Een nieuwe generatie…

politiek

Weinig volk op de Cannabis Bevrijdingsdag zaterdag in Antwerpen. Daar zal allicht de War on Drugs van de Grote Leider iets mee te maken hebben, en de bewuste keuze van de organisator om van het evenement geen blow-in te maken. Maar dan nog blijft de vraag waarom zo weinig cannabisgebruikers zich geroepen voelen om op te komen voor hun rechten.
De dood van Joep Oomen wierp een trieste schaduw over de Bevrijdingsdag. De voorzitter van de Antwerpse social club Trekt Uw Plant, sinds enkele jaren de drijvende kracht achter dit evenement, was een echte veteraan in de strijd om legalisering in België en Nederland, met connecties in heel Europa. Niemand is onmisbaar, maar het plotse afscheid van Joep dwong zijn medewerkers om uit zijn schaduw te stappen, en het werk verder te zetten. Hun eerste opdracht: deze Bevrijdingsdag tot een goed einde brengen.

Mediwiet

En dat deden ze. Het was een plezier om te zien hoe liefdevol en gedreven Els, Manu, Stefan en hun team de manifestatie in goede banen leidden. Een opvallend jonge ploeg is het ook, en dat verheugt mij zo mogelijk nog meer. De cannabisbeweging wordt in België en Nederland al decennia lang geleid en geïnspireerd door de eerste generatie blowers, vijftigers en zestigers nu, mannen (al te weinig vrouwen) die hun jeugdidealen nooit verloochend hebben. Maar nu is er eindelijk een nieuwe generatie opgestaan, jonge mensen die hun nek durven uitsteken en met wetenschappelijke, historische en sociologische kennis van zaken de fakkel overnemen. Velen zijn actief in de wereld van de medische marihuana, zoals die ook in Amerika aan de grondslag lag van de grote legaliseringsgolf die daar nu aan de gang is. Het voorbije jaar is gebleken dat de Vlaamse media het gebruik van mediwiet gunstig gezind zijn, terwijl patiënten die zich outen voorlopig ook niet vervolgd lijken te worden. Als er in de nabije toekomst ergens een doorbraak komt in de maatschappelijke aanvaarding van wiet, zal het in de geneeskunde zijn.
Toespraken
Wat niet betekent dat de rechters en politici op dit moment al mee zijn. Recent werd Michel Degens nog in beroep veroordeeld, de voorzitter van de Hasseltse Mambo Social Club. Hij was een van de sprekers op de Bevrijdingsdag en de gerechtelijke nederlaag heeft duidelijk geen invloed gehad op zijn strijdbaarheid. Integendeel: meer dan ooit voelt Michel zich geroepen om op te komen voor de legalisering van cannabis en voor de rechten van zijn leden, brave burgers die toevallig een medicijn gebruiken dat door de overheid niet geduld wordt. Ook Doede de Jong was van de partij, bekend van de documentaire ‘Nederwiet: the movie’ (check YouTube!). Deze oude krijger moest onlangs net als Degens voor de rechter verschijnen, werd wel schuldig bevonden maar niet veroordeeld tot een straf. Het was een belangrijk signaal van de rechtbank aan de Nederlandse politiek, die de regulering van de wietteelt en – verkoop nu al jaren voor zich uit schuift en een uitzichtloze strijd voert tegen criminelen die de handel nu beheren.

Nultolerantie

Tussen de toespraken waren er optredens van de begenadigde comedian en activist Manu Moreau (zie Highlife 2/2016), de mij verder onbekende en vrij ingetogen Last of the Albinos, Quatsch (frisse, fruitige en funky rock en pop in het Nederlands), de energieke onaangekondigde Antwerpse hiphop crew Vakmansklap (met Mon & Droge Piet) en als hoofdact Heartwash (reggae), jammer genoeg nog maar voor een handvol toeschouwers. Ik schat dat er in de loop van de dag in totaal een 200-tal mensen zijn langs gekomen, wat natuurlijk veel te weinig is. Een twintigtal agenten, van wie zowat de helft in burger, keek er op toe dat de nultolerantie van de Antwerpse Grote Leider gehandhaafd bleef. Op zijn bevel bereiden enkele parlementsleden van de NV.A op dit moment overigens een plan voor om de oorlog tegen drugs uit te breiden van Antwerpen over heel het land. ‘Alle illegale drugs zijn per definitie slecht’ is het motto. Dat is geen cynisme, dat is gewoon pertinente domheid.

Prioriteiten

Gelukkig kent de grootste partij van het land haar prioriteiten. Terwijl er nog amper genoeg soldaten te vinden zijn om alle politie- en cipierstaken uit te voeren, terwijl Europa getroffen wordt door aanslagen en de komst van miljoenen vluchtelingen in goede banen moet leiden, laat de Grote Leider onschuldige blowers opjagen. Hulde dus aan de mensen die in dat hysterische klimaat toch nog hun stem laten horen, organisatoren en bezoekers van deze Cannabis Bevrijdingsdag. Later zal blijken dat jullie aan de goede kant van de geschiedenis staan.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht