, want ik heb geen voeling met de maatschappij haha. Ik weet gewoon niet wat er leeft. Ik veronderstel dat er in België of in Vlaanderen zowel voor- als tegenstanders zijn…”

De politieke wereld

“Ik weet niet hoe dat in de tijd ooit gelukt is in Nederland om te doen wat jullie gedaan hebben, maar in Vlaanderen wordt er nogal… tsja… geruziet in de politiek, en wordt nogal nagetrapt en tijd gerekt, en er worden spelletjes gespeeld. Ik denk eerder dat de Belgische politieke wereld niet klaar is voor zoiets als legalisatie, eerder dan de Belgische bevolking.”

Kwestie van dosering

“Het zou dwaas zijn om te zeggen dat het geen effect heeft, maar het is totaal niet zo dat de muziek geschreven wordt onder invloed van dit of dat. Natuurlijk laat het wel wat sporen achter. Je bent ook niet de hele tijd aan het spelen hè, ik bedoel er zijn verschillende stadia in het creatieproces, en los daarvan heb je je dagelijkse dag. Het is een beetje een kwestie van dosering. Om zo samen te doen is het wel een keer gezellig, of als je aan het repeteren bent of als je samen op café zit. Het is goed voor de sfeer.”

Acrobatische dingen

Maar beter niet tijdens het muziek maken. “Niet dat ik dat nog nooit gedaan heb, maar als zanger is dat sowieso niet het beste idee, omdat ik nogal acrobatische dingen met mijn stem doe die van heel zacht gaan tot heel hard. Plus ook dat de muziek veel te energiek is om daar al te stoned op te zijn. Ik weet niet of je ooit een keer een live show van ons hebt gezien, dat is een energie die moeilijk gaat als je een joint aan het roken bent terwijl je op het podium staat”. Lacht: “Daarvoor zijn er net iets te weinig tegentellen in onze muziek – zoals in de reggae.”

Dubbel zoveel tijd

Het album RKTKN#3 is afgelopen zomer opgenomen, en daarbij zat de band voor het eerst twee weken in de studio. “De eerste en tweede plaat zijn opgenomen in zeven dagen, nu hebben we er dubbel zoveel tijd voor genomen. Dat is niet lang als je het vergelijkt met wat andere mensen doen, maar voor ons was het echt een hele tijd. Het resultaat is ook navenant, we hebben de arrangementen beter kunnen uitwerken, er mee kunnen experimenteren, en een beter overzicht kunnen krijgen op wat op de plaat is. Zo kregen de nummers vorm.”

Focus

Naast Raketkanon zijn de bandleden betrokken bij andere bands en projecten, maar de belangrijkste focus voor iedereen is toch echt Raketkanon. “Op Record Store Day breng ik een solo album uit onder mijn eigen naam. Dus daarmee ben ik nu ook aan het spelen.”

 

Wiet is goed voor de sfeer

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht