Amsterdams ‘prettoerisme’ onder vuur

Amsterdams ‘prettoerisme’ onder vuur

Lokale VVD wil invoering ingezetenencriterium

Met het overtoerisme als aanleiding ziet “het meest linkse bestuur van Amsterdam ooit” net als hun voorgangers weer een goede reden om de jacht op de coffeeshops te openen. Na eerdere saneringen onder het mom van het 1012-project zijn nu ‘prettoeristen’ de nieuwe Public Enemy nr. 1 in de hoofdstad. 

Van je ‘linkse vrienden’ moet je het in Amsterdam niet hebben. Eerder was het Lodewijk Asscher van de PvdA die zich een ware coffeeshopkiller toonde. De Wallen zouden onbeheersbaar zijn dus moest er flink worden gesnoeid in de seksindustrie en de coffeeshops in postcodegebied 1012. Het kostte de Amsterdamse belastingbetaler vele tientallen miljoenen, maar wethouder Asscher zette door en tientallen shops konden hun deuren sluiten. De ‘hoogwaardige cultuur’ die met vette subsidies hun binnentrede mocht maken is inmiddels weer verdwenen. Want er was geen belangstelling voor.

Andere koers

Met de aanstelling van Femke Halsema van GroenLinks hoopte de lokale coffeeshopbranche op betere tijden. Haar begin was veelbelovend. Waar Van der Laan bij zware incidenten bij coffeeshops, zoals nachtelijke beschietingen of een achtergelaten handgranaat, steevast over ging tot sluiting van de zaak, weigerde Halsema dat te doen. Deze chantagemiddelen verdwenen toen als sneeuw voor de zon. GroenLinks, die ‘toffe partij met een hart voor verstandig drugsgebruik’, zette een andere, meer hoopvolle koers in.

‘Prettoerisme’

Helaas zorgde een aantal onderzoeken over vermenging van boven- en onderwereld (waarover al eerder uitgebreid is geschreven in Highlife) en het overtoerisme voor nieuwe inzichten in de Stopera. In februari haalde Halsema de internationale media met haar aankondiging dat in haar strijd tegen overtoerisme ook het cannabisbeleid in de hoofdstad kon veranderen. In mei deed ze dat opnieuw in een brief aan de gemeenteraad. Halsema: “In de binnenstad zijn maar liefst 120 coffeeshops, waarvan een groot deel leeft van prettoerisme. Daar kijken we kritisch naar. Het betekent niet dat we zomaar coffeeshops dicht doen, maar we proberen wel in de vraag te sturen.”

VVD: ‘Loktoeristen en blowverboden’

De Amsterdamse VVD ruikt haar kans en pleit voor de invoering van… jawel, het ingezetenencriterium. Dan zouden buitenlandse toeristen, net als in bijvoorbeeld Maastricht, niet meer in coffeeshops mogen komen. In Het Parool schrijven Daan Wijnants (duoraadslid en Claire Martens (raadslid): ‘Om drugstoeristen te weren, willen we dat coffeeshops alleen toegankelijk worden voor Nederlanders. De VVD wil bestemmingsplannen wijzigen, zodat er geen nieuwe coffeeshops kunnen komen als coffeeshops hun deuren sluiten en vrijgekomen panden kunnen worden gebruikt als woningen.’ En: ‘Handhavers in burger met bodycam en loktoeristen moeten lik-op-stuk geven en eindelijk blowverboden handhaven. Geen Wallen en wiet, maar prachtige musea, verscheidenheid aan wijken en goede restaurants.’

Wietprullaria

Van een andere orde was een voorstel van D66 en CDA waarmee de gemeenteraad instemde. Er zou een einde moeten komen aan de verkoop van wietprullaria in souvenirwinkels. Overal in de stad worden henneplolly’s, T-shirts, aanstekers, pijpjes en nog veel meer met wietlogo’s verkocht. Terwijl coffeeshops flinke boetes of erger riskeren als ze ook maar ergens een wietblaadje laten zien. In de loop van dit jaar zal duidelijk worden welke kant het op gaat in het lokale coffeeshopbeleid. En of de huidige corona-crisis, die grote economische gevolgen voor de hoofdstad heeft, daarop ook gevolgen heeft.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht