Steven Kompier stopt met Cannabis News Network

Steven Kompier cover

“De regelgeving rond cannabis is absurd”

“Ik ben vooral ontzettend dankbaar dat ik het heb kunnen doen”

Ruim vijf jaar lang bracht journalist Steven Kompier met Cannabis News Network journalistieke reportages over de plant vanuit alle hoeken van de wereld. Eind vorig jaar gooide hij de handdoek in de ring. “Ik ben vooral ontzettend dankbaar dat ik het heb kunnen doen.”

Eigenlijk begint het allemaal in 1999. Steven Kompier werkt voor de tv-serie Regiopolitie, die wordt uitgezonden door TV Noord en SBS6. Een vroeg voorbeeld van reality tv, over het werk van de regionale politie. In de buurt van Slochteren valt de politie binnen in een prachtige boerderij waar wiet wordt gekweekt. Steven hoort de eigenaar via zijn oortje tegen de agenten zeggen: hoe kan dat nou, dat jullie bij mij binnen vallen? Ik sta ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als wietboer, ik heb contact met de wethouder, ik betaal belasting. Ik heb een deal met de Belastingdienst!

De Achterdeur

“Dat was het zaadje dat later is ontsproten in De Achterdeur”, zegt Steven twintig jaar later. We spreken elkaar op de laatste dag van 2019, een mooi moment om terug te blikken op de voorbije jaren en zijn avonturen in de cannabiswereld. De Achterdeur is de documentaire die Steven maakte over een uniek project van de Groninger Belastingdienst, om wietkwekers belasting te laten betalen over hun inkomsten. Bij de coffeeshops ligt destijds een brief van de Belastingdienst op de bar: kwekers kunnen zich melden voor het project. Cruciaal gegeven: informatie van deelnemende kwekers zal niet worden gedeeld met justitie.

de Achterdeur
De Achterdeur

Bizar verhaal

Het project wordt een doorslaand succes en brengt negen miljoen gulden aan extra belastinginkomsten op, naast een schat aan informatie over cannabisteelt in Groningen. Maar dan krijgt PvdA-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend er lucht van en stort alles in. Jan, de kweker bij wie de politie in 1999 binnenviel, is maar een van de deelnemende kwekers die totaal geruïneerd worden in de nasleep. De Achterdeur verschijnt, na een première in De Puddingfabriek in Groningen, in 2012 op YouTube en op DVD. Steven: “Het blijft tot op de dag van vandaag een bizar verhaal. Als we het toen geregeld hadden met de Belastingdienst en als die Wim van der Camp (destijds CDA drugswoordvoerder in de Tweede Kamer, db) toen geen Kamervragen had gesteld…”

Bloedbad

Maar het liep dus anders. En er vielen op het nippertje geen doden. “Ze wilden alle kwekers gewoon aangeven bij justitie, hè? Dat heeft bijna geleid tot een bloedbad. Letterlijk. Ik weet dat tot op het hoogste niveau is besloten om de gegevens van kwekers die de Belastingdienst tot dan toe had niet te overleggen aan justitie. Iemand hoog in de Belastingdienst Groningen heeft gezegd: dit doen wij absoluut niet. En die heeft zijn poot stijf gehouden. Maar Vermeend was degene die het wilde doordrukken.” Zelf leer ik Steven kennen als hij bezig is met De Achterdeur. Hij wordt al snel onderdeel van het netwerk van het VOC, het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod.

Het Waterbedeffect

Steven: “Ik kwam er achter dat er heel veel slechte informatie werd gegeven door de media. Wat je nu ook steeds ziet: het verhaal wordt heel erg verteld vanuit justitie, vanuit de overheid. De media gingen gewoon af op wat hen werd gevoed: de Cannachopper van Max Daniel en noem maar op, het werd klakkeloos in de krant geschreven.” Steven komt via het VOC in contact met Rick Brand, eigenaar van coffeeshop De Baron in Breda, en maakt Het Waterbedeffect, over de gevolgen van de sluiting van alle coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal voor Breda. “Rick is heel belangrijk geweest, die heeft mij toen echt gesteund en er voor gezorgd dat ik door kon gaan.”

Verbazing

Met elke reportage die hij draait, groeit Steven’s verbazing. “Het werd me steeds duidelijker hoe ontzettend absurd de hele regelgeving en situatie rond softdrugs in Nederland was.” Dat is niet alleen een professionele constatering. “Daar erger ik me persoonlijk aan. Omdat ik zag dat als het over cannabis gaat, het veel verder gaat. Het gaat over de fundamentele rechten van de mens. Ik krijg vaak de vraag: waarom doe je dat voor die blowers? Wie is er nou in geïnteresseerd, wat maakt dat nou uit? Dan zeg ik: het is zo belangrijk omdat je hier mee bepaalt hoe je maatschappij er uit gaat zien. Als je een verbod wil, betekent dat een repressieve maatschappij, met een kliklijn en alles wat er nu allemaal gebeurt.”

Wenen

In 2013 start Steven International Cannabis News, in samenwerking met FreshTV, waarmee hij ook De Achterdeur heeft gemaakt. De hele ploeg reist in maart 2014 af naar Wenen voor het jaarlijkse topoverleg van de VN drugsorganisatie. Naast reportages produceert ICN een dagelijkse talkshow vanuit het Pyramid hotel, bekend van de Cultiva cannabisbeurs. Later die maand volgt een doorbraak: Sensi Seeds is bereid flink te investeren in International Cannabis News, op voorwaarde dat de naam verandert in Cannabis News Network. Zo heet het platform voor cannabisnieuws dat Sensi kort daarvoor is gestart. Steven: “Toen zijn we echt aan de gang gegaan.”

Netwerk

Hij heeft duidelijk voor ogen wat hij wil doen. ‘Er waren genoeg filmpjes met blowers en reggaemuziek en slechte kwaliteit. Maar ik wilde kwalitatief goede, journalistiek informatieve filmpjes maken van het hoogste niveau. Ik had mijn netwerk met professionals en lanceerde het idee, naar aanleiding van het VPRO-programma Metropolis, om op elk werelddeel een verslaggever te hebben met een eigen Cannabis News Network plopkap. Ik kan wel elke keer naar Lesotho of Brazilië of Colombia gaan, maar als ik mensen heb die daar zitten en het veel beter weten, waarom zou ik dat dan doen? En het is nog goedkoper ook.”

Dankbaar

Het resultaat: een stroom actuele reportages over cannabis en hennep van insiders uit o.a. de VS, Zuid-Afrika, Canada, Engeland, Spanje. Dankzij John Döpp, een editor die Steven al kent van zijn allereerste reportages, staat de technische kant van CNN als een huis. Zonder hem (en zonder de steun van Sensi oprichter Ben Dronkers) was het hele avontuur nooit mogelijk geweest. De samenwerking met Sensi verliep niet altijd optimaal, maar daar wil Steven geen woorden aan vuil maken. “Want ik ben vooral ontzettend dankbaar dat ik het heb kunnen doen.”

Niet commercieel genoeg

Na vier jaar besluit Sensi het budget voor CNN te halveren. Steven runt het platform een klein jaar op eigen kracht, terwijl hij in de cannabisbranche sponsors probeert te werven. Tevergeefs. “Ik heb altijd geprobeerd, met CNN en daarvoor met ICN en mijn stichting Global Eye, om anderen erbij te betrekken. Coffeeshops, growshops, de coffeeshopbonden: iedereen heb ik benaderd om mee te doen. Dat is dus nooit gelukt. Want samenwerking is in deze industrie vrijwel onmogelijk. Uiteindelijk kiest iedereen voor zijn eigen hachje. Zo simpel is het. En als ik de hand in eigen boezem steek: ik ben niet commercieel genoeg geweest. Ik ben een programmamaker, een journalist.”

Steven Kompier
Steven Kompier interviewt Dries van Agt

Jammer

Lichtpuntje: alle reportages blijven online beschikbaar. “Cannabis News Network is van Sensi. Dus dat ik gestopt ben wil niet zeggen dat zij stoppen. Maar ik weet niet hoe ze door willen gaan.” Hij voelt enige opluchting, vooral omdat hij niet meer hoeft te bedelen. “Iedereen uit de televisiewereld zegt: wow, wat heb jij iets neergezet met weinig geld! En iedereen uit de cannabiswereld zegt: Jezus, wat veel geld… Elke keer weer. Daar ben ik zó klaar mee.” Maar jammer blijft het. “Ik geloof heilig in het concept, zeker zoals het de laatste maanden begon te lopen. Juist nu kun je Cannabis News Network echt de hele wereld over helpen. Je kunt tegenwoordig ontzettend goede filmpjes maken op een heel simpele manier. Als het geluid maar goed is en je hebt beeld, dan kun je nu véél meer dan vijf jaar geleden. Wat dat betreft is het jammer, want we hadden de hele structuur echt helemaal klaar.”

 

3 must see reportages van Steven Kompier

De Achterdeur

https://youtu.be/pYz5M-8mCqs

Undercover: Street dealers show failure
of Dutch drugs policy

https://youtu.be/HqDN9Yqavno

Encod demonstrates at the UN in
Vienna - 13-14 march 2014

https://youtu.be/NWkcp-2_bQ4

 

Tekst: Derrick Bergman | Fotografie: G0NZ0 Media

Tekst: Derrick Bergman | Fotografie: G0NZ0 Media

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht