Debunking de onzinnige term ‘prettoerisme’

Debunking de onzinnige term ‘prettoerisme’

Toeristen die coffeeshops bezoeken doen meer dan alleen blowen

De gemeente Amsterdam wil het aantal toeristen dat naar de hoofdstad komt fors verminderen. Daarover schrijven wij elders in dit blad. Femke  Halsema en een meerderheid in de gemeenteraad willen vooral ‘prettoeristen’ weren. Er volgen mogelijk maatregelen voor coffeeshops en de seksindustrie. Vijf redenen waarom dit een verkeerde aanpak is.

1 – Wat is er mis aan ‘prettoerisme’? Mensen gaan op vakantie om zich te vermaken. Ze willen pret hebben. Waarom zou dat niet mogen? Is dit een eerste stap naar een algeheel pretverbod?

2 – Prettoeristen brengen weinig geld in het laatje, ze blowen alleen maar, aldus voorstanders van het verbod. Dat is grote onzin. Vakantievierders uit het buitenland die we in een coffeeshop aantreffen, zitten daar natuurlijk niet 24/7. Zij slapen in hotels of hostels, eten in restaurants, bezoeken musea en varen in rondvaartboten over de grachten. Een bezoek aan een coffeeshop is een deel van hun ‘pret’ activiteiten in de hoofdstad. Kortom, ze komen voor meer dan blowen alleen naar Amsterdam.

3 – Als het ‘prettoerisme’ voor zoveel overlast zorgt, waarom vermindert de gemeente dan niet het aantal horecagelegenheden waar alcohol wordt geschonken? Waarom altijd die focus op coffeeshops? Zoals bekend zorgt alcohol voor veel meer problemen (geweld en agressie) dan cannabis. Desondanks worden kroegen ongemoeid gelaten en wordt zoals vaker alleen naar coffeeshops gekeken.

4 – Amsterdam wil een ‘tolerante’ stad zijn. Voor vluchtelingen en de LGBT gemeenschap. Waarom is er dan geen tolerantie voor bezoekers uit landen waar het gebruik van cannabis streng gestraft wordt. Denk aan mensen uit veel Aziatische landen of Oost-Europa. Hier maken zij kennis met de meest vredelievende plant die de mensheid kent. Waarom zouden wij hen deze kennismaking ontnemen?

5 – Wat zijn de gevolgen van de verdere betuttelende maatregelen tegen de cannabisbranche in de hoofdstad? De lokale VVD wil alvast een buitenlanderverbod invoeren. Coffeeshops moeten dan toeristen gaan weigeren. Wat gebeurt er dan? Dat is niet zo moeilijk te voorspellen. Torenhoge overlast waar honderden straatdealers de vele toeristen gaan lastigvallen met allerlei soorten drugs en nepdrugs. De sfeer op straat gaat verharden en geweld ligt op de loer.

Economische gevolgen

Eerlijk gezegd kunnen we nog veel meer redenen bedenken waarom een aanval op de resterende coffeeshops in Amsterdam een slecht idee is. Of waarom een aanval op het toerisme in deze corona-tijden misschien niet zo handig gepland is. Want zonder al die mogelijke maatregelen van de gemeente is het al een stuk rustiger in de hoofdstad. Deskundigen menen dat het nog jaren kan duren voor het toerisme op het pre-corona niveau terug komt. Als het daar ooit al terug komt. Niemand kan de toekomst voorspellen. Denk aan de vele tienduizenden extra werklozen die ons te wachten staan, want de toeristenbranche zorgt voor heel veel banen. Daarom, koester de toerist. We hebben ze hard nodig.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht