VOC draait digitaal door in corona tijden

VOC draait digitaal door in corona tijden

“Thuisteelt 5 vrouwelijke planten moet zo snel mogelijk legaal worden”

Het VOC heeft zich snel aangepast aan de nieuwe corona realiteit: op 30 maart vond de maandelijkse openbare vergadering voor het eerst digitaal plaats. Een enquête onder de gebruikers van de VOC mailinglist leverde mooie waarderingscijfers op en voor de eerste digitale Global Marijuana March maakten we een video met vijf concrete actiepunten.

De eerste poging tot digitaal vergaderen verliep verrassend voorspoedig. Vergadervoorzitter Doede de Jong wist ook virtueel de orde te bewaren en de agenda puntsgewijs af te werken. Discord wordt vooral door gamers gebruikt en werkt uitstekend, storingsvrij en privacy proof. Zonder beeld, dat leidt alleen maar af. Op de VOC website staat een duidelijke instructie hoe je de gratis software kunt downloaden en gebruiken, als je eens een virtuele vergadering mee wil maken.

VOC mailinglist

VOC secretaris Mauro Picavet hield dit  voorjaar een enquête over de VOC mailinglist, die we sinds 2009 gebruiken om sympathisanten op de hoogte te houden over onze activiteiten en belangrijk nieuws over cannabis. Ruim 78% van de respondenten is tevreden over het functioneren van de lijst, 87% vindt het een goed communicatiemiddel. 87% vindt het belangrijk om de notulen van de VOC vergaderingen te ontvangen. Ruim 91% wil via de lijst ook nieuws ontvangen. Typerende opmerking van een respondent: “Lekker zo doorgaan.” Je kunt je voor de VOC mailinglist opgeven met een mailtje naar mauro@voc-nederland.org.

Global Marijuana March

De Global Marijuana March (GMM) is een jaarlijks evenement dat sinds 1999 wereldwijd op wordt gehouden op de eerste zaterdag van mei. De evenementen zijn zeer divers van vorm, opzet en grootte en lopen uiteen van marsen, demonstraties, vergaderingen en bijeenkomsten tot raves, concerten en festivals. Sinds 1999 hebben miljoenen mensen aan de GMM deelgenomen in meer dan duizend steden in ruim tachtig landen wereldwijd. Cannabisliefhebbers zijn creatief én eigenwijs, wat heeft geleid tot een hele rij alternatieve namen voor de GMM: Million Marijuana March, World Cannabis Day, Cannabis Liberation Day, Global Space Odyssey, Ganja Day, J Day…

Videoboodschap VOC

De stichting VOC organiseerde tien jaar op rij Cannabis Bevrijdingsdag (2009-2018) in Amsterdam in het kader van de GMM. Vanwege de corona crisis ging de GMM dit jaar digitaal; een groot aantal organisaties op het gebied van cannabis organiseerde een livestream. Het VOC maakte een korte videoboodschap voor deze livestream, gepresenteerd door voorzitter Derrick Bergman. Een paar citaten: “Misschien weten jullie het niet, maar cannabis is nog steeds verboden in Nederland. Het enige dat niet verboden is, is consumptie van cannabis als je volwassen bent. Alle andere dingen, het bij je hebben van cannabis, het hebben van planten, het kopen bij de coffeeshop: het wordt hooguit gedoogd, maar het is nog steeds verboden. Daarom vinden wij dat het verbod zo snel mogelijk opgeheven moeten worden. Voor de korte termijn hebben we een aantal concrete punten voor het kabinet, die snel ingevoerd kunnen worden en waarvan iedereen zou profiteren.

VOC draait digitaal door in corona tijden

1: Thuisteelt: 5 planten legaal

Thuisteelt van vijf vrouwelijke planten per volwassene moet zo snel mogelijk legaal worden. Geen huisuitzettingen meer voor cannabis die voor persoonlijke consumptie is geteeld.

2: Maximale verkoop naar 30 gram

De verkoophoeveelheid bij coffeeshops moet terug naar 30 gram. Zeker in corona tijden is het voor iedereen makkelijker en veiliger als je 30 gram per keer kunt halen.

3: Weekvoorraad coffeeshops

De coffeeshops zouden wat het VOC betreft een weekvoorraad in huis moeten mogen hebben. Nu mogen coffeeshops maximaal 500 gram in huis hebben, of ze nu groot zijn of klein. In het kader van de wietproef is verzonnen dat deelnemende shops een weekvoorraad mogen hebben. Het lijkt ons slim om dat voor alle coffeeshops te doen.

4: Labtesten legaal

Het testen van cannabis in een laboratorium, bijvoorbeeld op pesticiden of andere vervuiling, is op dit moment ook verboden in Nederland. Coffeeshops mogen dit officieel niet doen of laten doen. Dat vinden wij waanzin: iedere coffeeshop die zijn wiet wil laten testen zou dat moeten mogen doen.

5: Wietwet naar Eerste Kamer

Al in februari 2017 heeft de Tweede Kamer de wietwet van D66 aangenomen, die cannabis reguleert voor álle coffeeshops. Die wet is de ijskast in gegaan tijdens de formatie van het huidige kabinet. Wij vinden dat de wietwet zo snel mogelijk uit die ijskast gehaald moet worden en naar de Eerste Kamer doorgeleid. Zodat die wet gewoon aangenomen kan worden. Dan hebben we geen wietproef nodig.”

De video is terug te zien op het VOC YouTube kanaal:

www.youtube.com/user/vocnederland

OVER HET VOC Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) is een onafhankelijke, niet-commerciële stichting, die zich sinds 2009 inzet voor fatsoenlijk cannabisbeleid, inclusief het recht op thuisteelt.

MEER INFORMATIE www.voc-nederland.org Twitter: @vocnederland

Heb je hulp nodig bij een drugsgerelateerd probleem? Neem zo snel mogelijk contact op met je lokale hulplijn. In geval van onmiddellijke levensbedreigende omstandigheden, bel nu 112!

Geef een reactie

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.