Net een stapje te ver naar achteren

Net een stapje te ver naar achteren
De 31-jarige Olesya Suspitsyna klom over een hek bij de watervallen in het Turkse Düden om een mooie selfie te maken. Ze verloor haar evenwicht en viel te pletter. 
Selfies hebben inmiddels honderden slachtoffers geëist.

Volgens een studie uit 2017 hadden op dat moment wereldwijd 259 mensen hun spectaculaire selfie poging met de dood moeten bekopen. De onderzoekers uit New Delhi keken alleen naar de periode tussen oktober 2011 en november 2017. Het zou dus zomaar kunnen dat inmiddels al minimaal 500 mensen zijn gestorven, omdat hun onderzoek zich voor een groot deel op India richtte.

Mannen zijn vaker slachtoffer

Enkele cijfers: van de slachtoffers was 72% man en jonger dan 30 jaar. Hoewel vrouwen vaker selfies nemen dan mannen, zeggen de onderzoekers, zijn mannen doorgaans veel roekelozer. “Zij gaan vaker aan de rand van een klif staan voor de perfectie foto. Van de 259 selfiedoden uit het rapport is bijna de helft uit India afkomstig. Logisch, aldus het rapport, want ons land heeft een grote bevolking en veel inwoners zijn jonger dan 30 jaar. Na India vallen er ook veel slachtoffers in Rusland en de VS.

Selfie met vuurwapen

De meeste selfie slachtoffers verdrinken. Dat gebeurt wanneer zij uit boten vallen of tijdens ongelukken langs de kust bij stranden en kliffen. Net even dat ene stapje te ver naar achteren bij die fotogenieke kliffen voor een betere foto kan fataal zijn. Selfies in het verkeer, als je bijvoorbeeld met 100 km per uur op je motor langs een idyllische bergroute rijdt, eisen ook veel slachtoffers. In de VS vallen veel doden door selfies met, je raadt het al, vuurwapens. Hoge gebouwen, ravijnen en bergen eisen verder hun tol. Volgens het rapport vonden minimaal acht mensen de dood door een coole selfie met wilde dieren, zoals een leeuw of tijger.

Waarschuwing

Nadat het de Russische politie opviel dat er steeds meer mensen stierven door ongelukkige selfies, brachten zij een brochure uit die verspreid werd onder studenten: ‘Een coole selfie kan je je leven kosten, wees voorzichtig!’ Indische autoriteiten hebben op verschillende plekken waarschuwingsborden opgehangen waarin toeristen wordt gevraagd geen gevaarlijke selfies te nemen. Rangers in Yellowstone National Park geven ook waarschuwingen uit. Dit jaar vonden al twee dodelijke incidenten plaats. Het laatste slachtoffer werd gespietst door een bizon bij het nemen van een foto.

Net een stapje te ver naar achteren

Sociale media

Of al deze waarschuwingen helpen is maar de vraag. Door de toenemende populariteit van sociale media gaan veel mensen toch altijd weer even iets te ver in hun jacht naar likes op een spectaculaire foto. In juni nog viel een 21-jarige Britse toeriste van een klif in Australië bij het nemen van een selfie. Ze zal helaas niet het eerste en niet het laatste slachtoffer van deze zomer zijn.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht