Fantastisch én hoopvol boek over hennep

Fantastisch én hoopvol boek over hennep

American Hemp Farmer: Adventures and Misadventures in the Cannabis Trade

“We kunnen de klimaatverandering met hennep te lijf gaan”

Met zijn nieuwe boek American Hemp Farmer: Adventures and Misadventures in the Cannabis Trade, bewijst Doug Fine dat hij tot de belangrijkste auteurs over cannabis van onze tijd behoort. Aan de hand van zijn eigen ervaring als hennepboer schetst hij met veel humor en feitenkennis een inspirerend toekomstbeeld, waarin hennep een hoofdrol speelt.

American Hemp Farmer is Doug Fine’s vierde boek over de cannabisplant, na Too High To Fail: Cannabis and the New Green Economic Revolution (2012), Hemp Bound: Dispatches from the front lines of the next agricultural revolution (2014) en First Legal Harvest: Hemp Returns to Humanity (2015). Toen de stichting VOC in 2013 samen met de Belgische Mambo Cannabis Social Club een Europese Too High To Fail Tour organiseerde, leerde ik de sympathieke auteur goed kennen.

Hotelkamer

We deelden een hotelkamer in Praag, waar Doug op Cannafest sprak en hij logeerde bij mij thuis rond zijn optredens in Nederland, in het Cannabis College in Amsterdam en bij een Meet & Greet van coffeeshopbond PCN in Utrecht en in Groningen. En met Michel Degens van Mambo bezochten we Hempflax in Oude Pekela en Bedrocan in Veendam. Doug bezit niet alleen de gave van het geschreven, maar ook die van het gesproken woord: met zijn enthousiasme, kennis en flux de bouche krijgt hij zelfs de grootste scepticus mee.

Masterclass

Dat bleek ook toen hij in 2018 eindelijk op het podium van Cannabis Bevrijdingsdag stond als keynote speaker en in de Cannabis University, waar hij een geweldige masterclass gaf. De boodschap die hij toen bracht staat ook centraal in zijn nieuwe boek. “Klimaatverandering is geen grap”, zei hij in het Flevopark. “Dus nu we de cannabis- en hennepindustrie lanceren, moeten we bij elke stap regeneratieve waarden inbouwen. Er is geen tijd om te zeggen: oh, later gaan we misschien op een meer regeneratieve manier kweken, met minder pesticiden. Er is geen tijd om te zeggen: de volgende keer zullen we ons product niet verpakken in petrochemisch plastic. We moeten de industrie lanceren met deze waarden als een grondwet. Het heet regeneratieve cannabis en it’s the only way to go.”’

Fantastisch én hoopvol boek over hennep

Regeneratieve landbouw

De term regeneratieve landbouw is in de jaren tachtig van de vorige eeuw bedacht door Bob Rodale, een Amerikaanse pionier op het gebied van biologische en duurzame landbouw. Het herstellen van de toplaag van de aarde is een centraal principe, maar de term wordt inmiddels veel breder gebruikt. Als Doug bij lezingen naar de term wordt gevraagd, dan luidt zijn antwoord: “Als wat je doet in je dagelijkse bedrijfsproces goed is voor de komende generaties van de mensheid, dan is het regeneratief.”

Traumatisch voorval

American Hemp Farmer begint met een traumatisch voorval op de ‘Funky Butte Ranch’, de afgelegen boerderij in het zuiden van New Mexico waar Doug al jaren met zijn vrouw en hun twee zoons woont. Het gezin probeert zoveel mogelijk C02-neutraal, zelfvoorzienend en zonder plastic te leven. De geiten die voor hun zuivel zorgen, zijn onderdeel van het gezin. In juni 2013, toen enorme bosbranden de regio teisterden, moordde een zwarte beer, op de vlucht voor de vlammen, bijna al die geiten voor hun ogen uit.

‘Klimaatverandering Pearl Harbor’

Doug noemt de berenaanval hun ‘klimaatverandering Pearl Harbor’. Doug Fine: “Dit is de belangrijkste reden waarom ik een overwerkte werknemer van de hennepplant ben: de mensen om wie ik het meeste geef, zijn één bosbrand verwijderd van toetreding tot de twintig miljoen klimaatvluchtelingen van deze wereld.” Het goede nieuws is dat we de klimaatverandering met hennep te lijf kunnen gaan. Hennep groeit razendsnel, neemt grote hoeveelheden C02 op, verbetert de grond en kan zelfs vervuilde grond schoon maken. De vezels, zaden en bloemen kunnen verwerkt worden in een onvoorstelbaar aantal producten, van isolatiemateriaal en hennepbeton tot CBD-olie en duurzame super-batterijen.

Hennepboer

Na de verwoestende branden en de berenaanval op de Funky Butte Ranch besloot Doug de daad bij het woord te voegen en zelf hennepboer te worden. De praktische ervaring die hij zo op deed is een van de troeven van American Hemp Farmer. Doug weet echt hoe het zit, want veel fouten die een beginnende hennepboer en ondernemer kan maken heeft hij zelf gemaakt. Zijn ervaring omvat niet alleen zijn eigen hennep bij de Funky Butte Ranch, maar ook hennepprojecten in andere staten. 

Verschillen in teelt

Naast een rijkdom aan praktische informatie en tips, bevat het boek ook prachtige verhalen uit het veld en terloopse portretten van hennep pioniers en kwekers. Zoals Sander Sandee, die wordt opgevoerd om het verschil uit te leggen tussen steriele teelt met minimale microben, de haarnet-methode, en biologische, regeneratieve teelt, waarbij microben en schimmels juist worden benut. De eerste variant is de methode van grote bedrijven in de farmaceutische en de voedingsindustrie, de tweede die van kleine craft producenten.

De vriendelijke schimmel

Een fragment uit het hoofdstuk ‘De vriendelijke schimmel’: ‘Als ik naar de haarnet kant van de discussie ga, met name in relatie tot cannabis, grijp ik terug naar een gesprek dat ik in 2018 had met een zeer slimme Nederlandse collega van mij, Sander Sandee. Nadat hij zijn reputatie als topkweker in Nederland had gevestigd, ontwikkelde hij een protocol voor indoor voedselteelt als onderdeel van zijn afstudeerwerk. We spraken backstage op het tiende jaarlijkse Cannabis Bevrijdingsdag festival in Amsterdam, waar ik spreker was en hij vrijwilliger. Hij vertrok de volgende dag uit zijn geboorteland om voor een indoor cannabisteeltbedrijf in Colorado te gaan werken. Tijdens een deel van onze vrij intense discussie die dag sleepten we met potten met zijn prachtige (en, vermeldenswaardig denk ik: buiten gekweekte) cannabisplanten. Ze dienden als decor voor de VIP-ruimte van het evenement. En ze hadden dringend adoptie nodig, gelet op Sanders aanstaande emigratie. Hij had de planten per boot gebracht, over de Amsterdamse grachten. Ze hebben allemaal een nieuw thuis gevonden.’

Haarnet-methode

De haarnet-methode is niet slecht, benadrukt Doug. Maar het moet niet de énige methode zijn. Daarom is regulering zo belangrijk. Het gaat er niet alleen om dat hennep en cannabis legaal moeten zijn, maar dat de regels, voorwaarden en voorschriften een eerlijk speelveld moeten garanderen, waar ook kleine craft producenten en bedrijfjes een kans hebben om succesvol te boeren en te ondernemen. Dat geldt voor hennep in de VS, maar evenzeer voor de wietproef en verdere regulering van cannabis in ons land.

Regelgeving rond genetica

Door zijn eigen avonturen in de hennepindustrie weet Doug precies waar het nu aan schort wat de regulering van de plant betreft. In Vermont was hij direct betrokken bij het formuleren van de regels over het importeren van hennep genetica uit andere staten. Goede regelgeving rond genetica is een van de twee essentiële voorwaarden voor een gezonde, regeneratieve hennepindustrie: kwekers moeten zelf kunnen beschikken over hun zaden, er mee mogen veredelen, vermeerderen enzovoort. Dat klinkt logisch, maar in de wereld van Big Ag (grootschalige landbouw) is het ongebruikelijk. Doug citeert Michael Pollan: ‘Zaden hebben de kracht om economische monopolies te bestrijden en het oprukken van conformiteit op alle fronten tegen te gaan.’

THC-percentage

Een tweede essentiële voorwaarde: het THC-percentage moet irrelevant worden voor hennepboeren. De verantwoordelijkheid hiervoor moet niet liggen bij de hennepboer, maar bij de verkoper van het eindproduct dat met die hennep is gemaakt. Dit voorkomt dat volledige hennepoogsten moeten worden vernietigd omdat er niet 0,2, maar 0,3% THC in de planten blijkt te zitten. Waanzin, inderdaad.

Noodsituatie

American Hemp Farmer is lastig te kwalificeren: het is een handleiding voor startende  hennepondernemers, een autobiografische roman, een blauwdruk voor beleid en een journalistieke reportage in één. Het is sowieso een hoopvol boek, dat laat zien hoe we uit de noodsituatie kunnen komen waar we als wereldgemeenschap in zitten. In de epiloog schrijft Doug: ‘Als de landbouwfilosofie en -technieken waarin wij voorop lopen aanslaan, als de CO2 wordt opgeslagen, de plastic rotzooi wordt vervangen, de batterijen duurzaam worden, dan zijn we misschien nog op tijd.’

American Hemp Farmer:  Adventures and Misadventures in the Cannabis Trade
Doug Fine
Chelsea Green Publishing, mei 2020
320 pagina’s, €19,99 (paperback)

https://www.dougfine.com/american- hemp-farmer
Fantastisch én hoopvol boek over hennep
Fotografie: G0NZ0 Media

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht