Expo van PopArt collectie Lex Harding

Expo van PopArt collectie Lex Harding

In de maanden juli, augustus en september wordt de PopArt collectie van mediaondernemer Lex Harding in de Beurs van Berlage in Amsterdam geëxposeerd. Naast de omvangrijke collectie zeefdrukken van Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Keith Haring en anderen zijn vrijwel alle album-covers van Warhol te zien.

Expo van PopArt collectie Lex Harding

PopArt is een kunststroming die ontstond aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw. Lex Harding: “Ik was toen net 20 en heb de ontwikkeling van de PopArt bewust en van nabij meegemaakt. Neem die iconische banaan op de hoes van het eerste album van The Velvet Underground uit 1967. De plaat kent bijna niemand meer, maar de afbeelding van de banaan heeft na bijna 50 jaar nog niks aan kracht ingeboet.” Een deel van de expositie wordt ingericht zoals de beroemde ‘Factory’ in New York, het atelier van Andy Warhol. Daar kunnen bezoekers zien hoe een zeefdruk tot stand komt. Ook is een serie foto’s te zien die Warhols ‘hoffotograaf’ Nat Finkelstein in de jaren zestig maakte in de ‘Factory’.

PopArt en Amsterdam

Harding: “Ik heb bij het samenstellen van de expositie gezocht naar verbanden tussen PopArt en Nederland. Zo stuitte ik op de vorig jaar overleden Nederlandse galeriehouder George Mulder, een goede vriend van Warhol en uitgever van de serie ‘Reigning Queens’; vier verschillende afbeeldingen van vier in 1985 regerende vorstinnen, waarvan Koningin Beatrix voor ons natuurlijk de bekendste is. Uit de nalatenschap van George heb ik, behalve brieven van Andy en George, ook een aantal zeefdrukken gekocht met unieke kleuren, waardoor op de expositie in totaal maar liefst 22 Queens te zien zijn, waarvan 10 verschillende van Beatrix. Ik heb ook een boekje gevonden dat Warhol in 1985 naar Koningin Beatrix stuurde met de opdracht: ‘To your majesty Queen Beatrix, love, Andy Warhol, june 85 n.y.’” Als reden voor de expositie zegt Harding: “Thuis aan de muur kan er natuurlijk maar een beperkt aantal mensen van genieten. Kunst moet niet verstoffen achter gesloten deuren, maar moet gezien worden, liefst door zoveel mogelijk mensen.”

Expo van PopArt collectie Lex Harding

www.andywarhol.amsterdam

Door: redactie Highlife

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht