Geplaagde Canadese wietsector hoopt op succes edibles

Geplaagde Canadese wietsector hoopt op succes edibles COVER
Precies een jaar na de legalisering van cannabis in Canada verkeren veel bedrijven in de sector in zwaar weer. Ondanks de grote investeringen zijn  er flinke verliezen en de aandelen verloren veelal de helft of meer van hun waarde. De hoop is nu gevestigd op legalisatie 2.0, oftewel de edibles.

Tot nu toe was dat verboden. Veel wietproducenten hebben hoog ingezet en flink geïnvesteerd in hun aanbod van edibles. Maar het optimisme dat tot een half jaar geleden rond de invoering van de edibles nog bestond is als sneeuw voor de zon verdwenen. Daar is een aantal redenen voor.

 

Overdaad aan regelgeving

Allereerst verloopt de verkoop van legale wiet in Canada moeizaam. Dat heeft twee redenen. Om te beginnen heeft de Canadese overheid meer verkeerd dan goed gedaan. Voordat de wietsector echt van start kon gaan, werd er een overdaad aan regelgeving opgesteld. Ongeveer hetzelfde als wat de overheid hier nu doet rond het wietexperiment. Cannabis moest op een speciale manier verpakt worden, met grote, bijna afschrikwekkende waarschuwingen tegen gebruik. Bovendien kregen sommige provincies het maar niet voor elkaar om vergunningen op tijd af te geven. Zo zijn er in grote delen van Canada nog steeds veel te weinig winkels waar je wiet kunt kopen.

 

Fouten

De wietsector zelf heeft ook de nodige fouten gemaakt. Investeerders over de hele wereld brachten bakken met geld naar Canada; de Green Rush werd vergeleken met de Gold Rush. En grote bedrijven als Aurora en Canopy Growth werden soms de nieuwe Apple of Microsoft genoemd. Het toestromende geld werd even snel uitgegeven; overnames waren aan de orde van de dag en om de productiecapaciteit uit te breiden werden kosten noch moeite gespaard. Maar de wietbubbel barste eind van de zomer. De verliezen werden groter en groter en bedrijven bleven ondanks alle beloofde capaciteituitbreiding in gebreke bij de bevoorrading van winkels die wel open waren. Ondertussen bleef de zwarte markt floreren.

Geplaagde Canadese wietsector hoopt op succes edibles

1.8 miljard euro?

De markt voor cannabis edibles in Canada wordt geschat op 1.8 miljard euro per jaar. Veel bedrijven komen ook met drankjes, met of zonder alcohol, die zijn aangevuld met THC of CBD. Daarvoor zijn al verschillende combi’s ontstaan tussen LP’s (Licensed Producers) en brouwers of frisdrankfabrikanten. Veel verwachtingen waren er verder over het toestaan van producten voor het populaire vapen. Maar de vape-crisis gooit roet in het eten. Wereldwijd zijn inmiddels 47 mensen gestorven door verontreinigde illegale vape-capsules te gebruiken. Fabrikanten van deze illegale producten deinzen er niet voor terug om zwaar giftige stoffen te gebruiken. Er wordt vaak naar China gewezen, waar ongeschikte en ronduit gevaarlijke pennen en capsules worden gefabriceerd die via het internet of smokkelnetwerken hun weg naar nietsvermoedende klanten vinden. Onderzoeksjournalisten konden zonder problemen nep-verpakkingen van gerenommeerde legale wietbedrijven op internet kopen. Kortom, vapen staat nu in een erg slecht daglicht.

 

Ontslaggolf

Voor velen in de Canadese wietsector is een succesvolle verkoop van edibles van levensbelang. Een eerste ontslaggolf kostte al honderden werknemers hun baan. Omdat Health Canada een termijn van 60 dagen hanteert voordat de eerste edibles en cannabisdrankjes in de winkel liggen, zullen consumenten pas vanaf 17 december van deze legalisatie 2.0 genieten. Net op tijd voor kerstmis dus. Bang voor de zwarte markt hoeft de sector in dit geval niet te zijn. Maar of het genoeg is om het tij te keren? De tijd zal het leren.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht