Beleggen in wiet: hoe high word je ervan?

Vergeet bitcoin, ethereum en litecoin. De nieuwste hype heeft niets met digitale munten te maken, maar wel met groene blaadjes. Want cannabis lijkt het nieuwe goud. Doorgewinterde beleggers zagen de beurskoers van cannabisproducenten de voorbije maanden al exponentieel stijgen. Maar valt er voor het grote publiek ook iets te oogsten?

De stijgende aandacht voor beursgenoteerde bedrijven uit de cannabissector komt er uiteraard niet zomaar. De voorbije jaren is het gebruik van cannabis voor medische doeleinden in steeds meer landen gelegaliseerd. Dat is ook zo in ons land, waar bepaalde patiënten onder zeer strikte voorwaarden cannabis kunnen gebruiken. Maar ook de grote afzetmarkten, onder meer 29 staten van de Verenigde Staten, hebben het licht op groen gezet voor medisch gebruik. Dat doet de vraag naar cannabis en cannabisproductie per definitie stijgen. In Canada zal tegen de zomer wellicht ook het recreatief gebruik van cannabis worden gelegaliseerd.

Dit doet sommigen dromen van het legaliseren op nog andere plekken in de wereld, wat de vraag naar cannabis verder zou doen exploderen. Die dromers verwijzen graag naar de opheffing van het alcoholverbod in de VS, vorige eeuw. Dat heeft niet alleen de vraag naar alcohol een boost gegeven maar ook de productie ervan.

Alle ogen op Canada

Iedereen kijkt nu naar Canada. Vanaf het moment van legalisering zal dit land mogen exporteren naar andere landen waar het gebruik eveneens legaal is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de VS, waar de productie van cannabis nog altijd bestraft wordt omdat het er op federaal niveau illegaal is. Om die reden zitten veel van de beursgenoteerde bedrijven en bedrijfjes die zich vandaag in de schijnwerpers plaatsen rond marihuana in Canada te wachten op de legalisering, en staan ze ook genoteerd op de Canadese beurs.

Daarnaast wordt er ook veel verwacht van de Canadese en Amerikaanse markt, waar de cannabissector voor medisch gebruik over twee jaar op een geschatte waarde van in totaal 20 miljard euro wordt verwacht.

Die verwachte groei heeft de aandacht voor cannabisaandelen de voorbije maanden alleen maar nóg groter gemaakt. Daarnaast is er ook de focus op de verwachte winstmarges van bedrijven die in de sector actief zijn. De boutade die daarbij vaak gebruik wordt, is dat de productiekosten

van één gram cannabis onder de 1 dollar liggen, terwijl de verkoopprijs makkelijk 8 dollar per gram bedraagt. Die twee verwachtingen hebben — samen met de zoektocht naar rendement — voor een ware cannabishype gezorgd. De voorbije maanden zijn de beurskoersen van die aandelen bijna geëxplodeerd.

Toch lijken de cannabisaandelen niet meteen een ‘goede huisvader’-aandeel. Dat heeft niets te maken met het ethische aspect van de zaak. Wel omdat die verwachtingen vandaag voor een groot deel nog steeds niet meer dan verwachtingen zijn, en dus per definitie ook risicovol. Veel van de beursgenoteerde cannabisbedrijven die vandaag furore maken, draaien trouwens nog geen cent winst.

En zoals wel vaker het geval is bij hypes: bedrijfjes groeien als paddenstoelen uit de grond, hopend om zo mee te surfen op de groei die beleggers verwachten. Maar het kan ook anders uitdraaien. Bijzonder voorzichtig zijn dus.

Wietaandelen

Zowat alle aandelen van cannabisproducenten zijn de voorbije maanden door het dak gegaan. Dat maakt dat die aandelen vandaag duur genoteerd staan, ook al kregen ze een tik nadat de beurzen deze week een adempauze namen. Welke namen komen vaak terug?

• Canopy Growth
Wellicht de bekendste naam en de op één na grootste producent van medische marihuana ter wereld. Staat genoteerd op de beurs van Toronto onder de veelzeggende ticker ‘WEED’. Het aandeel is nu vijf keer meer waard dan een jaar geleden. Alleen al de voorbije drie maanden is het in waarde verdubbeld.

• Aphria Inc.
Ook een Canadees bedrijf, en ook een van de weinigen dat een licentie heeft om cannabis voor medisch gebruik te verhandelen. Veruit het enige bedrijf in de sector dat op dit moment al winstgevend is. Het aandeel is de voorbije drie maanden met zomaar eventjes 150 procent in waarde gestegen.

• Arena Pharmaceuticals
Een Amerikaans bedrijf met hoofdzetel in San Diego en als biotechbedrijf actief in het ontwikkelen van onder meer medicijnen voor diabetes, maar ook actief in de productie van medische cannabis. Het bedrijf surfte mee op de hype rond cannabisaandelen, waardoor het aandeel de voorbije drie maanden met 30 procent is gestegen.

• Horizons Medical Marijuana Life Sciences
HMMJ is een wiet tracker, die de North American Medical Marijuana Index volgt. Via een tracker spreid je automatisch over verschillende bedrijven in de sector, waardoor de grote pieken maar ook de dalen wat worden afgevlakt, al is het risico uiteraard nooit helemaal weg.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht