Sheep Chen

Fabeltastisch!

De Chinese schilder en graffitikunstenaar Sheep Chen maakt fantastisch mooie schilderingen met een positieve vibe. Hij laat zich inspireren door volksverhalen, sprookjes en mythische symbolen.

Waarom gebruik je Sheep als kunstenaarsnaam?

Mijn echte naam is Chen Yang. Het Chinese woord ‘yang’  heeft vele betekenissen. Zo kan het ‘opkomende zon’  betekenen, maar bijvoorbeeld ook  ‘schaap’. Dat is een bijnaam die ik op de hogeschool kreeg en sindsdien aan me is blijven hangen.

In veel van je schilderingen zijn de zon en de maan te zien. Waarom?

De maan en de zon staan voor  ‘yin’ en ‘yang’. De balans tussen die twee is het belangrijkste thema in mijn werk en mijn belangrijkste levensfilosofie.

Je laat je inspireren door volksverhalen en sprookjes?

Ja, ik hou van fantasieverhalen.

Sheep Chen
Brisbane, Australië 2019

Je maakte vorig jaar twee enorme muurschilderingen, in Chengdu (China) en in Brisbane (Australië).

Ja, dat zijn mijn grootste muurschilderingen tot nu toe. In Chengdu beschilderde ik een muur van een gebouw waar ouderen wonen. Ik wilde iets met een warme uitstraling creëren. Het beeldt de liefde uit tussen moeder en dochter. Samen houden ze de zon vast. Het is een van de werken die ik heb gedaan voor Color, Way Of Love, een sociaal project van Nippon Paint.  In Brisbane was ik op uitnodiging van het Brisbane Street Art Festival. Ik werkte samen met de Australische schilder Matt Adnate. We schilderden ieder de helft van de muur van een internationale hogeschool. Het is een multiculturele boodschap. Hij schilderde een inheems Australisch meisje, dat wijst op de geschiedenis van het land. Ernaast schilderde ik een Aziatisch meisje, dat lacht en uitkijkt naar de toekomst.

Heb je als klein kind al veel getekend?

Ja, ik tekende en schilderde al toen ik vijf of zes jaar oud was.

En wanneer ben je met graffiti begonnen?

Ik ontdekte graffiti toen ik op de hogeschool zat. Ik begon met de spuitbus tags te spuiten op straat, te bomben. In mijn thuisstad Jiaxing werd ik actief in een graffiticrew. Toen ik op de universiteit zat, heb ik mijn eerste muurschilderingen gemaakt. Dat was in 2016. Na het behalen van mijn diploma ben ik naar Singapore getrokken, waar ik twee jaar heb gewoond. Daar ben ik lid geworden van het street art-collectief RSCLS (Rascals). Dat is een heel creatief graffititeam met leden uit verschillende Aziatische landen, van Singapore tot China.

Sheep Chen
Chengdu, China 2019

Je hebt je muurkunst in vier jaar tijd sterk ontwikkeld.

Ja, ik heb de laatste jaren veel kansen gekregen. Ik heb allerlei internationale kunstenaars ontmoet en ook van hen geleerd. Omdat ik al langer met spuitbussen werk, kende ik de technieken al goed.

Heb je een artistieke studie gedaan?

Ja, op de universiteit heb ik een studie visueel design gevolgd, dus illustraties, grafisch ontwerpen en dergelijke. Maar ik schilderde vooral graag op de muur. Ik hield van dat gevoel.

Voor de kunstenaarsactie op Earth Day 2020 maakte je een computeranimatie. Wil je meer tekenfilms gaan maken?

Misschien wel. Ik wil me als kunstenaar niet beperken tot bepaalde media. Wat ik maak, kan een schildering zijn, een sculptuur, video, game, van alles.

Sheep Chen
Miami, Santa Clara Elementary School 2018

Je verkoopt canvasschilderijen. Maak je ook illustraties voor magazines?

Nee, eigenlijk niet. Ik ben zelfstandig kunstenaar en schilder puur vanuit mezelf. Ik ben de meeste tijd aan het schilderen op canvas of op muren.

Je bent spiritueel ingesteld. Zo heb je meditatie gedaan in een tempel.

Ja, ik ben in de boeddhistische Nanchan-tempel geweest voor een meditatietraining. Dat betekende tien dagen lang geen mobiele telefoon, elkaar niet aanraken en niet praten. Opstaan om vier uur ’s morgens en dan tot ’s avonds mediteren.

Op je Instagram staan foto’s van je reizen naar Tibet. Een favoriete plek om heen te gaan?

Ik ben er nu twee keer geweest en wil er in augustus weer heen. Ik hou van de natuur en de mensen zijn er zeer spiritueel. Ze kijken verder dan de materiële wereld.

Sheep Chen
Jiuzhaigou, China 2019

Je hebt geschilderd op het internationale street art festival Pow! Wow! op Guam, een eiland in de Grote Oceaan.

Ja, daar heb ik een oude Chinese legende uitgebeeld. Dat verhaal gaat over de acht onsterfelijken die de zee overtrekken om de mensen te zegenen.

In 2018 werd je uitgenodigd in Miami waar je een sprookjesachtige muurschildering maakte op een lagere school.

Die schildering heet Starcatcher. Het is een beeld met een vrolijke boodschap. Toen ik een kind was, zeiden mijn ouders tegen me: je kunt de sterren aanraken. De ster is als een droom. Ik ben op mijn weg steeds meer in de richting van mijn droom gekomen. Ik hoopte van tekenen en schilderen mijn werk te kunnen maken, en dat is gelukt. Dus ik geloof wel in de kracht van een droom. Ik wilde de kinderen deze positieve energie geven.

In Hongkong maakte je een groot portret van een vrouw met een kandelaar.

Die muur heb ik geschilderd voor het street art-evenement HKWalls. Er zit een boodschap in van liefde voor de natuur. Als we een kaars aansteken, is dat op een verjaardag. En dat betekent: een nieuwe start. Je kunt op elk moment een nieuwe start maken, als je het echt wilt doen.   

Sheep Chen
Hong Kong 2018

Op een school in de provincie Sichuan schilderde je een meisje met een schaapje in haar armen.

Die maakte ook voor het project Color, Way of Love. Ik heb die geschilderd in een afgelegen bergdorpje in Jiuzhaigou, op een lagere school voor arme kinderen. Ik wilde de kinderen de kans geven om kunst aan te raken. Het is een Tibetaans meisje. In Tibet staat een schaap symbool voor geluk.

Zijn er terugkerende thema’s in je muurschilderingen?

Ik wil de mensen positieve energie geven en een boodschap brengen van vrede en verbondenheid met elkaar, de omgeving en de natuur. 

Wil je meer gaan schilderen in andere landen?

Jazeker, als ik er voor uitgenodigd wordt. Omdat alles nu stil ligt, werk ik de komende tijd aan canvasschilderingen en digitale tekeningen. 

https://www.instagram.com/sheep.chen

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht