Amerikaanse wietgolf niet te stoppen

Amerikaanse wietgolf niet te stoppen - cannabis

Na de Mid Terms, de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten, blijkt opnieuw dat de wietgolf in de USA niet te stoppen is. Michigan werd de tiende staat waar cannabis volledig legaal werd. In de conservatieve staten Utah en Missouri koos een meerderheid voor de legalisering van medicinale cannabis. Dit is de zoveelste overwinning op rij voor cannabis.

Tweederde van alle Amerikanen hebben nu toegang tot medicinale cannabis. En vergis je niet, in de VS is dat heel andere koek dan in Nederland. In ons eigen land is alleen de door de overheid goedkeurde medicinale cannabis van Bedrocan toegestaan. Gelukkig heeft inmiddels de PGMCG ook recht op thuisteelt voor mediwietpatiënten bedongen, zoals onze trouwe lezers ongetwijfeld weten. In de VS is geen sprake van staatswiet en mogen patiënten fors meer cannabis in huis hebben of planten kweken. Dat verschilt van staat tot staat, maar de keuzemogelijkheid en vrijheid zijn veel groter dan hier.

Amerikaanse wietgolf niet te stoppen - cannabis
Een overzicht van de huidige situatie in de VS

Utah

Dat het conservatieve Utah voor medicinale cannabis zou stemmen was onverwacht. Utah kent een grote Mormoonse bevolking. Maar kort voor de verkiezingen liet de Mormoonse Kerk weten mediwiet te ondersteunen. Daarvoor moesten wel de scherpere kantjes van het voorstel tot legalisering worden afgehaald, niettemin was de meerderheid (53%) van de kiezers voor legale mediwiet. Een groot succes, want de lokale gouverneur, politie en andere invloedrijke groepen hadden opgeroepen tegen te stemmen.

Missouri

Missouri was een andere staat waar het tot voor kort onmogelijk werd gehouden dat medicinale cannabis legaal werd verklaard. Toch lukte het. Nu begint de lange weg naar de praktische uitvoering van dit resultaat. Omdat federale wetgeving het onmogelijk maakt om cannabis vanuit andere staten naar Missouri te transporteren, zal er eerst een eigen cannabisindustrie op poten moeten worden gezet. Voor de eerste mediwiet naar patiënten toe gaat kan dus nog wel even duren.

Amerikaanse wietgolf niet te stoppen - cannabis
MedMen Enterprises investeert vele miljoenen in overnames

Michigan

Dat de bevolking van Michigan recreatieve cannabis met een meerderheid steunde, is het meest belangrijke nieuws van de Mid Terms verkiezingen. Want Michigan is daarmee de eerste staat in de MidWest die blowen legaal maakt. Met een meerderheid van 56% kunnen liefhebbers van cannabis straks flink aan de slag. Want je mag 12 planten kweken en 2.5 ounce wiet bij je hebben, dat is ongeveer 70 gram. Thuis mag je zelfs tot 280 gram hebben! Het mooie van de overwinning in Michigan is dat omringende staten nu ook naar legalisering kijken. En dan kan het snel gaan! Indiana may be next.

2 x Sessions out!

Er werden nog meer fijne resultaten gehaald. Zo was het over en uit voor de Amerikaanse Minister van Justitie Jeff Sessions. President Trump had al aangekondigd om hem te ontslaan na de tussentijdse verkiezingen. Dat werd voorkomen omdat hij zelf ontslag nam. Sessions had het bij Trump verbruid omdat hij het onderzoek van speciale aanklager Mueller niet voldoende dwarsboomde. Voor de Amerikaanse cannabisbranche is het ontslag goed nieuws, want Jeff Sessions had een enorme hekel aan cannabis. Een befaamde uitspraak van Sessions was: “Good people don’t smoke marijuana.”

Amerikaanse wietgolf niet te stoppen - cannabis
Mediwiet van Curaleaf is inmiddels in meerdere staten verkrijgbaar

Afkeer van wiet

Een andere Sessions die zijn baan verloor was Pete Sessions. Het gaat hierbij om een Republikeinse politicus uit Dalles, Texas, die veel macht in de partij had. Hij was namelijk voorzitter van het House Rules Commitee. Hoewel ze geen familie van elkaar zijn, deelden ze hun afkeer van cannabis. Pete Sessions zorgde er eigenhandig voor dat veel pro-cannabis voorstellen in de dop werden gesmoord. Hij werd door insiders zelfs meer macht toebedeeld dan zijn naamgenoot Jeff Sessions. Hoe dan ook, hij verloor in zijn kiesdistrict van een Democratische kandidaat, en daarmee zijn twee van de luidste en meeste invloedrijke anti-wiet-politici in de VS van het toneel verdwenen.

Investeringen nemen toe

Zowel voor als na de verkiezingen was duidelijk dat de investeringen in de Amerikaanse cannabisindustrie gigantisch toenemen. MedMen Enterprises, een bedrijf dat in Californië en Nevada een aantal vestigingen heeft, investeerde de laatste maanden honderden miljoenen dollar om cannabiswinkels in andere staten over te nemen. Liberty Health Sciences en Curaleaf, bedrijven die actief zijn in de medicinale cannabisbranche, maakten ook een aantal overnames bekend. Vanuit investeerders is, niet verrassend, steeds meer interesse om in de bloeiende branche te investeren. Zij hopen op een wietrevolutie, vergelijkbaar met de technologierevolutie die 20 jaar geleden ontstond. Maar welke bedrijven zullen uitgroeien tot een Apple, Google of Amazon van de cannabisindustrie, is natuurlijk niet te voorspellen. Alhoewel MedMen zich nu al graag met Apple vergelijkt. Of ze daarin gelijk hebben? De tijd zal het leren.

Door: Rob Tuinstra

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht