“Het Cannabis Social Club model is er overal in Europa slecht aan toe”

“Het Cannabis Social Club model is er overal in Europa slecht aan toe”
Bericht laatst bijgewerkt op

Tree of Life, eerste Nederlandse Cannabis Social Club, gooit het roer om

Tree of Life, de eerste Nederlandse Cannabis Social Club in Amsterdam, gooit het roer om en neemt afscheid van de naam Cannabis Social Club. De vereniging, opgericht in 2014, gaat niet in hoger beroep tegen de afwijzing van hun aanvraag voor een ontheffing van de Opiumwet. Zeven vragen aan Tree of Life voorzitter Rosaria Ricci.

Het roer gaat om, jullie nemen afscheid van de naam Cannabis Social Club: waarom?

“Het is historisch gebleken, in België, Spanje en Nederland, dat het Cannabis Social Club model de legale status niet heeft kunnen bereiken. Ons doel was vanaf het begin heel zuiver, namelijk om legaal te telen, niet ‘gedoogd’ of in een grijs gebied. Met veel gemoedsrust kan ik zeggen alles te hebben geprobeerd om dit doel te bereiken. Maar het is nu het moment om toe te geven dat het niet kan. Toen we dit hadden vastgesteld, stonden wij voor twee keuzes: de vereniging opheffen of de structuur en de doelstellingen van de organisatie herzien. We hebben voor het laatste gekozen.”

Kun je in het kort vertellen wat jullie willen gaan doen als Tree of Life?

“We willen in eerste instantie een platform voor netwerkactiviteiten ontwikkelen waar cannabis professionals, ondernemers, wetenschappers, onderzoekers en cannabisconsumenten bij elkaar komen, zodat iedereen direct of indirect betrokken kan worden bij de projecten die wij aan het ontwikkelen zijn.”

Heb je er achteraf spijt van dat Tree of Life er voor heeft gekozen om ‘het netjes te doen en een aanvraag in te dienen voor een legale vergunning’, zoals je aan de leden schreef?

“Nee, helemaal niet. Door niet te accepteren om in een grijs gebied te opereren en de mogelijkheden binnen de wet te zoeken, hebben we ons op een hoger ‘moreel’ niveau geplaatst dan de overheid zelf, die via het gedoogsysteem de illegale teelt in stand houdt en bevordert. Zeker geen makkelijke keuze en vaak moeilijk om uit te leggen. Maar ik sta nog steeds achter die principiële keuze. Het probleem is dat er geen legale vergunning bestaat en het heeft misschien te lang geduurd voordat wij het konden inzien. Dat komt omdat er veel verwarring bestaat, zelfs onder juristen, over de mogelijkheden van de Opiumwet.”

“Het Cannabis Social Club model is er overal in Europa slecht aan toe”
Rosaria Ricci

Waarom heeft de club er niet voor gekozen om, zoals in België en Spanje, de grenzen van de wet op te zoeken door te gaan kweken voor leden en te vertrouwen op het oordeel van de rechter?

“In Nederland, maar ook in België en Spanje, waar het rechtssysteem nog steeds gebaseerd is op het Romeinse Recht, waarbij de wet door de wetgever wordt geschreven en door de rechter alleen toegepast, is er geen rol voor de rechter weggelegd om via jurisprudentie de wet te wijzigen. Met andere woorden: de rechter kan in het gunstigste scenario alleen afzien van strafoplegging. En een  schuldigverklaring kan nog steeds ernstige consequenties hebben voor burgers.”

Je schreef aan de leden dat de focus van Tree of Life op medisch-wetenschappelijk onderzoek en educatie ligt. Waarom is juist daarvoor gekozen?

“Medisch-wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van cannabis waarbij ook consumenten/patiënten worden betrokken gebeurt helaas te weinig, en in Nederland volgens mij helemaal niet. Medisch wetenschappelijk onderzoek beperkt zich meestal tot kleine klinische studies, waarbij veel andere variabelen buiten beschouwing blijven. We denken dat wij daar verandering in kunnen brengen.”

Valt onder educatie ook mensen leren hoe ze veilig thuis cannabis kunnen kweken?

“Nee. De reden dat onze focus niet op thuisteelt ligt is in eerste instantie dat er andere organisaties zijn zoals het VOC die op dat gebied al uitstekend werk verrichten. En  niemand heeft tot nu toe alle mogelijkheden onderzocht om het bestaande medisch programma zodanig uit te breiden dat medicinale cannabis voor veel meer mensen toegankelijk kan worden gemaakt.”

Kun je een tipje van de sluier lichten over toekomstige activiteiten en projecten van Tree of Life 2.0?

“Op korte termijn komt er in ieder geval een avond waarop de nieuwe organisatie en de nieuwe projecten worden gepresenteerd. Om een voorbeeld te noemen: The European School of Medical Cannabis, met een geaccrediteerde opleiding voor artsen en apothekers.”

www.treeoflifeamsterdam.club

Brief aan de leden van Tree of Life (15 augustus 1019)

Beste Leden,

De laatste ontwikkelingen dwingen ons om de structuur en de naam van onze organisatie te herzien. De huidige vorm, de Cannabis Social Club, blijkt helaas geen uitzicht meer te bieden. Het Cannabis Social Club Model is er overal in Europa slecht aan toe. Zelfs twee historische verenigingen die aan de wieg gestaan hebben van de Europese grassroots beweging kunnen niet meer verder: Trekt uw Plant in België wordt door de rechter ontbonden en haar bestuursleden krijgen naast celstraffen ook forse boetes. De Associacion de usuarios cannabicos, Pannagh, in Bilbao staakt definitief zijn activiteiten en zijn oprichter Martin Barriuso, één van de vaders van het CSC model, gooit de handhoek in de ring en trekt zich terug uit het cannabisactivisme. 

Wij, hier in Nederland, hadden ervoor gekozen om het netjes te doen en een aanvraag in te dienen voor een legale vergunning. De aanvraag van de Tree of Life, CSCA voor een Opiumontheffing om te mogen kweken is ook in bezwaar afgewezen en we hebben besloten om het advies van onze juristen te volgen en niet verder in beroep te gaan. Dat betekent echter niet dat wij bij de pakken neerzitten. Integendeel: we hebben al nieuwe, goed uitgewerkte plannen.

Om een nieuwe start te maken, vrij van de lasten van het verleden, willen wij van de “Cannabis Social Club”, nu ineens een omineuze naam, afscheid nemen. De vereniging zal een beter passende naam krijgen en wij zullen een paar statutaire wijzigingen moeten uitvoeren zodat het ook duidelijker wordt dat onze focus op medisch-wetenschappelijk onderzoek en educatie ligt. Hiermee hopen we veel meer te kunnen bereiken voor cannabisgebruikers en patiënten die altijd centraal blijven en die wij bij nieuwe projecten zullen blijven betrekken. (…)

Met vriendelijke groet,
namens het bestuur,
Rosaria Ricci
Meer lezen over Cannabis Social Clubs? Kijk dan hier!

 

Daisy

Daisy

Daisy is commercial advisor and a exhibitor during Cannabis events throughout Europe. She loves her dog as much as she loves to share her expertise about legalization and liberalization of the cannabis industry.
Heb je hulp nodig bij een drugsgerelateerd probleem? Neem zo snel mogelijk contact op met je lokale hulplijn. In geval van onmiddellijke levensbedreigende omstandigheden, bel nu 112!

Geef een reactie

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.