Cool Japan – Van Samoerai tot Kawaii Fashion

Cool Japan - Van Samoerai tot Kawaii Fashion
Bericht laatst bijgewerkt op

Cool Japan brengt de wereldwijde fascinatie voor Japan in beeld: van Hello Kitty tot samoerai en van de herkenbare Japanse horror tot kawaii (‘cute’) fashion uit de straten van Tokio. De tentoonstelling trok vorig jaar een recordaantal bezoekers in Museum Volkenkunde te Leiden, en is nu tot 1 september in vernieuwde vorm te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Toegevoegd zijn onder meer een installatie van de Japanse kunstenaar Sebastian Masuda. Het zuurstokroze ‘Colorful Rebellion – Seventh Nightmare’ was eerder te zien in Tokio, New York en Miami; maar voor het eerst in Nederland.

Cool Japan - Van Samoerai tot Kawaii Fashion
Colorful Rebellion – Seventh Nightmare, (foto: GION)
Cool Japan - Van Samoerai tot Kawaii Fashion
Kurebayashi (foto: Kjeld Duits)

Knuffelbeesten en nepbont

De Japanse Sebastian Masuda geniet als kunstenaar en kawaii-pionier internationale bekendheid. In Nederland kent men hem van het beroemde Kawaii Monster Café in Tokio of de performance ‘Escape from Anonymouse’ op de NDSM-werf. Met zijn reizen en activiteiten verbindt Masuda de wereldwijde kawaii-community. In 2017 werd hij gekozen als culturele afgezant van Japan. De installatie ‘Colorful Rebellion – Seventh Nightmare’ is een kleurrijke kamer met een leeg, wit bed. De wanden zijn bekleed met onconventionele materialen zoals plastic speelgoed, knuffelbeesten, linten en nepbont. Het kunstwerk is een verbeelding van Masuda’s complexe belevingswereld en tegelijkertijd een portret van de wijk Harajuku, de bakermat van kawaii. In deze wijk wordt schattigheid ingezet als middel tot empowerment en zelfexpressie: door onderdompeling in een wereld van kinderlijke fantasie hoeft men zich niet te conformeren aan de heersende norm.

Hedendaagse iconen

Het Tropenmuseum laat met historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Opvallend zijn de overeenkomsten tussen de oude meesters en moderne tekenaars. Zo ontdek je in Cool Japan dat eeuwenoude technieken en visuele trucs in historische prenten, houtsneden en schilderingen nog steeds worden toegepast door moderne mangaka (tekenaars) en animatoren. Een centrale blikvanger is het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki, waarin traditionele en hedendaagse elementen precies de kern van de tentoonstelling verbeelden.

Cool Japan - Van Samoerai tot Kawaii Fashion
Man met volledige tatoeage (foto: Kusabe Kinbei)
Cool Japan - Van Samoerai tot Kawaii Fashion
Uki Uki, Matsuura Hiroyuki

Manga’s en arcade games

Behalve veel te zien is er ook veel te doen. Bezoekers kunnen eindeloos gamen op Japanse arcade speelkasten of in gesprek met Pepper, de menselijke robot. Stripfanaten hebben de keuze uit duizenden manga’s om ter plekke te lezen. Verder zijn er rond het thema Cool Japan allerlei activiteiten en evenementen gepland, zoals workshops manga tekenen en nog veel meer. Cool Japan is een spectaculair vormgegeven tentoonstelling voor fans en nieuwkomers, voor jong en oud.

Tropenmuseum
Linnaeusstraat 2
1092 CK Amsterdam

www.tropenmuseum.nl

Door: redactie Highlife

Daisy

Daisy

Daisy is commercial advisor and a exhibitor during Cannabis events throughout Europe. She loves her dog as much as she loves to share her expertise about legalization and liberalization of the cannabis industry.
Heb je hulp nodig bij een drugsgerelateerd probleem? Neem zo snel mogelijk contact op met je lokale hulplijn. In geval van onmiddellijke levensbedreigende omstandigheden, bel nu 112!

Geef een reactie

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.