Flash news

Legale wiet leidt niet tot hoger gebruik

Tegenstanders van de legalisering van cannabis noemen als een van hun voornaamste redenen de angst dat legale wiet tot een verhoogd gebruik zou leiden. Verschillende onderzoeken hebben dat argument al vaker ontkracht, maar vooruit, we delen er weer eentje. Deze maal uit Canada, waar wiet sinds twee jaar legaal is. Michael Boudreau, hoogleraar criminologie aan de St. Thomas University, heeft dat uitgebreid onderzocht en komt tot de conclusie dat het gebruik van cannabis gelijk blijft. Ongeveer zes procent van de Canadezen geeft aan dat ze dagelijks cannabis consumeren, een aantal dat ongewijzigd is gebleven ten opzichte van vóór de legalisatie. Opvallend is dat het gebruik van cannabis in de leeftijdscategorie van 15 tot 17 jaar zelfs is gehalveerd, tot 10 procent ten opzichte van de 20 procent vóór legalisatie. Nu cannabis legaal is, blijkt het toch minder spannend voor deze tieners.

Canada
Oekraïne

Peiling in Oekraïne: 65% voor mediwiet

Uit een peiling die werd gehouden tijdens lokale verkiezingen in Oekraïne bleek  65 procent van de bevolking de toegang tot medicinale cannabis voor ernstig zieke patiënten te ondersteunen. De peiling kwam er op initiatief van de nieuwe president Volodymyr Zelensky en heeft helaas nog geen juridische of wettelijke gevolgen. Zelensky, een voormalige acteur die de Oekraïense president speelde in de televisieshow Servant of the People, is zelf voorstander van mediwiet. Desondanks stelde hij mogelijke wetgeving uit, omdat het land hogere prioriteiten zou hebben. Wellicht helpt de uitslag van deze poll om de zaken toch wat te bespoedigen. De president heeft nog meer plannen voor het land. Zo wil hij prostitutie legaliseren, evenals gokken.

Mediwiet in Australië: duur, maar groeiende markt

In 2016 werd het gebruik van medicinale cannabis in Australië toegestaan, maar de eerste jaren na deze legalisatie gebeurde er relatief weinig. Pas nu is er een substantiële groei te zien in het aantal patiënten dat mediwiet krijgt voorgeschreven. In september kregen 6000 Australiërs toegang tot de Special Access Scheme (SAS) categorie. Nog niet eerder kregen zoveel mensen een mediwietverklaring. Men verwacht dat tegen het einde van het jaar bijna 90.000 patiënten recht op medicinale cannabis hebben. Een groot probleem is wel dat de legale wiet prijzig is. Analisten menen dat dit komt omdat veel cannabis geïmporteerd moet worden en pleiten er voor om in eigen land meer mediwiet te gaan kweken, om zo de kosten te verminderen. Een van de patiënten maakte een foto van zijn mediwiet en meldde erg tevreden te zijn. Maar: ‘It is very expensive.” De prijzen kunnen variëren van 12 tot 40 euro per gram.

Australië

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht