Fors tekort aan wiet na legalisering in Canada

Green organic
Bericht laatst bijgewerkt op

Nadat cannabis in oktober legaal in Canada verkrijgbaar was, ontstond een run op winkels om legale wiet te kopen. Meteen na de eerste dag ontstonden al forse tekorten. Ook lukte het al snel niet meer om online cannabis te bestellen.

Een maand later na de invoering van legale cannabis op 17 oktober zijn er nog steeds grote tekorten. Dat komt door de overheid, aldus Allan Rewak van de Cannabis Council of Canada (CCC), een club van cannabis producenten. Rewak: “We hebben veel meer vergunningen nodig voor LP’s (Licensed Producers) en de totale capaciteit van kweekruimtes moet ook fors omhoog om aan de vraag te voldoen. De overheid, Health Canada, moet daar snel mee aan de slag.” Rewak, wiens CCC zo’n 85% van de legale Canadase kwekers vertegenwoordigt, voegt daaraan toe: “We’re talking to them every day.”

Fors tekort aan wiet na legalisering in Canada
The Green Organic Dutchmen is één van de nieuwe LP’s die in 2019 met hun (volledig organische) cannabis op de markt komt.

Wachtrij

De tekorten zijn overal voelbaar in het land. Sommige verkopers zagen zich zelfs gedwongen om hun winkels weer te sluiten. Alberta Gaming, Liquor and Cannabis (AGLC), de provinciale commissie die de legale cannabis in Alberta distribueert, meldde dat van de 90 variëteiten er 72 uitverkocht waren. Dat zijn natuurlijk dramatische cijfers. Kaleigh Miller, woordvoerster van de AGLC: “Er is een grote wachtrij van bedrijven die staan te popelen om te gaan kweken. Maar zij wachten allemaal op een federale vergunning.” Op dit moment zijn er 132 bedrijven met een vergunning om te kweken, waarvan 78 ook mogen verkopen.

Uitdaging

Andre Gagnon, de woordvoerder van Health Canada, het overheidsorgaan dat over legale cannabis gaat en vergunningen verstrekt, ontkent de grote problemen. Gagnon: “Er is voldoende aanbod en voorraad om aan de benodigde hoeveelheid aan legale cannabis te voldoen. Het is echter wel een uitdaging om die voorraden te verwerken en te verpakken en deze bij de distributeurs en de consument te krijgen.” Gagnon vertelt dat Health Canada er alles aan doet om van de invoering van legale cannabis een succes te maken: “In de laatste 16 maanden hebben we 89 bedrijven een vergunning om te kweken gegeven en is de hoeveelheid kweekruimte zes keer zo groot geworden.”

Extra personeel

Toch staat de CCC niet alleen in hun kritiek op het te traag opererende Health Canada. In de media verschenen berichten dat Health Canada van elke vier aangemelde kwekers er drie afkeurde. Dit omdat zij zich in het verleden met het kweken van toen nog illegale cannabis hadden beziggehouden. Je zou zeggen, dat is een voordeel want deze mensen hebben ervaring. Hoe dan ook, Healt Canada heeft inmiddels 300 extra werknemers ingehuurd om de aanvragen en de toekenning van vergunningen sneller te doen verlopen.

800.000 kilo legale cannabis

Allan Rewak is blij met het aantrekken van extra personeel bij Health Canada: “Zij doen hun best om het proces sneller te doen verlopen, dus dat is goed. En wij als producenten doen ons best om aan de vraag te voldoen. Ik verwacht dat het de komende tijd gaat normaliseren. Er komen snel miljoenen meters kweekruimte bij, en een groot aantal nieuwe LP’s staat te popelen om te beginnen.” Hij voegt daar aan toe dat het moeilijk was om in te schatten hoe groot de vraag zou zijn naar legale cannabis. Rewak: “Cannabis is 95 jaar illegaal geweest, we hadden geen betrouwbare cijfers hoe groot de vraag zou zijn.” Inmiddels wordt door sommigen geraamd dat er jaarlijks 800.000 kilo legale cannabis nodig is. Met recht praat je dan over een miljardenindustrie.

Door: Rob Tuinstra

Daisy

Daisy

Daisy is commercial advisor and a exhibitor during Cannabis events throughout Europe. She loves her dog as much as she loves to share her expertise about legalization and liberalization of the cannabis industry.
Heb je hulp nodig bij een drugsgerelateerd probleem? Neem zo snel mogelijk contact op met je lokale hulplijn. In geval van onmiddellijke levensbedreigende omstandigheden, bel nu 112!

Geef een reactie

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.