Nieuwe smartshop House of Smart

Winkel vol gedachtekronkels
Nieuwe smartshop House of Smart oogst veel bewondering bij designkennersTekst: Redactie Highlife / Foto’s: Arjen Schmitz
Het centrum van Eindhoven heeft er met House of Smart een spraakmakend winkelinterieur bij. Het ontwerp is van Maurice Mentjens, die eerder drie bijzondere interieurs van verschillende Sirius smartshop op zijn naam schreef.
“Een smartshop is een winkel als alle andere binnen het segment van de genotmiddelen”, vinden ze bij House of Smart. “Geen geheimzinnigheid dus, maar juist openheid.” In het architectonisch ontwerp is dat vertaald in grote etalageruiten die de voorbijganger een royale blik gunnen op de ‘gedachtekronkels’ van House of Smart. Het gehele interieur, inclusief plafond, is afgetimmerd in een wirwar aan houten structuren. Tezamen met het sobere palet aan grijsnuances ontstaat het beeld van hersenschors, de cortex cerebri, waar alle informatie wordt verwerkt.

Labyrint of doolhof

Als altijd zocht ontwerper Maurice Mentjens zijn inspiratie in de locale context, de ‘genius loci’. In dit geval het dna van de stad Eindhoven als het  technologisch centrum van Nederland. Mentjens: “In 2011 werd de regio Eindhoven door het Intelligent Community Forum (ICF) uitgeroepen tot ‘the world’s smartest region’. Mede te danken aan initiatieven zoals ‘Brainport Regio Eindhoven’. Het leek me daarom interessant om juist hier het brein, met al z’n vertakte zenuwstelsels, op een abstracte manier te verbeelden. Als een labyrint, of een doolhof. Maar je kunt de vertakkingen ook interpreteren als de bedrading van complexe printplaten of computerchips, symbool van rationeel denken en artificiële intelligentie.”

Sjamanen

De ontwerpen van Mentjens kenmerken zich door gelaagdheden. Achter de eerste, oppervlakkige indruk doemen spirituele associaties op die een dieper inzicht geven in het ontwerpconcept. In dit geval de contradictio tussen het rationele denken en de psychedelische ervaringen van geestverruimende  middelen. Mentjens: “Mensen die ervoor openstaan, ervaren dat er meer is tussen hemel en aarde dan de geconditioneerde denkbeelden van onze cultuur. Het domein van de creativiteit is juist chaotisch en verloopt niet via lineaire denkpatronen. Een open geest is van essentieel belang voor echte vernieuwing.”

Dutch Design Week

Het interieur van House of Smart is enthousiast ontvangen in de internationale designwereld. Tijdens de Dutch Design Week werd de locatie gebruikt als expositieruimte voor de Mushroom expositie van Arnout Visser. Visser noemt zichzelf ‘vormvinder’ met een liefde voor glas.
www.mauricementjens.com
www.houseofsmart.nl

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht