Blowers naar een ‘gezondheidscommissie’?

Blowers naar een ‘gezondheidscommissie’?

Cannaconomics’ in België

‘Cannaconomics’ is de titel van een rapport van de denktank Vrijdaggroep, een project van de gerespecteerde Koning Boudewijnstichting. Ondertitel: ‘Een raming van de impact van de legalisering van cannabis op de overheidsfinanciën.’ Serious business, dat is duidelijk. En ook een teken dat de businesswereld cannabis inderdaad eindelijk serieus begint te nemen.

België heeft miljarden euro’s aan staatsschulden. Je zou die put makkelijk kunnen vullen door zwart geld terug te halen uit de belastingparadijzen en faire belastingen te heffen. Maar die oplossingen zijn natuurlijk uit den boze in dit land, en niet alleen hier. Liever wordt er gezocht naar nieuwe taksen of andere manieren om de bevolking te laten opdraaien voor de fouten die de politici maken.

Blowers naar een ‘gezondheidscommissie’?
Serious business, dat is duidelijk.

Hypotheses

En als we cannabis nu eens zouden legaliseren, suggereert de Vrijdaggroep dus. Hoeveel geld zou dat in de staatskas kunnen brengen? Dan moet je natuurlijk eerst weten hoe groot de omzet is, en daar wringt het schoentje al. Zonder cijfers kun je geen berekening maken, en de enige betrouwbare cijfers zijn afkomstig van inbeslagnames en behandeling bij probleemgebruik. Het rapport barst dan ook van de hypothesen die ‘bij gebrek aan specifieke gegevens’ gebaseerd zijn op (erg) ruwe schattingen.

333.000 consumenten

De huidige overheidsuitgaven voor cannabis (preventie, gezondheid, veiligheid, politie, onderzoek) zouden schommelen tussen 111 en 335 miljoen euro. Er zouden ongeveer 333.000 consumenten zijn die samen jaarlijkse meer dan 6000 kilogram zouden soldaat maken, goed voor een omzet van ruim 61 miljoen euro. Decriminalisering zou de staat tussen 21 en 64 miljoen euro kunnen besparen, legalisering zou tussen 92 en 200 miljoen in het bakje brengen, toch als de overheid het monopolie krijgt op productie en verdeling.

‘Gezondheidscommissie’

Die miljarden schulden zullen we met de taksen op cannabis dus nooit kunnen aflossen. In verhouding tot de grootscheepse kapitaalvlucht en belastingontduiking gaat het om peanuts. Het is gewoon te weinig om de haters en tegenstanders onder de politici te overtuigen, voor zover ze al niet vasthouden aan hun morele bezwaren. Het enige lichtpuntje van deze studie is dat de Vrijdaggroep de moeite heeft genomen om de analyse te maken, ook al werd ze in de media meteen afgebrand door de directeur van het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en Andere Drugs. Hij is niet tegen decriminalisering maar vindt wel dat iedere ‘gebruiker’ moet doorverwezen worden naar een ‘gezondheidscommissie’, die dan bepaalt of je bepaalde problemen hebt. Ook in dat kamp domineert het eigenbelang. Stel je maar eens voor hoeveel werk het Expertisecentrum zou krijgen (en hoeveel subsidies) als elke cannabisconsument zich daar zou moeten melden.

De Beleggingsclub

In De Beleggingsclub, een initiatief van de krant De Standaard, gaat het niet over gezondheid of veiligheid. Daar werd onlangs druk gediscussieerd of de club al dan niet zou beleggen in aandelen van cannabisbedrijven. Na een uitgebreide presentatie, een lange vragenronde en de belofte dat er misschien wel een vertienvoudiging van de winst inzit, beslisten de leden uiteindelijk om aandelen te kopen in Canopy Growth (een partner van alcoholgigant Constellation Brands, dat deze herfst een eerste cannabisdrank op de markt brengt) en Aurora. Ik ben zelf geen belegger, en ik ben ook geen fan van het systeem, maar in dit geval toch: ere aan die beleggers. Zij geloven meer in de toekomst van cannabis dan de politici.

Kandabis

En dat laatste geldt natuurlijk nog meer voor de wietactivisten die steeds vaker op de voorgrond treden. In de media, klassiek en sociaal, roert Kandabis de trom. ‘Alle informatie over medicinale cannabis binnen handbereik’ meldt de website, maar de makers laten ook actief van zich horen in interviews en commentaarstukken.

Blowers naar een ‘gezondheidscommissie’?
De makers van Kandabis laten actief van zich horen in interviews en commentaarstukken.

Zelfbewuste kwekers

In de rechtbank wordt niet alleen geluisterd naar Trekt Uw Plant maar ook naar zelfbewuste kwekers als Fatih P. Hij had in zijn dorp een social club opgericht, naar het voorbeeld van Trekt Uw Plant, waar de 184 leden van zijn vzw elk hun eigen plant lieten verzorgen. In eerste aanleg kreeg Fatih daarvoor twee jaar cel en 8000 euro boete, maar hij ging in beroep. Daar herhaalde hij zijn pleidooi voor de legalisering van cannabis. Of hij zijn activiteiten na zijn eventuele vrijlating nog zou hervatten, vroeg de rechter. ‘Dat zal afhangen van het aantal leden dat de stichting nog heeft,’ zei Fatih. De rechter: ‘Zou u niet beter een andere passie zoeken?’

Uitspraak 1 oktober

Uitspraak op 1 oktober, dus na het ter perse gaan van dit nummer, maar ook Fatih heeft op zijn manier een bijdrage geleverd aan de maatschappelijke aanvaarding van cannabis, al was het maar omdat hij openlijk durft opkomen voor zijn overtuiging en de rechten van de wietconsumenten. Van ons allemaal dus.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht