Zach Johnsen

Zach Johnsen

Schilderachtige natuur en vreemde wezens

De Amerikaanse tekenaar en grafisch ontwerper Zach Johnsen heeft uiteenlopende opdrachten, van bieretiketten tot muurschilderingen. In zijn vrije werk maakt hij tekeningen en 3D-vormen over dieren, planten en mysterieuze wezens.     

Je tekent mooie natuurbeelden.
Krijg je inspiratie van je omgeving?

Zeker. Ik woon in een dorpje in het noorden van New Hampshire, vlakbij de Canadese grens. Hier ben ik opgegroeid. Ik heb tien jaar aan de westcoast in Portland gewoond, maar ben weer terug in mijn geboortestreek. Er zijn hier veel dichte bossen met beken, maar ook wijde landschappen. Er leven allerlei soorten dieren, zoals beren, herten, elanden, stinkdieren.

Je serie Ecosystems lijkt op natuurplaatjes uit een jongensboek.

Ik wilde gestileerde natuurbeelden maken. Ik begon met een beeld van een woestijn, ergens in New Mexico of Arizona. Ik ben daar eens geweest en zou er wel willen wonen. Het is daar zo mooi. Het licht is er wild en gek: het verandert gedurende de dag van kleur. Die tekening lukte goed, dus ben ik er meer gaan doen. Van bossen, jungle en de natuur onder water.   

Ze zitten vaak vol details.

Ze zijn flink dichtgetekend, ja. Ik hou daarvan. Zo kan de kijker er telkens iets nieuws in ontdekken. Mijn tekeningen zijn vaak een mix van kleine elementen, die samen een groter verhaal vertellen.

Zach Johnsen

Met welke materialen werk je?

Ik maak eerst een schets met potlood en teken er dan overheen met fineliners. Verder gebruik ik acryl- en waterverf. De lijntekening scan ik in de computer en ga hem dan inkleuren.

Tekende je als kind al veel?

Ja. Ik heb twee broers. We zaten vaak urenlang samen te tekenen. We keken veel naar comics en superhelden. Ik heb in de familie iemand gehad die bij Marvel in New York werkte. Hij stuurde ons gratis comics toe. Toen ik twaalf was, kregen we een rondleiding door de Marvel-kantoren. Ik kon er de tekenaars aan het werk zien.  Ook speelde ik als kind veel Nintendo. Als ik karakters tekende, zette ik er de vaardigheden bij, net zoals bij videogames.

Hoe heb je er je beroep van gemaakt?

Ik heb in Boston een kunstopleiding gevolgd. Daarna kon ik werken bij een T-shirtbedrijf. Ik werd er art director en bedacht mijn eigen designs. Ik woonde in New York en onze T-shirts kwamen er in kledingwinkels annex galeries te liggen. Daarna begon het goed te lopen. We stonden twee keer per jaar op kledingbeurzen in Las Vegas, waar kopers uit de hele wereld kwamen. Ik deed solo-exposities met mijn eigen werk en kreeg zo opdrachten.

Zach Johnsen

Je doet veel soorten werk: bieretiketten, tijdschriftcovers, albumhoezen, posters. Krijg je opdrachten die bij je stijl passen?

Ja, meestal word ik door mensen gevraagd om het werk dat ik al doe en dat ze gezien hebben. Als ik een tijdje weinig opdrachten heb, teken ik mijn eigen dingen.

Soms zoek je de gekte op, met vreemde, spirituele wezens en mensachtige monsters. Een van je creaties is Insect Keeper.

Ik wilde een soort sjamaanfiguur maken. Hij is bevolkt met allerlei insecten en is de bewaker ervan. Ik weet dat sommige mensen insecten maar griezelig vinden, maar ze zijn zo belangrijk voor planten, dieren en de hele natuur.

Zijn er bronnen, waar je inspiratie uit put?

Ik lees graag over antropologie. Verder hebben de boeken The Teachings of Don Juan van Carlos Castaneda en Zen And The Art Of Motorcycle Maintenance van Robert M. Pirsig me op ideeën gebracht. Ze gaan over andere krachten en wezens om ons heen, die wij niet zien.

Zach Johnsen

Wat heb je recent aan eigen werk gedaan?

Het afgelopen jaar heb ik nieuwe cutouts gemaakt: vormen die ik uit hout zaag met een decoupeermachine. Ik heb ze nu gemaakt van hagedissen, kikkers en paddenstoelen. Doordat ik lagen op elkaar leg, worden ze 3D. Ik wil meer in die richting gaan doen. Een van mijn werken met cutouts is Primordial Stew. Dat gaat over het idee van een oersoep, waaruit al het leven op aarde is ontstaan. Ik heb dieren, bloemen en natuur afgebeeld, maar ook mythes en geesten die door de mens zijn bedacht.

Paddenstoelen duiken vaker op in je werk. 

Ik teel ze zelf en eet van wilde paddenstoelen.

Om te eten of om high van te worden?

Allebei, haha. Nou, meer om te eten. Het is leuk om ze zelf te telen en ze in het bos te zoeken om er ’s avonds mee te koken. Ik vind ze bovendien interessant, ze zien er weird uit.

Zach Johnsen

Je hebt ook muurschilderingen gemaakt?

Ja, dat doe ik nu enkele keren per jaar. Het is altijd leuk om uit mijn studio te gaan en andere mensen te leren kennen. Soms vragen mensen me om bij hen thuis of op een kantoor een muur te schilderen.

Welke materialen gebruik je voor muren?

Meestal kwasten en acryllatex. Soms spuitbussen.

Je atelier ziet er uit als een grafische werkplaats.  Maak je zelf drukwerk?

Toen ik in Oregon woonde, werkte ik in een zeefdrukshop, maar voor zeefdrukken heb ik hier geen set-up. Dat laat ik ergens doen. Ik heb wel een professionele computerprinter, waar ik reproducties mee kan maken. 

Je oudere werk ziet er wilder uit.

Ja, maar ik was ook gekker toen ik jonger was. Nu ben ik vader en rustiger geworden. Ik neem ook niet meer zo veel psychedelische drugs zoals ik vroeger deed. Dat ik heb gedaan. Maar ik wil weer gaan experimenteren. Ik denk dat het een mix zal blijven. Ik werk nu zeventien jaar als tekenaar en vind het leuk om een beetje van alles wat te doen. 

Zach Johnsen

Misschien is de ‘next big thing’ om een graphic novel te maken?

Ik heb erover nagedacht, maar het is veel werk en kost geld. Ik moet me dat kunnen veroorloven en er genoeg tijd voor hebben.

Het gaat niet goed met de natuur. Je deed vorig jaar mee aan een expo over bedreigde en uitgestorven dieren.   

Dat was in twee galeries in Portland. Ik maakte tekeningen van een eenhoorn en een thunderbird. Mijn dochter is, zoals veel meisjes, geobsedeerd door de eenhoorn. Ik heb uitgezocht wat de oorsprong van het dier is. Men heeft ontdekt dat hij echt heeft bestaan, maar eigenlijk een soort neushoorn was. De thunderbird leefde in Australië en was een voorloper van de struisvogel. Hij kon ook niet vliegen.

Je hebt net een bijzonder boek uitgebracht, waarin je een heleboel schetsen hebt verzameld.

Ik vond het leuk om mensen zo een kijkje te geven in mijn ideeën. Het boek is ook bedoeld als promotiemateriaal. Ik heb het kunnen financieren met Kickstarter.

www.zenvironments.com

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht