VOC Logboek – De wal keert het schip

VOC Logboek - De wal keert het schip

Als zeevarende natie kennen wij Nederlanders een grote hoeveelheid spreekwoorden en gezegden die met de scheepvaart te maken hebben. Eén daarvan lijkt bij uitstek van toepassing op de stand van zaken rond ons cannabisbeleid: de wal keert het schip.

Volgens het standaardwerk ‘Nederlandsche uitdrukkingen en gezegden’ (1914) betekent dit gezegde: “De omstandigheden verhinderen de uitvoering of de voortzetting eener handeling”. Die handeling is in dit geval het verboden houden van cannabis door onze regering, de omstandigheden zijn de spectaculaire ontwikkelingen buiten Nederland. De definitie die Vereniging De Binnenvaart geeft is nog toepasselijker: “Aan alles komt een eind, maar ook de omstandigheden maken er een eind aan.” Laten we in dit laatste VOC Logboek van 2018 de belangrijkste mijlpalen van het afgelopen jaar op een rijtje zetten:

1 januari

In Californië, de eerste staat die (in 1996) medicinale cannabis legaliseerde, wordt ook adult use legaal. Met 39 miljoen inwoners is Californië de staat met de meeste inwoners en de zevende economie van de wereld.

VOC Logboek - De wal keert het schip

19 april

LIDL start de verkoop van twee soorten cannabis in haar supermarkten in Zwitserland. Beide soorten worden legaal in Zwitserland geteeld, bevatten minder dan één procent THC (de hoogste grens in Europa) en relatief veel CBD, zeven tot zeventien procent.

27 april

Zimbabwe legaliseert als tweede Afrikaanse land medicinale cannabis. Lesotho had in 2017 de primeur.

30 juli

Het Constitutionele Hof van Georgië oordeelt dat “consumptie van cannabis een handeling is die wordt beschermd door het recht op persoonlijke vrijheid” die “alleen de gezondheid van de gebruiker kan schaden … en niet leidt tot gevaarlijke gevolgen voor het publiek”. Gebruik en bezit zijn per direct legaal, teelt en verkoop blijven (vooralsnog) verboden.

15 augustus

Drankgigant Constellation Brands, bekend van Corona bier, investeert 3,4 miljard euro in de Canadese cannabisproducent Canopy Growth. Hun belang groeit daarmee naar 38 procent.

18 september

Het Hooggerechtshof van Zuid Afrika legaliseert gebruik, bezit én thuisteelt van cannabis voor persoonlijke consumptie, op basis van de privacy bescherming in de grondwet.

17 oktober

Canada legaliseert als eerste G7 land cannabis. Ook Nederlandse media doen uitgebreid verslag, ook over de achterstand die Nederland in de afgelopen jaren heeft opgelopen.

VOC Logboek - De wal keert het schip

1 november

Medicinale cannabis wordt, met zeer veel beperkingen, legaal in het Verenigd Koninkrijk.

6 november

Bij de midterm elections legaliseert Michigan als tiende Amerikaanse staat recreatieve cannabis. Volwassenen mogen 2,5 ounce (zo’n 70 gram) bij zich hebben en tien ounce (zo’n 280 gram) thuis bewaren. Thuisteelt van maximaal twaalf planten per huishouden is legaal. Missouri en Utah legaliseren medicinale cannabis.

8 november

Canopy Growth maakt bekend dat ze de komende twee jaar ruim honderd miljoen euro gaat investeren in nieuwe productiefaciliteiten in Italië, Spanje of Griekenland.

De trend is duidelijk en zichtbaar op alle continenten: het cannabisverbod brokkelt in rap tempo af. Die trend gaat hoe dan ook Nederland bereiken, al duurt het hier door de wet van de remmende voorsprong veel langer dan nodig is. Steeds meer mensen begrijpen dat de wietexperimenten vooral een poging zijn om echte verandering uit te stellen en zowel D66 als de christelijke partijen aan boord te houden. “Als glijmiddel om D66 blij te maken met dit kabinet”, zoals Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) tweette.

Kritiek van alle kanten

De kritiek op de experimenten komt van alle kanten. Niet alleen de coffeeshops, ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten en veel burgemeesters en raadsleden voelen zich afgescheept. Het Nijmeegse raadslid Marieke Smit: “We wilden graag voorop lopen, maar als alleen Nijmegenaren in de coffeeshops mogen kopen, is het experiment gedoemd te mislukken.” De Eindhovense burgemeester John Jorritsma (VVD): “Er worden zoveel voorwaarden gesteld dat het geen zin meer heeft om te spreken van een experiment. Ik wil in vrijheid een experiment uitvoeren, niet in gebondenheid.” Zijn ambtsgenoot Ahmed Aboutaleb (PvdA): “Rotterdam heeft bijna veertig coffeeshops. Wat zijn de gevolgen als coffeeshops niet mee willen doen, moeten we ze dan sluiten?” Leeuwarden heeft zich al terug getrokken, na goed overleg tussen de burgemeester en de plaatselijke coffeeshops.

VOC Logboek - De wal keert het schip

Geneuzel in de marge

Vergeleken met de stappen die in Noord Amerika worden gezet is het geneuzel in de marge en vooral een achterhoedegevecht. Nederland moet de bakens verzetten, want de wind is gedraaid. Dit zogenaamd “groenste kabinet ooit” moet niet meer tegen de groene golf in roeien, maar afnokken met de Hollandse Hennepoorlog en koers zetten naar legalisering. Of plaatsmaken voor een nieuwe regering, die eindelijk schoon schip maakt en het tij niet langer laat verlopen. Het bestuur van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod wenst iedereen ontspannen feestdagen en een voortreffelijk nieuw jaar!

Agenda

Maandelijkse openbare VOC vergadering: zie www.voc-nederland.org/agenda

15 december

HomeGrown Cup, Eindhoven. Vierde editie.

23 januari 2019

Nieuwjaarsreceptie PCN (Platform Cannabisondernemingen Nederland), Tilburg.

8 februari 2019

Cannabis Europa conferentie, Maison de la Chimie, Parijs. Organisatie: Hanway Associates en Prohibtion Partners. Tickets van €280 tot €480.

Over het VOC
Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) is een onafhankelijke, niet-commerciële stichting, die sinds 2009 strijdt voor fatsoenlijk cannabisbeleid inclusief het recht op thuisteelt. Meer informatie: www.voc-nederland.org Twitter: @vocnederland

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht