coronavirus COVER
Bericht laatst bijgewerkt op

Nederland kan niet zonder coffeeshops

Cannabis dispensaries zijn ook in VS en Canada ‘essentiële bedrijven’

Het coronavirus zorgde zondag 15 maart voor een uniek moment in de Nederlandse geschiedenis. Voor het eerst kwam er een einde aan het gedoogbeleid rond cannabis; alle coffeeshops moesten bijna onmiddellijk dicht.

De abrupte sluiting zorgde voor lange rijen. Die beelden gingen de hele wereld over. Straatdealers waren zo brutaal om hun visitekaartjes aan de wachtenden uit te delen. Burgemeesters schrokken zich een hoedje en vreesden straatoverlast, die ook meteen kwam. Zij pleitten op maandag 16 maart tijdens een al eerder geplande bijeenkomst meteen voor heropening van de coffeeshops, maar dan als afhaalloket.

coronavirus

Geen alternatief

Ook de branche roerde zich meteen. De BCD (Bond van Cannabis Detaillisten riep op tot heropening: ‘Op zich is het begrijpelijk dat er maatregelen worden genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de branche wil daar graag aan meewerken. Volgens het kabinet zijn coffeeshops vergelijkbaar met horecagelegenheden en daarom moeten zij ook dicht. Maar het kabinet gaat met dit besluit wel voorbij aan de unieke positie van coffeeshops, namelijk dat er voor horeca een alternatief bestaat: de supermarkt. Voor coffeeshops bestaat er geen alternatief. Mensen die willen drinken, kunnen nog altijd terecht bij de supermarkt. Voor rokers geldt hetzelfde. Mensen die willen blowen kunnen nu nergens meer heen.’

coronavirus

Veilige, gereguleerde plek

De BCD: ‘Coffeeshops hebben naast een bijeenkomstfunctie namelijk ook een afhaalfunctie. Door alle coffeeshops per direct te sluiten, ontzeg je veel mensen de mogelijkheid om hasj en wiet te kopen op een veilige, gereguleerde plek. In plaats daarvan zijn mensen aangewezen op straathandelaren die dankbaar gebruik maken van de situatie en hun kans schoon zien om de handel over te nemen. De branche waarschuwt hier al jaren voor. Niet voor niets, zo bleek gisteren. Vrijwel direct nadat de verkoop werd stilgelegd, doken straathandelaren massaal in het gat. Juist in deze tijden, waarbij veel mensen gespannen en gestrest zijn vanwege alle onzekerheid rond het coronavirus en mensen noodgedwongen veel tijd thuis (moeten) doorbrengen, zijn mensen op zoek naar ontspanning. Daar kan een jointje bij helpen. Maar juist dat wordt door het besluit van het kabinet vrijwel onmogelijk gemaakt.’

Afhaalfunctie

Tot slot meldde de BCD: ‘Wij hebben begrip voor het feit dat er maatregelen genomen moeten worden, maar roepen het kabinet op om daarbij rekening te houden met de behoeften van onze klanten en ze niet over te leveren aan de straathandel. Geef coffeeshops de mogelijkheid om hun afhaalfunctie te blijven vervullen, bijvoorbeeld door toe te staan dat coffeeshops overdag een paar uur open mogen zijn, zodat mensen in ieder geval hasj en wiet kunnen kopen. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om tijdelijk thuisbezorging toe te staan, net als bij restaurants. Als coffeeshops horecagelegenheden zijn, geef ze dan ook dezelfde rechten. Wij als branche willen onze verantwoordelijkheid graag nemen, maar het besluit om alle coffeeshops drie weken op slot te gooien is ondoordacht en miskent de meest belangrijke functie van coffeeshops: scheiding van de drugsmarkten door het veilig en verantwoord verstrekken van softdrugs!’

coronavirus

Mediwiet

Gelukkig kwam het kabinet al snel met een ommedraai. De coffeeshops mochten – als afhaalloket – weer open. Bovendien moesten ze zorgen voor goede en veilige hygiënische omstandigheden. Daarmee kwam een eind aan een sluiting die dus maar één dag duurde. En het bewees nog maar eens: Nederland kan niet zonder coffeeshops. De plotse sluiting was immers ook een hard gelag voor de vele patiënten die hun mediwiet via de coffeeshops halen. Waar moesten zij nu heen? Je wilt niet afhankelijk zijn van straatdealers. Want al meteen op de avond van de sluiting kwamen de eerste berichten op sociale media naar buiten; wiet die voor fikse prijzen was aangekocht op straat bleek soms van abominabele kwaliteit te zijn. Gelukkig werd de coffeeshopsluiting heroverwogen en kan iedereen nu weer bij de coffeeshop terecht voor zijn recreatieve of medicinale cannabis. Daarmee werd die foutieve beslissing gelukkig rechtgezet.

coronavirus

Internationale gevolgen

Het coronavrius slaat wereldwijd toe. Ook in Canada en de VS. Net als bij ons worden daar verregaande maatregelen genomen. En net als bij ons worden bedrijven waar cannabis kan worden gekocht gerekend tot ‘essentiële bedrijven’ die de deuren niet hoeven te sluiten. In Californië en andere staten in de VS waar cannabis gelegaliseerd is, blijven de dispensaries dus open. In Canada gebeurt hetzelfde. In steden als Toronto en Vancouver kunnen klanten inkopen blijven doen en zelfs al van tevoren via de website een bepaalde aankoop reserveren. In de VS zijn verschillende bezorgdiensten actief, die cannabis aan huis bezorgen. Bedrijven in die sector melden drie keer zoveel te bezorgen als in normale tijden. Een van de bezorgdiensten heeft inmiddels een aantal nieuwe wagens gekocht om aan de gestegen vraag te voldoen.

Rob Tuinstra

Rob Tuinstra

Soft Secrets Nederland

Soft Secrets Nederland

Heb je hulp nodig bij een drugsgerelateerd probleem? Neem zo snel mogelijk contact op met je lokale hulplijn. In geval van onmiddellijke levensbedreigende omstandigheden, bel nu 112!

Geef een reactie

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.