Gelijk hebben en gelijk krijgen

LOGBOEK VOC
Voor het VOC duurde de corona lockdown relatief kort: in juli hadden we alweer onze eerste vergadering in real life, in de tuin van onze vergadervoorzitter Doede de Jong in Friesland. Het VOC netwerk blijft groeien; hoogleraar psychologie Han van der Maas schreef een discussiestuk voor het VOC over de vraag waarom voorstanders van legalisering gelijk hebben, maar dat niet krijgen. 
En wat we daaraan kunnen doen.

Vanaf de oprichting heeft het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod een open en flexibele structuur. Iedereen is welkom op de maandelijkse vergadering, die we in verschillende steden organiseren. Het aantal deelnemers varieert, net als de deelnemers zelf. De vaste kern is er altijd: voorzitter Derrick Bergman, secretaris Mauro Picavet en vergadervoorzitter Doede de Jong, tevens mascotte en geweten van het VOC. Die harde kern wordt aangevuld door activisten, thuistelers, patiënten, bezorgde burgers, coffeeshopondernemers, CBD-ondernemers, studenten en af en toe een journalist.

Verstand van zaken

Het idee achter de openbare vergadering is vanaf de eerste bijeenkomst in 2009 hetzelfde: mensen met verstand van zaken uit alle geledingen van de cannabiswereld samen brengen om kennis te delen en waar mogelijk samen te werken. Die formule werkt nog steeds prima, ook omdat we de notulen verspreiden via de VOC mailinglist, zodat de belangrijkste informatie een veel ruimere kring betrokkenen bereikt. Via de mailinglist versturen we ook oproepen en kan iedereen reageren op actuele ontwikkelingen en plannen.

Prikkelend discussiestuk

Han van der Maas, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, mailde onlangs een prikkelend discussiestuk naar het VOC, onder de titel ‘Gelijk krijgen’. ‘Voorstanders van de legalisering van drugs hebben het grootste gelijk van de wereld maar krijgen dat niet’ schrijft hij. ‘De consensus onder experts over de mislukking van de War on Drugs overstijgt die van de consensus onder experts over de klimaatverandering. Vrijwel alle literatuur roept op tot legalisering of in ieder geval decriminalisering en regulering. Een belangrijke vraag is waarom al deze experts al zolang genegeerd worden.’ In zijn analyse betoogt Van der Maas dat voorstanders van legalisering het eens moeten worden over een helder alternatief: hóe willen we legaliseren? ‘Willen we decriminaliseren of echt legaliseren? Geven we de handel in drugs helemaal vrij of komt de handel in handen van de staat? Gaan we alle drugs legaliseren of alleen softdrugs? Kan Nederland dit alleen of wachten we op Europese consensus?’

Gelijk hebben en gelijk krijgen

Wie zijn de opponenten?

Van der Maas benadrukt het belang van kennis over onze tegenstanders: ‘Wie zijn nu precies de opponenten van de legalisering? Waarom zijn zij ongevoelig voor het causale verband tussen het verbod op drugs en de onbeheersbare georganiseerde misdaad? Waarom bijvoorbeeld zijn VVD’ers voor zelfbeschikking als het gaat om de zware en dodelijke drugs tabak en alcohol, maar schieten ze in de ‘law and order’ reflex als het gaat om softdrugs als cannabis en xtc? Waarom omarmt de ChristenUnie de War on Drugs, tegen alle wetenschappelijke evidentie in?’

Vijf typen tegenstanders

De hoogleraar stelt niet alleen vragen, hij geeft ook antwoorden en concrete adviezen. Hij onderscheidt vijf typen tegenstanders van legalisering. ‘Ik noem ze de law and order conservatief, de religieus, de zero-risk medicus, de bezorgde ouder en de drugsbaas zelf.’ Hij analyseert elk type en hun ‘argumenten’ en concludeert dat ‘goede informatie het enige antidotum’ (tegengif) is: ‘Uiteindelijk heeft criminaliteit ten gevolge van de War on Drugs veel meer negatieve gevolgen voor de gemiddelde Nederlander dan drugsgebruik en -handel zelf. Aan cannabis gaat niemand dood, wel aan vergismoorden. Nederland steekt tevergeefs meer dan de helft van haar politionele capaciteit in de bestrijding van drugsgerelateerde criminaliteit, die ze ook zou kunnen besteden aan geweld- en verkrachtingszaken, inbraak en oplichting, zaken waar de burger eigenlijk veel meer last van heeft.’

Alternatieve troonrede

De volledige versie van het discussiestuk staat op de VOC website: van harte aanbevolen (https://voc-nederland.org/blog/2020/08/21/discussie-stuk-han-van-der-maas-zo-krijgen-we-legalisering-hoger-op-de-politieke-agenda/). We nemen de adviezen mee in drie projecten waar we het komende half jaar aan werken. Ten eerste een alternatieve troonrede, uitgesproken door Doede de Jong. Als je dit leest en alles is gelukt, staat de video inmiddels online; alvast bedankt voor het kijken en delen.

Nationale Cannabis Debat

Het tweede project is Het Nationale Cannabis Debat, dat we drie à vier weken voor de Tweede Kamerverkiezingen willen organiseren in Nieuwspoort, Den Haag. Het derde project is een nieuwe publicatie, in de traditie van de bidbooks van het VOC, maar in een andere vorm. Deze publicatie zal verschijnen in de aanloop naar Het Nationale Cannabis Debat. De werkgroepen die deze projecten ontwikkelen en uitvoeren kunnen versterking gebruiken, net als de nieuwe werkgroep Cannabis en Verkeer. In toenemende mate krijgen we mails en telefoontjes van mensen die in grote problemen zijn geraakt na een positieve speekseltest. Zoals bekend is THC in speeksel en zeker in bloed veel langer te detecteren dan de tijd dat je onder invloed bent van cannabis.

Wil je een steentje bijdragen aan de campagnes, projecten en evenementen van het VOC? Mail ons dan of kom naar een VOC vergadering. Heb je geen tijd, maar wil je de strijd voor legalisering en bevrijding van cannabis wel steunen? Dan kun je Patreon worden van het VOC: zie het kader op deze pagina.

Gelijk hebben en gelijk krijgen
Doede de Jong
Steun de strijd voor legalisering: wordt Patreon!
Je kunt het VOC sinds kort op maandelijkse basis steunen via onze Patreon pagina, voor 5, 10 of 50 euro per maand (ex. btw). Je wordt dan een Zaadje, een Zaailing of een Moederplant. Wij geven je er verschillende goodies voor terug, afhankelijk van hoe lang en met welk bedrag je het VOC steunt. Zie: https://www.patreon.com/vocnederland

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht