Kort nieuws

Kort nieuws COVER

Ophef rond cannabis in pensioenfonds huisartsen

Eind februari schreef de Volkskrant over ophef die was ontstaan omdat de Stichting Pensioenfonds Huisartsen (SPH) in alcohol, fastfood, cannabis en wapens belegde. In het pensioenfonds van de 20.000 huisartsen zit 12 miljard euro, een aardig kapitaal om te beleggen.

Om een goed rendement te halen investeert het fonds in bierbrouwers als Heineken, Carlsberg en Molson Coors, fastfoodketens als Burger King en Domino’s Pizza en bedrijven die wapens fabriceren zoals General Electric en Leonardo. En dus ook in cannabis, want de SPH heeft het Canadese wietbedrijf Aphria in haar portefeuille. Critici menen dat een pensioenfonds van huisartsen niet dit soort beleggingen zou moeten doen. Een woordvoerder van de SPH liet aan de Volkskrant weten: “We zijn ons er terdege van bewust dat er zich nog onwenselijke beleggingen in onze portefeuille kunnen bevinden, zoals de genoemde wapenbedrijven.” Verdere ontwikkeling van het beleid hierover heeft zeer hoge prioriteit, aldus de SPH.

Mensen beter maken

Dat er vraagtekens kunnen worden gezet bij investeringen in wapenfabrikanten lijkt logisch. Alcohol en fastfood zijn niet meteen producten die een huisarts je meegeeft, maar ‘met mate’ kun je natuurlijk best eens genieten van een hamburger of een glas bier. De ophef over cannabis begrijpen we niet. Jaarlijks sterven bijna 2000 mensen in Nederland aan alcohol-gerelateerde ziekten. Van cannabis ga je niet dood. Sterker nog, cannabis ontspant en heeft een helende werking. Aphria, de Canadese wietproducent die in het artikel genoemd wordt, levert medicinale cannabis aan duizenden patiënten in verschillende landen. Het bedrijf doet daarmee precies hetzelfde wat huisartsen doen: mensen met gezondheidsklachten beter maken. Kortom, het is ophef om niets.

aphira-2
aphira-1
Medicinale cannabis van Aphria.
florida-2
florida-1
Spencer Roach gelooft in Reefer Madness.

Voeg je koptekst hier toe

In verschillende Amerikaanse staten proberen Republikeinen zand in de legaliseringsmotor te gooien door te goochelen met THC-percentages. De tegenstanders van legale cannabis hebben de slag verloren, maar geven niet op en gaan nu over op andere tactieken. Een eis tot een maximaal THC-percentage is daar een van.

Het is een tactiek die hier ook veelvuldig gebruikt wordt door politieke partijen die het liefst cannabis willen verbieden. Alle coffeeshops sluiten lukt ze niet, want daar is geen meerderheid voor. Dus proberen ze hetzelfde doel op meer slinkse wijze te bereiken. Laten we dan alle coffeeshops die dichtbij scholen zijn maar sluiten. Of laten we maar coffeeshops sluiten omdat er teveel in een bepaalde wijk zijn. Er is altijd wel iets te verzinnen.

Reefer Madness

Zo denken Amerikaanse wiethaters er ook over. Neem bijvoorbeeld de Republikein Spencer Roach in de staat Florida. Wat, zul je zeggen, heet de beste man Roach? Amerikaans slang voor een joint? Ja, inderdaad. What’s in a name. Hoe dan ook, deze Roach is van het Reefer Madness kamp. Roach: “We weten dat veel medici en patiënten misbruik maken van ons medicinale cannabis programma. Het gaat hen om twee dingen: rijk worden en high worden. Dat moet stoppen.” Hij wil dat voortaan alle mediwiet met een maximum van 10% THC wordt begrensd. Dat hij daarmee 50.000 patiënten in zijn thuisstaat Florida in de kou zet maakt hem niet uit. De Democraten zien niets in zijn voorstel. Afgevaardigde Carlos Guillermo Smith: “We hebben geen nieuwe Reefer Madness nodig.” Het voorstel van Roach heeft nog een lange weg te gaan voor het uiteindelijk in stemming wordt gebracht, maar het zal spannend worden, gezien de nipte Republikeinse meerderheid in Florida. Soortgelijke pogingen in andere staten zijn vooralsnog niet succesvol gebleken.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht