Marley 75 Film Festival

Bob Marley cover

Veel festiviteiten rond Bob Marley 75

Op donderdag 6 februari zou de Jamaicaanse reggaelegende Bob Marley 75 jaar zijn geworden. Marley was in de jaren zeventig verantwoordelijk voor de verspreiding van reggae en spreekt nog steeds tot de verbeelding van miljoenen muziekliefhebbers. Overal ter wereld worden tributes georganiseerd. Check je lokale agenda’s. Hier vertellen we jullie over het Marley75 Film Festival.

Stichting Caribbean Creativity organiseert als eerbetoon aan de King of Reggae, in samenwerking met Melkweg en meer dan tien andere filmtheaters, een Marley75 Film Festival in Amsterdam en andere steden, inclusief premières, klassiekers en feestjes. Het Marley75 Film Festival duurt van 1 tot en met 20 februari. In die periode is er bijna elke dag wel een film over Marley, zijn erfenis of zijn geboorteland Jamaica te zien in een van de deelnemende filmtheaters: Melkweg, De Balie, Rialto, De Uitkijk, Studio/K, Filmhuis Cavia, Oxville Cinema, Filmhuis Vrijburcht en Tolhuistuin in Amsterdam, LantarenVenster in Rotterdam, Filmhuis Den Haag en Filmhuis Alkmaar. In totaal zijn er tijdens ‘Reggae Month’, zoals februari in Jamaica wordt genoemd,  ruim 20 vertoningen verspreid over 12 filmtheaters.

Marley 75 Film Festival

No Place Like Home: Redux

Naast verschillende premières en klassiekers worden er tijdens het festival natuurlijk ook de nodige reggaefeestjes georganiseerd. Het filmfestival opent op zaterdag 1 februari in Melkweg met de Nederlandse première van No Place Like Home: Redux (2019). Deze sequel van Perry Henzells The Harder They Come (1972), de eerste Jamaicaanse speelfilm ooit gemaakt, was meer dan 25 jaar zoek, maar is inmiddels niet alleen gevonden en hersteld, maar ook voorzien van nieuwe scènes en alle reggaenummers die wijlen Henzell altijd al had gewild voor zijn tweede film. De vertoning wordt voorafgegaan door de korte docu Perry Henzell: A Filmmaker’s Odyssey (2019), over de zoektocht en restauratie van No Place Like Home. Na de film kunnen bezoekers de tevens onlangs gerestaureerde versie van The Harder They Come bekijken en een dansje wagen op Club Shiloh, de reggaeclubnacht van het bekende Nederlandse soundsystem King Shiloh.

Bob Marley

Studio17: The Lost Reggae Tapes

Op donderdag 6 februari, de daadwerkelijke geboortedag van Bob Marley, organiseert Melkweg een Marley75 concert met de Rootsriders, Shirma Rouse en anderen. Dezelfde avond wordt ook Kevin Macdonalds Marley (2012), de ultieme documentaire over het leven van de King of Reggae, twee keer vertoond. In het daaropvolgende weekend zijn er twee premières in Melkweg: op zaterdag 8 februari de Nederlandse première van de documentaire Studio17: The Lost Reggae Tapes (2019) en op zondag 9 februari de Amsterdamse première van de gerestaureerde reggaeklassieker Babylon (1980/2019). Het filmfestival wordt in Amsterdam afgesloten op zondag 16 februari met de vertoning van RasTa: A Soul’s Journey (2013), een documentaire van Donisha Prendergast, de kleindochter van Bob Marley, tijdens de Bob Marley tribute-avond van Reggae Vibrations in de Tolhuistuin. De slotfilm van het Marley75 Film Festival is te zien op donderdagavond 20 februari in Rotterdam. Deze avond wordt in filmtheater LantarenVenster de nieuwste speelfilm uit Jamaica vertoond, het awardwinnende sportdrama Sprinter (2018). Voor het complete programma van het Marley75 Film Festival kan de website van Caribbean Creativity worden geraadpleegd: www.caribbeancreativity.nl

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht