Is coffeeshopgeld zwart geld?

André Beckers
Het coffeeshopbeleid in Nederland laat zich “praktisch en juridisch” eigenlijk niet uitleggen. Dat zijn niet mijn woorden, maar die van Yves Bot, een vooraanstaand jurist die rechters van het Europese Hof van Justitie van de EU adviseerde. Niemand begrijpt dat vanuit een coffeeshop wel hasj en wiet (cannabis) mag worden verkocht, maar dat de inkoop daarvan niet wordt gedoogd. In deze column bespreek ik welke vreemde gevolgen dit incomplete beleid kan hebben.

 

De leveranciers die cannabis aan coffeeshops leveren kunnen geen facturen uitreiken. Als zij hun naam, adres en woonplaats (NAW) kenbaar zouden maken, dan roepen zij een stafprocedure over zich heen. Daar is niemand toe bereid. De belastingkamer van de Hoge Raad toont sinds jaar en dag begrip hiervoor. Het is de rijksoverheid die zelfs na tientallen jaren van gedogen geen compleet gedoogbeleid weet vast te stellen. Het gevolg daarvan is dat de Belastingdienst van een coffeeshopexploitant geen facturen en NAW gegevens van de leveranciers van cannabis mag verlangen. Uiteraard moet wel een gedegen en goed controleerbare administratie worden gevoerd. Als de coffeeshopexploitant de geldende gedoogcriteria naleeft, dienen zijn winsten uit de verkoop van cannabis volgens de strafkamer van de Hoge Raad als legale (witte) inkomsten te worden beschouwd.

Tekort aan cash geld

De Rabobank beweert sinds kort niet langer betrokken te willen zijn bij de illegale inkoop van cannabis door coffeeshops. Coffeeshopexploitanten die bankieren bij deze boerenbank mogen niet meer dan 8.000 euro per maand cash opnemen. Dat levert enorme problemen op. Als gevolg van de Covid-19 pandemie wordt er in coffeeshops steeds meer gepind. Er komt daardoor zo weinig cash geld in het laatje van de coffeeshop dat er cash geld moet worden opgehaald om de cannabis te kunnen inkopen. Gelet op de doorgaans stevige omzetten van coffeeshops is er veel meer dan 8.000 euro per maand nodig om inkopen te kunnen betalen. Uit angst betrokken te raken bij witwassen weigert de Rabobank haar medewerking. Is de angst van de Rabobank gegrond?

Is coffeeshopgeld zwart geld?

Legaal of illegaal?

Een cliënt van me werd onlangs betrapt met ruim 25.000 euro cash op zak. Toen de politie dit geldbedrag tijdens een controle ontdekte, verklaarde hij dat het geld afkomstig was uit zijn coffeeshop en bestemd was om inkopen cannabis van te doen. Omdat het inkopen van cannabis niet wordt gedoogd, had het geld hiermee volgens de letter van de wet een illegale bestemming. Een strafrechtelijke procedure volgde. Mijn cliënt werd verdacht van witwassen. Zijn administratie en belastingaangiften werden onderzocht. Vastgesteld werd dat het geld afkomstig was uit de exploitatie van een coffeeshop die de gedoogcriteria naleeft. Tijdens de strafzaak wees ik op de rechtspraak van de Hoge Raad. Geld dat is verdiend in een coffeeshop waar de gedoogcriteria worden nageleefd is legaal (wit) geld. Het in ons wetboek van strafrecht strafbaar gestelde witwassen heeft betrekking op de herkomst van geld. Als het geld afkomstig is uit een misdrijf is het illegaal (zwart) geld. De bestemming is hierbij niet relevant. Vrijspraak volgde. De Rabobank voert voor haar gewijzigd beleid geen solide argument aan. Wie fluit deze bank terug?

André Beckers

www.wolf.partners

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht