Lockdown 2.0

Lockdown 2.0

Verwarring over blowen op straat

Door het aantal oplopende corona-besmettingen zag de overheid zich in oktober gedwongen om het land opnieuw in een lockdown te plaatsen. Horeca zoals kroegen en restaurants gingen weer op slot. Coffeeshops bleven alleen voor afhaal geopend. 

Het kabinet maakte verder in eerste instantie bekend dat er een verbod zou komen op het gebruik en bezit van alcohol en cannabis op straat in de avond en nacht. Het verbod op softdrugs op straat kwam op verzoek van de 25 veiligheidsregio’s. Die hadden daarover een dag eerder overeenstemming bereikt. De regering bleek het met hun eens. De maatregel werd na de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge naar buiten gebracht en stond ook op de website van de rijksoverheid. Maar toen ontstond er verwarring. Volgens juristen was het blowverbod in strijd met het gedoogbeleid. Dat kwam mede door opmerk-ingen van hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij meende dat het avond- en nachtverbod niet samengaat met de Opiumwet. Brouwer: “Het aanwezig hebben van softdrugs wordt al verboden in de Opiumwet, maar dat wordt niet gehandhaafd als het om een gebruikshoeveel-heid gaat.” De maatregel werd daarop ingetrokken.

Lockdown 2.0
Take away only…

Woede

Dat leidde weer tot woede en commotie in politiek Den Haag. De SGP kwam met een motie in de Tweede Kamer waarin werd geëist om blowers op straat harder aan te pakken. Zomaar blowen op straat tijdens corona, ben je gek! De motie kreeg een meerderheid en de regering kreeg de opdracht om het verbod opnieuw in te stellen. Uiteindelijk moest minister Grapperhaus er aan te pas komen om de Tweede Kamer gerust te stellen. Hij liet weten dat het gedoog-beleid alleen geldt voor de verkoop van wiet en hasj in coffeeshops. Het bezit van softdrugs is al verboden, en daarmee in de praktijk ook het gebruik ervan. Want om ’s avond op straat te kunnen blowen, moet je wel wiet op zak hebben, aldus Grapperhaus. En daar kan dus op worden gehandhaafd. Dat met deze interpretatie de term ‘lage opsporingsprioriteit’ geweld aan werd gedaan, vindt Grapperhaus geen probleem. Anderen wel. Hoogleraar Brouwer stelt dat de minister hiermee te ver gaat. Vera Bergkamp (D66) heeft inmiddels vragen gesteld. 

Take away

Gelukkig konden de coffeeshops in Nederland wel openblijven voor afhaal. Dat lesje is wel geleerd tijdens de eerste lockdown eerder dit jaar. Deze keer dus geen rijen blowers voor de shop die in alle haast nog wiet komen kopen. Coffeeshops haakten ook probleemloos in op de nieuwe regels: de bordjes ‘alleen afhaal’ en ‘maximaal 2 klanten in de shop’ lagen bij wijze van spreken nog naast de kassa. Hoelang deze lockdown zal duren is nog niet bekend. Ook niet of het de laatste zal zijn. Gelukkig lijkt het er wel op dat verschillende vaccins tegen Covid 19 goede resultaten behalen, maar het zal nog wel even duren voordat iedereen echt die prikken kan halen om resistent te kunnen zijn. Die anderhalve meter samenleving en alle andere ongemakken zijn we helaas nog niet kwijt. We vertrouwen erop dat 2021 in dat opzicht een beter jaar wordt dan 2020.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht