We are Mary Jane: Women of Cannabis

We are Mary Jane: Women of Cannabis

Deze zomer presenteert het Hash Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam “We are Mary Jane: Women of Cannabis” – een tentoonstelling over de rol van vrouwen in de cannabiswereld. De tentoonstelling wordt op 7 juni 2018 geopend door Vera Bergkamp, tweede kamerlid voor D66 en de drijvende kracht achter de veelbesproken ‘Wietwet’. Het Museum vestigt met “We are Mary Jane” de aandacht op de nog vaak onopgemerkte vrouwelijke bijdrage aan de geschiedenis van ‘s werelds meest veelzijdige plant, van de prehistorie tot aan de dag van vandaag.

In de afgelopen jaren is de legale cannabisindustrie in Amerika uitgegroeid tot een miljardenindustrie. In 2021 gaan er naar verwachting tientallen miljarden in om. Volgens een onderzoek uit 2017 is het aantal vrouwen in managementposities in de opkomende legale cannabisindustrie significant hoger dan in alle andere bedrijfstakken. Met de verdere professionalisering van de branche zal dit percentage alleen maar toenemen. De vraag is daarom: zullen vrouwen de cannabisindustrie naar een nieuw tijdperk leiden?

We are Mary Jane: Women of Cannabis

Een nieuw imago voor wiet

De cannabisindustrie is van oudsher een mannenwereld, met producten die veelal zijn ontwikkeld en gemaakt met het oog op een mannelijke consument. Tegenwoordig zijn er vrouwen met verschillende achtergronden die de genderkloof dichten en daarbij de branche een nieuw gezicht geven. Cannabis biedt daartoe veel mogelijkheden: van recreatief tot medicinaal, van duurzaamheid tot menselijke gezondheid en welzijn, van legaal en financieel tot marketing.

”Ik wil dat iedere vrouw weet dat er in deze branche een plek voor haar is, en er geen beter moment zal komen om deze te vinden” – Jane West, oprichter van Women Grow in 2017.

We are Mary Jane: Women of Cannabis

Een eerbetoon aan vrouwelijke pioniers

De tentoonstelling besteedt aandacht aan de medische marihuanaproducten voor vrouwen van Whoopi and Maya, een bedrijf dat mede is opgericht door Whoopi Goldberg. Maar ook zijn er artistiek ontworpen pijpen van Stonedware en duurzame hennepkleding van het Nederlandse modelabel Studio Jux te zien. Vroeger werd een groot deel van de teelt en het verwerken van industriële hennep gedaan door vrouwen, zoals te zien is op een aquarel van de beroemde schilder Piet Mondriaan. De oude Chinezen vereerden een hennepgodin met de naam Ma Gu (hennepmaagd).

Meer recent richtte Mila Jansen in de jaren zestig een voorloper van de coffeeshops in Amsterdam op, terwijl Mary Rathbun, ook wel bekend als ‘Brownie Mary’, in Amerika pionierde met medicinale cannabis door HIV patiënten te helpen met haar ‘magische brownies’.

In samenwerking met fotografe Maria Cavali presenteert het Museum ‘1042 – We Are Mary Jane’: een serie portretten van vrouwelijke cannabis rokers als ode aan de diversiteit van de Amsterdamse cannabiscultuur.

“We are Mary Jane” belicht bijzondere vrouwen die de moderne cannabiswereld vormgaven, en laat zien hoe vrouwen tegenwoordig de branche naar ongekende hoogtes brengen.

We are Mary Jane: Women of Cannabis
8 juni tot 23 september 2018
Hash Marihuana & Hemp Museum, Oudezijds Achterburgwal 130

www.hashmuseum.com

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht